Az állam dönti el, legyen magyar acélipar vagy sem

Folytatja és kiterjeszti költségcsökkentési programját a Dunaferr, ha szükséges, további megszorító intézkedéseket hoz - közölte Jevgenyij Tankilevics, a Dunaferr cégvezetője a társaság mai sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: meg kell értenie mindenkinek, hogy a Dunaferr a túlélésért küzd. Piaci fellendülésre számítva a jövő év tavaszára az acélipari társaság befejezi a legfontosabb és legkritikusabb beruházásokat, amelyek a túléléshez szükségesek - tette hozzá.

Úgy vélte, várhatóan néhány év alatt néhány európai ország elveszíti acélgyártói kapacitását, az államnak el kell döntenie, hogy szüksége van-e Magyarországnak az acéliparra. A társaság együttműködik az állammal és az egyéb érdekeltekkel a Dunaferr rövid és hosszú távú fejlesztési kérdéseiben - mondta. Jevgenyij Tankilevics közölte: szükség lenne rövid lejáratú forgótőke-finanszírozásra, ami lehetővé tenné a tavaszi fejlesztésekkel összefüggő leállást.

Segítséget vár a társaság a kormánytól a stratégiai beruházások hosszú távú finanszírozásához, ahogy azt az uniós jogszabályok lehetővé teszik. A cégvezető példaként hozta fel, hogy a szlovák kormány megtalálta azokat a megoldásokat, amelyekkel segíthette a helyi acélgyártást. A harmadik fontos kérdésként említette, hogy a környezetvédelmi és emissziós előírásokra könnyítést kaphassanak 2020 után.

A cégvezető szerint az ISD Dunaferr magyar vállalat, a kormánynak így kell tekintenie rá. A 2013-ban elindított reorganizációs program eredményeiről szólva kiemelte: a nyersvas - és acéltermelés teljes kapacitással működik, ami lehetővé teszi a csökkenő vasércárak adta előnyök kihasználását. A termelés fix költsége a folyamatos átszervezések eredménye képpen 30 százalékkal, a létszám 16 százalékkal csökkent. Elmondta ugyanakkor, hogy a teljes acélipar a '90-es évek vége óta a leghosszabb veszteséges időszakát éli, és az európai helyzet különösen rossz.

A jelek arra mutatnak, hogy lesznek cégek, amelyeknek végleg el kell majd hagyniuk a piacot, figyelmeztetett és hozzátette, bíznak abban, hogy a Dunaferr nem lesz köztük. Kiemelte azt is, hogy az ukrajnai helyzet, valamint az Oroszország elleni szankciók különösen nehéz helyzetbe hozták a Dunaferrt. Sevcsik Mónika reorganizációs igazgató a sajtótájékoztatón ismertette, a Dunaferr jelenleg 5850 dolgozót foglalkoztat közvetlenül, emellett mintegy 1500 a beszállítóknál alkalmazottak létszáma. Összesen mintegy 600 a kiszervezettek száma, az őket foglalkoztató cégekkel 3-5 éves szerződést köt a Dunaferr.

A reorganizációs program kezdetén 7000-ren dolgoztak a vállalatnál, de a munkaerő természetes mozgása és a kiszervezések is nagy szerepet játszottak a létszámcsökkenésben, így az eredetileg tervezett, 890 embert érintő leépítésből 315 dolgozót küldtek el csoportos létszámleépítés keretében - közölte. A tavaly elvégzett 10 millió eurós beruházás eredményeként a vállalat ismét 2 kohós üzemmódban dolgozik. Jövőre 1 milliárd forintot meghaladó beruházást terveznek a meleghengerműben. 

Szerző

Nem adhatják fel - Ismét tüntettek a Quaestor-károsultak

Publikálás dátuma
2015.11.25. 18:38
MTI Fotók: Igazságügyi Minisztérium / Véssey Endre
A demonstráció az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt zajlott. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Balogh Mária Quaestor-károsulttól átvette a tüntetők petícióját. A dokumentumban a Quaestor-törvény módosítását, illetve a kártalanítás átláthatóbbá tételét követelték, valamint azt is, hogy vonják be őket az egyeztetési folyamatba. 

Völner Pál kijelentette, hogy az átadott levelet az Igazságügyi Minisztérium át fogja tekinteni, és meg fogja vizsgálni az abban foglaltakat. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány célja egy, a pénzintézetekkel és a károsultak érdekképviseleteivel is egyeztetett törvényjavaslat előterjesztése.

Bezsenyi Gabriella, a károsultak egyik vezetője a Faktor.hu-nak azt mondta: egy jogállamban jogunk van megtudni, hova tűnt a pénzünk, jogunk van arra, hogy választ kaphassunk a kérdéseinkre. A károsultak szeretnék, ha megállapítanák a Magyar Nemzeti Bank felelősségét, mert a csőd előtt négy hónappal lefolytatott ellenőrzésüknél mindent rendben találtak a Quaestornál. Bezsenyi Gabriella azt mondta, nem akarnak pereskedni, de ha kell, akár Strasbourgig is elmennek, mert szerinte egy ilyen per ott „megállná a helyét”. Arról is beszélt, hogy továbbra is szeretnék tudni, hol a Questor-vagyon.

Július 31-e óta ez volt a huszonegyedik Quaestor-károsult demonstráció Budapesten. 

lásd még: Pofátlan hazugság a Quaestor-kártalanításban

Szerző

Lyonba indít járatot Budapestről az easyJet

 Lyonba indít járatot a 2016-os nyári menetrendben az easyJet, az angol diszkont légitársaság heti háromszor közlekedik majd a francia város repülőterére - közölte a Budapest Airport.

Az easyJet Airbus A319-esei április 26-ától kedden, csütörtökön és szombaton közlekednek. A Budapest Airport előzetes piaci felmérése szerint évente minimum 40 ezer utasra lehet számítani ezen az útvonalon, hiszen eddig a Lyonba tartó utasok vezették az Európán belüli, Budapestről induló és átszálló utasok listáját. Thomas Haagensen, a légitársaság régióvezetője a társaság huszadik születésnapján Londonban november elején azt mondta, jobban be kell kötni Budapestet az európai hálózatba, de ezt a jelenlegi járatok sűrítésével látják elképzelhetőnek.

Szerző
Témák
Budapest Lyon