Ilyen lesz az új Nemzeti Galéria - Fotók

Publikálás dátuma
2015.11.25. 19:25
MTI Fotók: SANAA építésziroda
A japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül meg az Új Nemzeti Galéria a Liget Budapest projekt keretében a Petőfi Csarnok helyén; a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület 2019 nyarán nyitja meg kapuit - tudatja az MTI.

A Városliget Zrt. tavaly októberben írt ki meghívásos nemzetközi tervpályázatot a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére. A felhívásra kilenc érvényes pályamű érkezett, ezek közül a magyar és nemzetközi szakemberekből álló zsűri áprilisban két pályaművet sorolt az első helyre. Az eljárás során a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett bírálati szempontok voltak a technológiai és funkcionális elképzelések, a tervezett épületek fenntarthatósága, a környezethez való kapcsolódás és a várható költségek is - közölte a távirati irodával a Városliget Zrt. 

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa felidézte, hogy a bíráló bizottság értékelése szerint a japán SANAA és a norvég Snöhetta terve is építészetileg kiemelkedő értéket képviselt, ezek a pályaművek a gyűjteményi és a látogatói szempontok alapján is világszínvonalúak. Baán László emlékeztetett: a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum végül nem költözik az Új Nemzeti Galéria épületébe, amely ezzel az eredeti kiíráshoz képest mintegy 20 százalékkal kisebb lesz, a végső döntés már ezt figyelembe véve született. A japán építésziroda nevéhez számos kiváló múzeumi épület fűződik a világ több pontján, terveik alapján valósult meg például a Louvre Lensban megnyílt új múzeuma, a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum (The New Museum of Contemporary Art) vagy az amerikai toledói Művészeti Múzeum Üvegpavilonja (Glass Pavilion for the Toledo Museum of Art in Ohio). Az építésziroda számos nemzetközi díj mellett 2010-ben az építész szakma Nobel-díjának számító Pritzker-díjat is megkapta.

A mostani döntésnek köszönhetően két olyan épület valósul meg a Városligetben, amelyeket világhírű japán építészek terveznek. A SANAA mellett ugyanis Sou Fujimoto is részt vesz a Liget Budapest projektben, ő nyerte meg az egykori Hungexpo épületek helyén 2018-ra felépítendő Magyar Zene Háza tervezésére tavaly kiírt pályázatot.

lásd még: Átszabták a Ligetet

Szerző

Tiltakoznak az NKA átalakítása ellen

"A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) tiltakozik a Nemzeti Kulturális Alapot érintő átalakítások ellen! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az NKA Bizottságának létrehozásakor a szakmai szervezetek eddigi 50%-os javaslattételi jogát 1/3-ra redukálják! Ezzel tovább csökkentik a közgyűjteményi és közművelődési terület érdekképviseletét a forráselosztások egyik fontos eleménél, a kulturális pályáztatásnál! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az NKA Bizottságában ezután 1/3-os aránnyal képviselteti magát a kizárólag művészeti kérdésekkel foglalkozó és a magyar művészeti élet tagjainak csak egy részét képviselő Magyar Művészeti Akadémia" - írja közleményében a KKDSZ.

"A közművelődési területen a kisebb művelődési házak esetében már évek óta alig vagy egyáltalán nem került sor az NKA keretén belül olyan pályázati kiírásra, melyen ezek az intézmények részt vehettek volna. A közgyűjteményi terület korábbi, szakági kollégiumai (könyvtár, múzeum, levéltár) helyett egyetlen közgyűjteményi kollégiumot hoztak létre.

Mindez mutatja az NKA-t fenntartó mindenkori kormányzatoknak a közművelődési és a közgyűjteményi területekkel kapcsolatos ismerethiányát, sok esetben a szakértelem hiányát! A mostani változtatás már bizottsági szinten is háttérbe szorítja a szakmai szervezeteket, köztük a közgyűjteményi és közművelődési terület szakmai szervezeteit.

Mindezen túl a KKDSZ szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a magyar művészeti élet mindazon szervezeteit, tagjait és szimpatizánsait, akik tiltakozásukat fejezték ki az NKA-nak a művészeti kollégiumokkal kapcsolatos további, az MMA-t a szakmai szervezetek kárára preferáló döntései ellen!"

Szerző

Müller Péter Sziámi a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2015.11.25. 06:50
Müller Péter Sziámi énekes, költő
A markáns személyiségű énekes, költő, Müller Péter Sziámi a Bóta Café vendége november 25-én, szerda este 9 órától a Fix Tévében.

Saját zenekara és sok lemeze van. A Sziget Fesztivál, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál egyik alapítója. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fixhd skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz. 

Szerző