Várakozni kell a román határon

Várakozásra számíthatnak a Romániába utazók, az átkelési idő a teljes magyar-román határszakaszon megnövekedhet a román hatóság intézkedése miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának ügyeletvezetője péntek este.

Pap Judit elmondta, hogy az intézkedés a ki- és a belépőoldalt egyaránt érinti.

A román határrendőrség pénteken azt írta, hogy ideiglenesen szigorított határellenőrzést vezettek be. Közleményükből nem derült ki, hogy az intézkedés mennyi ideig tart.

Az ellenőrzés célja, hogy megelőzzék olyan emberek határátlépését, akik háborús övezetből érkezhetnek, és esetleges tevékenységük fenyegetheti a biztonságot.

Szerző

Hidegfront lehűléssel, esővel, hóval

Publikálás dátuma
2015.11.20. 21:40
Fotó: Thinkstock
Vasárnap az ország nagy részén ismét számíthatunk esőre, a hegyekben havas esőre, hóra, de már kisebb mennyiségben. Délutántól nyugat felől szakadozni kezd a felhőzet, északkeletre korlátozódik a csapadék. Az északnyugati szél elsősorban a Dunántúlon lesz élénk, időnként erős. Délután mindössze 3-7°C-ot mérhetünk. 

Hétfőre az ország nagy részén felszakadozik a felhőzet, hajnalban északkeleten eshet még. Délután délnyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet, de estig csapadék nem várható. Reggel már többfelé fagyni fog, nappal pedig 4-7°C várható. 

Keddre virradóra és délelőtt délen, délkeleten fordulhat elő kisebb eső, havas eső. Napközben északon és nyugaton ugyanakkor már egyre több lesz a napsütés. A légmozgás mérsékelt marad. Hajnalban -2, +2°C, napközben 3-6°C várható.

Szerdán túlnyomóan napos idő várható, legfeljebb a keleti, délkeleti határ mentén lehet felhősebb az ég. Csütörtökön már több felhő lesz felettünk, és elszórtan lehet csapadék. Reggelente ország nagy részén fagyni fog, délutánonként 2-6°C várható.

Szerző
Frissítve: 2015.11.22. 12:21

Szijjártó jól megmondta az európai politikusoknak

Publikálás dátuma
2015.11.20. 18:52
MTI FOTÓ: Szigetváry zsolt
Ostoba vita zajlik arról, hogy az illegális bevándorlásnak van-e köze a terrorizmushoz - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken, miután kétoldalú találkozón fogadta Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettest.

A magyar miniszter az orosz kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: Európa soha nem látott terrorfenyegetettségben éli mindennapjait, naponta hat-tízezer illegális bevándorló áramlik be az EU területére, javarészt ellenőrizetlenül, ami komoly biztonsági kockázatot jelent. Mára teljesen egyértelművé vált, hogy a terrorszervezetek kihasználják a bevándorlási válságot arra, hogy harcosaikat, terroristáikat Európába küldjék - mondta, hozzátéve, hogy ráadásul a bvándorlók jelentős része olyan országból jön, amelyekkel az európai országok valamilyen konfliktusban, adott esetben hadiállapotban is vannak.

A magyar külügyminiszter sokkolónak nevezte, hogy egyes európai politikusok még most is a nyitott határok mellett érvelnek, meg arról beszélnek, milyen pozitív hatásai vannak ennek. "Vajon hány halálos áldozat és hány terrorcselekmény kell még ahhoz, hogy európai politikusok ne csak beszéljenek a határok védelmének és a határok őrizetének fontosságáról, hanem végre valahára valami történjék is" - tette föl a kérdést. Visszautasítjuk, hogy egyes európai politikusok normálisnak állítják be azt a helyzetet, hogy ezrek kelnek át úgy európai országok között a határokon, ahogy akarnak - jelentette ki. A miniszter szerint ugyanakkor egyre több európai politikai megszólaló kezdi belátni a biztonsági kockázatot.

Szijjártó Péter szerint a mostani magyar-orosz megbeszélésnek azért is volt különös jelentősége, mert Oroszország is "beszállt" a szíriai rendezésbe. Oroszország nélkül nincs megoldása a szíriai helyzetnek - vélekedett. Kifejezte azon reményét, hogy a transzatlanti közösség és Oroszország között mielőbb létrejön a megállapodás, amelynek megszületése esetén szerinte a szíriai helyzetre is lesz megoldás.

Hangsúlyozta: Európának az az érdeke, hogy minél előbb tűzszünet legyen Szíriában, minél előbb meginduljanak a tárgyalások. Arról most nem időszerű vitázni, hogy a majdan békés és stabil Szíriát ki fogja majd vezetni. Ez a következő lépés lehet, először békét és stabilitást kell teremteni - mondta.

Kitért arra is, hogy Magyarország visszautasítja a mini-Schengen-koncepciót, azt, hogy a közép-európai országokat kizárják a schengeni zónából. Olyan országok lennének ebben a zónában érintettek, amelyek mindvégig a nyitott határok mellett érveltek. Ma egyedül Magyarország tartja be a schengeni szabályokat - jelentette ki.

A két fél energetikai kérdésekről is tárgyalt. A miniszter a paksi bővítés kapcsán megjegyezte: nehéz nem észrevenni, hogy az EU politikai alapon választja ki, mely energetikai beruházásokba köt bele. Hangsúlyozta, a paksi szerződések minden tekintetben megfelelnek a magyar és az európai szabályoknak is.

A miniszter arról is beszélt, hogy Európa lemaradt a világgazdasági versenyben, és egyre világosabb, hogy nem tudja visszaszerezni versenyképességét, ha nem alakít ki valamiféle pragmatikus, a kölcsönös érdekek mentén létrejövő együttműködést Oroszországgal, illetve az eurázsiai gazdasági unióval. A magyar vállalatok az elmúlt két évben 2,5 milliárd dollárnyi exportlehetőséget veszítettek Oroszország irányába. Magyarország tartja magát a közös európai döntésekhez, egyetértenek azzal, hogy a minszki megállapodás végrehajtása nagyon fontos - mondta ugyanakkor a miniszter.

Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettes kiemelte, az, hogy a kétoldalú kapcsolatokban nincsenek megoldatlan politikai vagy egyéb kérdések, lehetővé teszi az együttműködés folytatását, azt, hogy konkrét eredményeket igyekezzenek elérni.
A külügyminiszter-helyettes ismertette: a két fél megvitatta az ukrán kérdést és nagy figyelmet szentelt a szíriai helyzetnek és a terrorizmus elleni harcnak. Emlékeztetett, már szeptemberben beadtak egy projektet a Biztonsági Tanácsnak (BT) arról, hogy a szíriai kérdést meg kell oldani.

Vlagyimir Tyitov arra a kérdésre, Oroszország részéről van-e feltétele annak, hogy a kooperáció Szíria ügyében megszülethessen, kifejtette: a folyamatot előzetes feltételek nélkül kell elkezdeni. Politikájuk a közeljövőben arra irányul, hogy a mostani kormány és az ellenzék hozzon létre egy átmeneti szervet, amely meghatározza az alkotmányos és politikai berendezkedést. A szíriai népnek kell eldöntenie, hogy ki vezesse - mondta az orosz külügyminiszter-helyettes.

A tájékoztatón Szijjártó Péter a mali fővárosban végrehajtott túszdrámáról szólva azt mondta, legutolsó információik szerint az áldozatok, túszok között nincsenek magyarok, információt, segítséget az algíri nagykövetségtől lehet kérni.

Szerző