Feltételezett háborús bűnösöket fogtak el Boszniában

Hat boszniai szerb férfit fogtak el szerdán Bosznia-Hercegovinában, akik a gyanú szerint az 1991-1995-ös délszláv háború idején háborús bűnöket követtek el az északnyugat-boszniai Kotor Varos területén - közölte a boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA) tájékoztatása alapján a Nezavisne Novine című boszniai újság a honlapján.

A gyanú szerint a férfiak 1992 és 1994 között magas katonai rangot viselve több mint ötezer bosnyákot és horvátot űztek el otthonaikból. Az akció során 300 embert meggyilkoltak, és több kínzás, visszaélés, rablás, erőszak és más bűncselekmény is hozzájuk köthető.

A boszniai háború volt a második világháború utáni legsúlyosabb európai katonai konfliktus, amely százezer halálos áldozatot követelt, és mintegy kétmillió embert kényszerített otthona elhagyására. Az akkor történteket a hágai Nemzetközi Törvényszék még mindig vizsgálja.

Szerző

Egymillió aláírás kell a minimálbér emeléséért

Az MSZP a minimálbér nettó összegének emelése érdekében európai polgári kezdeményezést indít - közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Gúr Nándor elmondta, Szanyi Tiborral, az MSZP európai parlamenti képviselőjével azért indítják el a kezdeményezést, hogy a minimálbér nettó összege érje el, illetve haladja meg a nettó átlagkereset hatvan százalékát. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg Magyarországon a nettó minimálbér a nettó átlagkereset 43 százaléka. A Lisszaboni Szerződéssel hatályba lépő polgári kezdeményezés azt teszi lehetővé, hogy az uniós tagállamoknak legalább az egynegyedét képviselő egymillió polgár kérje az Európai Bizottságot, hogy a hatáskörébe eső területeken jogszabályra irányuló javaslatot tegyen. Az aláírások összegyűjtésére egy év áll rendelkezésre.

Gúr Nándor véleménye szerint azonnali fizetésemelésre lenne szükség, mert ugyan 2010-hez képest magasabb összegű a minimálbér most, de kevesebbet ér. Szerinte a kormány adhatna több pénzt az embereknek, ehhez csak le kellene mondania mohóságáról, hiszen az elmúlt öt évben 32 ezer forinttal több járulékterhet raktak a minimálbérre, mint ami rajta volt. A bérharcot nem a munkaadókkal, hanem a kormánnyal kell megvívni - fogalmazott.

Gúr Nándor felszólította a kormányt arra is, hogy "ígéretéhez híven" szabályozza a korhatár előtti nyugdíjba vonulást.

Szerző

Menekültek - Botka Lászlót faggatta a KDNP szegedi elnöke

Publikálás dátuma
2015.11.18. 12:14
Vajda József, Népszava
Az illegális migrációnak a szegediek számára okozott költségeiről és a kötelező kvóták helyi hatásáról kérdezte Botka László (MSZP) polgármestert Haág Zalán, a KDNP városi elnöke, közgyűlési frakcióvezetője - adja hírül az MTI. 

A kereszténydemokrata politikus a szegedi közgyűlés pénteki ülésére benyújtott interpellációjában az iránt érdeklődött, hogy mennyibe kerültek a stadionok az "illegális bevándorlás" okozta többletfeladatok  a szegedi önkormányzatnak, illetve a városi tulajdonban álló cégeknek, és ezek fedezetét milyen forrásból sikerült biztosítani.  Azt is kérdezte: hány illegális bevándorló Szegedre telepítését támogatná a város polgármestereként, mely országból fogadna illegális bevándorlókat, illetve hová költöztetné őket?

Megdöbbentő – és még Öntől is meglepő – hogy a néhány nappal ezelőtti tragikus párizsi eseményeket követő természetes felháborodást és félelmet az ellenem irányuló politikai támadásra használja - írta a szegedma.hun is megjelent válaszában Botka László. Soha nem akartam senkit sehová letelepíteni. Ami ennél is fontosabb: a Magyarországon átvándorló, Európába tartó menekültek közül senki nem akart és senki nem akar az országban maradni. Ebben a körülményben tagadhatatlanul jelentős szerepe van a Fidesz kormány politikájának, hiszen Magyarország immár olyan hely, ahol a legnagyobb a szegénység Európában, ahol az ország népességének negyven százaléka a létminimum alatt él, ahol a legmagasabb az adóterhelése a minimálbérnek és az átlagbéreknek, és ahol a legalacsonyabb a gazdasági növekedés.Magyarország és Szeged legnagyobb gondja a migrációs helyzettel nem az ide letelepedni szándékozók, hanem az innen elvándorlók sokasága. A félmillió – Magyarországot gazdasági menekültként elhagyó – ember között sok száz szegedi van, aki nem találta az országot élhetőnek, nem talált munkát, megélhetést és boldogulást.

Szerző