Előfizetés

Jönnek a finndingik

A magyar pályázat nyerte el a 2017-es vitorlázó Finndingi-világbajnokság rendezési jogát, így két év múlva Balatonföldvárra látogatnak majd a hajóosztály legjobbjai.

A magyar szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint az új-zélandi Aucklandban tartott szavazáson Balatonföldvár mellett Marseille, a kanadai Halifax, a lengyel Dziwnow és a németországi Kiel volt versenyben. A magyar helyszín a francia várossal volt nagy harcban, de végül 14-8-ra megnyerte a voksolást. Az olimpiai hajóosztály világbajnokságát a Spartacus Vitorlás Egylet rendezi majd.

Fekete György még nagyobbat álmodhat

Publikálás dátuma
2015.11.22. 15:19
FOTÓ: Molnár Ádám
Komlósi Csaba, a Lehet Más a Politika (LMP) kulturális szakszóvivője szerint Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke még nagyobbat álmodhat, mert szállodát "vizionál" az akadémia "látható működést nem produkáló" kutatóintézetének.

Komlósi Csaba vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: azzal, hogy az Országgyűlés elkezdte tárgyalni azokat a módosítókat, amelyek folytatják az MMA helyzetbe hozását és kultúrpolitikai szerepének megerősítését, tovább tart a művészeti életben évekkel ezelőtt megindult "kiszorítósdi".

Hozzátette: úgy tűnik, hogy Fekete György, az akadémia elnöke "még nagyobbat álmodhat", mint eddig, mert sajtóhírek szerint már egy szállodát vizionál a jelenleg "semmiféle látható működést" nem produkáló művészetelméleti és módszertani kutatóintézet keretei közé.

A szakszóvivő szerint a Fidesz 2010-es választási győzelme óta nagyon sokat tett azért, hogy lerombolja a korábbi kormányzó erők gazdasági hátterét és ezzel párhuzamosan megerősítse a saját holdudvarát - mint mondta, ez a folyamat indult be az MMA köztestületté nyilvánításával a művészeti életben is, "ellenhetetleníteni azoknak a szervezeteknek, személyeknek" a munkáját, akik "nem hajlandók beállni a sorba".

Komlósi Csaba úgy fogalmazott: a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is ugyanennek a harcnak az eszköze, csak finomabban, nem szűntek meg teljesen a másik oldal lehetőségei. Hozzáfűzte, azt gondolja, nagy változások várhatók, az a kizárólagosság, amelyre az MMA törekszik, meg fog jelenni az NKA döntéseiben. Az LMP olyan kultúrpolitikát szeretne megvalósítani, amely az egész közösség érdekeit szem előtt tartja - jegyezte meg Komlósi Csaba.

Fekete György Heti Válaszban csütörtökön megjelent interjújában beszélt a többi között arról, hogy az MMA művészetelméleti és módszertani kutatóintézete a százmillió forintos költséggel felújítandó XII. kerületi Hild-villába költözhet, ahol szállodát is ki akar alakítani az MMA.

Haderőreformot sürget az MSZP

Azonnali haderőreformot, a Magyar Honvédség létszámának feltöltését, technikai eszközeinek modernizációját és a működési forrásainak növelését követeli a kormánytól az MSZP.

Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: "egyre veszélyesebbé váló világunkban" egyértelműen felértékelődik a fegyveres erők szerepe. A bővülő feladatok ellátása már rövid távon is elképzelhetetlen a jelenlegi létszámhiány mellett - hangsúlyozta Demeter Márta, aki a vezérkari főnök tájékoztatására hivatkozva azt mondta: a Magyar Honvédség jelenlegi, békeidőre előírt 29 ezer 700-as létszámából mintegy 5500 katona hiányzik.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a katonák tényleges száma évek óta csökken. A zárszámadási törvények tanúsága szerint a szerződéses katonák átlagos éves létszáma 2009-ben még 5950 volt, ez 2014-re több mint 15 százalékkal csökkent. Ráadásul 2010 után a védelemre fordított források is "mélypontra süllyedtek" - tette hozzá.

Demeter Márta elmondta: a héten az Országgyűlés olyan "honvédelmi tárgyú salátatörvényt" tárgyalt, amely "alkotmányos elveket és az érintettek alapvető jogait semmibe véve" lehetővé tenné a honvédség állományának "extrém túlterhelését". Kifejtette: a kormány, törvényjavaslata elfogadása esetén, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben a katonák korlátlan mértékű túlszolgálatra és korlátlan mértékű készenléti szolgálatra lennének kötelezhetők, akár a minimális pihenőidő biztosítása nélkül is - hangsúlyozta a politikus. "Ráadásul minderről teljesen alkotmányellenesen, egy feles törvényben akarnak rendelkezni" - jegyezte meg.

Az MSZP-s képviselő szerint a jelenlegi helyzetben a Magyar Honvédség "óriási létszámhiánya" jelentős biztonsági kockázatot jelent. Mindezek nyomán az MSZP országgyűlési határozatot nyújtott be a Magyar Honvédség létszámának feltöltéséről - jelentette be Demeter Márta. A Demeter Márta és képviselőtársa, Harangozó Tamás által jegyzett javaslatban rögzítik, hogy miközben a Magyar Honvédség létszáma "évről évre sorvad", addig az elmúlt években Magyarország és az egész Európai Unió biztonsági környezetében rendkívül kedvezőtlen változások történtek. A határozati javaslatban konkrét határidők megjelölésével arra köteleznék a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a Magyar Honvédség létszámhiányának megszüntetéséért.