Kiderült: az utastérben robbant a bomba az orosz gépen

Az október végén Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép utasterében helyezték el a katasztrófát előidéző pokolgépet - adta hírül az Origo orosz forrásra hivatkozva.

A lap egy nyomozati forrásra hivatkozva azt írta, hogy a detonáció az utastér hátuljában, a repülőgép farokrészéhez közel következett be, nem pedig a rakodótérben, ahogy arról a korábbi jelentések szóltak. Az első feltételezések szerint a robbanószerkezetet az egyik ablak melletti ülés alatt helyezték el. Működésbe lépése okozta a gép vázának roncsolódását és az utastérben keletkezett hirtelen nyomásvesztést, amelynek hatása robbanásszerű - írta a Kommerszant.

A Kreml kedden közölte a honlapján, hogy terrorcselekmény okozta az utasszállító katasztrófáját. Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett a felelősök kézre kerítésére, az orosz légierő pedig fokozta Szíriában a szélsőségesek elleni légicsapásokat.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

Szerző

Párizsi terror - Valamennyi áldozatot azonosították

Publikálás dátuma
2015.11.18. 14:34
Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Azonosították a múlt heti párizsi merényletek mind a 129 halálos áldozatát - közölték szerdán az illetékes hatóságok.

"Minden egyes elhunyt áldozatnak megvan a személyazonossága, azaz 129 embernek, és mintegy száz család fejet hajthatott a hozzátartozója előtt az Igazságügyi Orvostani Intézetben" - olvasható a szerdai kormányülés jegyzőkönyvében. A dokumentum szerint 89-en haltak meg a Bataclan koncertteremben, egy embert öltek meg a terroristák a Stade de France nemzeti stadion közelében, a többi áldozat az utcai lövöldözések során, kávéházak teraszán vesztette életét.

Szerző

LMP: a kormány nyilatkozzon, költi-e már a paksi hitelt

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy még a mai napon nyilatkozzon arról: megkezdte-e a paksi atomerőmű-beruházáshoz kapcsolódó orosz hitel felvételét. Az ellenzéki párt szerint arra is választ kell adnia a kabinetnek: ki a politikai felelőse annak, ha a fejlesztés szükséges brüsszeli jóváhagyásai nélkül nyúlnak a hitelhez. 

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azokra a sajtóinformációkra hívta fel a figyelmet, amelyek szerint az összesen 10 milliárd eurós hitelkeretből az építkezés 2018-as megkezdéséig akár 310 milliárd forintot is lehívhatnak. Szerinte az idei és a jövő évi költségvetési előirányzattal együtt összesen 451 milliárd forintot költhet el a kabinet úgy, hogy az Európai Bizottság még "parkoló pályára" is teheti a beruházást.

Utalt a Bruxinfo európai uniós ügyekkel foglalkozó hírportál értesülésére, amelyben arról számoltak be, hogy az Európai Bizottság (EB) megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor közvetlenül, pályáztatás nélkül adtak megbízást az orosz Roszatom cégnek a paksi atomerőmű kibővítésére.

Szerző