Újra kitört az ebola Libériában

Libériában három ebolával fertőzött személyt szállítottak kórházba, pedig két hónappal ezelőtt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy a nyugat-afrikai államot megszabadították a gyilkos kórtól. Félő, hogy újra kiterjedt járvány üti fel a fejét az országban, miután 153 ember megfigyelését kellett elrendelni.

A kórházba szállítottak között van egy 15 éves fiú, akinek további két családtagjáról bizonyosodott be, hogy a gyilkos kórt hordozzák. „Három eset nyert megerősítést, ők a vizsgálat szerint 153 személlyel kerültek kapcsolatba. Aszerint helyeztük el őket, hogy mekkora esélyt látunk megfertőzésükre” – közölte Francis Kateh, Libéria egészségügyminiszter-helyettese. Bernica Dahn egészségügyi tárcavezető azt közölte, valószínűnek tartják, hogy új megbetegedések lesznek az országban. Dahn meggyőződését fejezte ki, hogy függetlenül az aggasztó hírektől, „Libéria legyőzi az ebolát”. Mint fogalmazott, nem szabad feladni a reményt, s ugyanúgy lépnek fel a betegséggel szemben, mint korábban.

Libériát érintette a legérzékenyebben az ebolajárvány. Összesen 4808 személy vesztette életét az ebolában, ami több a sierra leonei és a guineai áldozatoknál. A WHO adatai szerint a nyugat-afrikai térség három államában összesen 11300-an haltak meg, s 28600 volt a fertőzöttek száma. A WHO egyébként már két ízben közölte azt, hogy sikerült legyőzni a megbetegedést. Először az idén májusban, majd szeptember 3-án. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogyan fertőződhetett meg a három ember. Annyit mondtak csupán, hogy a vizsgálat folyik. Valószínűtlen az, hogy valamelyik szomszédos országból, Guineából, vagy Sierra Leonéból hozta át valaki a gyilkos kórt.

Az egyik helyi rádió megszólaltatta az érintett család szomszédját, Elizabeth Powellt, aki lakonikusan annyit közölt: őt jobban érdekli az, hogy ne haljon éhen, mint a járvány újbóli kitörése.

Szerző
Frissítve: 2015.11.22. 21:47

Bóvliban ragadva

Publikálás dátuma
2015.11.23. 06:25
A Fitch Ratings hitelminősítő pénteki döntésével elszállt az idei felminősítés esélye FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Nagy csalódást okozott a hazai elemzői- és kormánykörökben, hogy a Fitch Raitings hitelminősítő pénteken nem módosított Magyarország besorolásán, így immár öt esztendeje hazánk a befektetésre nem ajánlott országok csoportjába tartozik. A legközelebbi lehetőség arra, hogy kikerüljünk a bóvli kategóriából fél esztendő múlva nyílik meg.

Talán csak Varga Mihály nem lepődött meg azon, hogy az általa gyakran használt "felminősítésünk" november 20-án sem történt meg. A nemzetgazdasági miniszter már péntek délelőtt tényként közölte, hogy elmarad a Fitch Ratings felminősítése. Ez ugyan inkorrekt kiszivárogtatásnak minősíthető, hiszen a tárcavezetőt feltehetően már órákkal a hivatalos bejelentés előtt értesítette Fitch. A Varga Mihályhoz előzetesen eljuttatott információ, miszerint maradunk a befektetésre nem ajánlott országok között, igaz hogy pozitív kilátással, feltehetően embargós volt, de a brókerbotrány óta tudjuk: az Orbán-kormány tagjai szabadon garázdálkodnak a csak rendelkezésükre álló információkkal, még akkor is, hogy ha ezzel bizonyos befektetői csoportokat előnyben részesítenek.

Érdekes, hogy a miniszter az esti órákban, a fiatal vállalkozók rendezvényén - még a hivatalos bejelentést megelőzően - már sokkal óvatosabban fogalmazott. Miután kifejtette, hogy az elmúlt fél évben a három nagy hitelminősítő cég mindegyike változtatott Magyarország megítélésén, mindhárom hitelminősítőnél pozitív kilátással szerepel az ország, azonnal a jövőbe tekintett - és az alig két óra múlva várható döntésre nem is utalva -, kijelentette: jó esély van arra, hogy Magyarország átlépje a küszöböt. Ennek egyik kulcselemeként említette, hogy a kormány rendezte a kapcsolatát a “pénzügyi rendszerrel”, a magyar kormány ebben az évben megállapodást írt alá az EBRD-vel és az Erste Bankkal, és ebben elkötelezte magát a bankadó csökkentésére.

Varga Mihály jól érzékelte, hogy a magyar gazdaság gyenge pontja a kormány és a bankrendszer viszonya. Üzenetértékű, hogy a kormány múlt heti ülésén rábólintott a bankadó jövő évi csökkentésére, mégpedig ígéretük szerint úgy, hogy figyelembe veszik az Európai Unió, az EBRD és az Erste Bank AG aggályait, amelyek szerint súlyos károkat okozna, ha a magyar bankrendszer terhei 2016-ban sem csökkennének.

Ezúttal egyet lehet érteni a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a Fitch döntése után kiadott közleményével, miszerint a magyar gazdaság teljesítménye már rég indokolná a hitelminősítések javítását. "Ezt támasztják alá a kötvényhozamok és az országkockázati mutató, az ötéves CDS-felár (az országkockázat miatt fizetendő magasabb hitelkamat) erőteljes csökkenése is. A piac szerint érdemben javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit a hitelminősítők nemcsak a kilátásaikban, hanem a hitelbesorolás során se hagyhatnak figyelmen kívül - írta a minisztérium.

A Fitch mégis "csak" megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósságának "BB plusz" szintű osztályzatát, a magasabb besorolásra utaló, pozitív kilátással.

Balatoni András, az ING vezető elemzője a Fitch döntését kommentálva úgy nyilatkozott, hogy a válság előtt túl optimisták voltak a hitelminősítők, most azonban „átestek a ló túl oldalára”, láthatóan túl konzervatívak, túl pesszimisták, és ez különösen igaz a Magyarországról szóló véleményekben. Az ING elemzője ugyanakkor korrektnek, reálisnak nevezte a Fitch által közölt makrogazdasági előrejelzést. A gazdasági dinamika jövőre várt lassulását a mezőgazdaság írhatja át, és mivel idén rossz lett a termésátlag, az alacsony bázis miatt a vártnál nagyobb gazdasági növekedésre is lehet esély. Hozzátette azonban, hogy ez alapvetően nem befolyásolja a jövőbeli hitleminősítést.

Hasonlóképpen fogalmazott Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is, aki "kissé csalódást keltőnek" nevezte a Fitch Ratings döntését. Úgy vélte, az ország pénzügyi stabilitásának és sérülékenységének látványos javulása indokolttá tehette volna a felminősítést. Mindkét elemző a jövő év első felére teszi a magasabb osztályba sorolásunkat.

Szerző

A ménesbirtok egyben maradása a cél

A ménesbirtok egyben maradását sürgették a Mezőhegyesen tartott vasárnapi nagygyűlés szónokai, hangsúlyozva, a Békés megyei településnek csak akkor van jövője, ha az 1800 hektár eladásra kínált földbirtokot mégsem árverezik el. A demokratikus ellenzék, az MSZP, a DK, az Együtt és a PM politikusai segítséget ígértek a helybélieknek.

Mitykó Zsolt (független) polgármester arról beszélt, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. évente nettó 6 milliárd forintos árbevételt ér el, amelyből mintegy 1,5-1,7 milliárdot bérfizetésre fordítanak, a városnak pedig 80 milliót fizetnek be adók formájában. E nélkül a településre az elszegényedés és az elnéptelenedés vár - mondta. A négyszáz állandó munkavállaló mellett időszakosan további ezer embernek biztosítanak megélhetést - hívta fel a figyelmet Kovács Sándor, a Ménesgazda Zrt. üzemi tanácsának elnöke. Az eladásra kijelölt 1800 hektár földért körülbelül 16 milliárd forintot kell majd fizetni, amelyet a helyi gazdák bizonyosan nem tudnak előteremteni.

A Ménesbirtok egyben tartására, a város megmentésére szakszerű javaslat kidolgozását sürgette Szigetvári Viktor az Együtt elnöke. Ezekkel "bombázni" kell a Fideszt, míg az tárgyalni nem hajlandó - tette hozzá.

A helyieknek folytatniuk kell a küzdelmet, nem szabad meghátrálniuk, a "felháborodás hangját" el kell vinniük szerte az országban - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Közölte: nem lehet családi gazdaságokra építeni a modern magyar mezőgazdaságot, ahogyan azt a Fidesz szeretné, hiszen a falvak, a rendszerváltás után tönkrement nagyüzemek miatt csak "tengődnek".

Gőgös Zoltán, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökhelyettese szerint ami a mezőhegyesi ménesbirtokkal történik, "az piti bosszú", és a zrt.-nek az az egyetlen esélye, ha új társasággá szerveződik át. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa egyik legnagyobb hibridkukorica-bázisa van Mezőhegyesen, és sosem gondolta volna, hogy valaha majd szándékosan akarják ezt tönkretenni.

Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselője arról szólt, hogy nemcsak helyi és nemcsak mezőgazdasági ügyről, hanem Magyarország jövőjéről van szó, és egy új ciklusban bizonyosan lesz mód "a pofátlan rablások visszacsinálására".

Békés megyében hétfőn lesz az első árverési nap. Összesen több mint 14 200 hektár állami földet értékesítenek, amely túlnyomó részt szántó, kisebb mértékben legelő.

Szerző