Előfizetés

Chicagót felzaklatta a sokkoló videó

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2015.11.27. 06:36
„Igazságot Laquannak” feliratú táblával vonultak fel a chicagói tüntetők FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SCOTT OLSON
Tüntetések törtek ki Chicagóban, miután – több mint egy év elteltével – közzétettek egy sokkoló videófelvételt a 17 éves Laquan McDonald lelövéséről. A fekete fiatalember halála beleilleszkedik egy szomorú sorozatba: egy fehér rendőr 16 golyót eresztett a már földön fekvő fiúba, majd utólag azzal védekezett, hogy önvédelemből lőtt. A kedden nyilvánosságra hozott videó azonban cáfolta az eddig közzétett állításokat. A rendőr, a 37 éves Jason Van Dyke ellen hétfőn emeltek vádat gyilkosság miatt. Az Obama-kormányzat erőfeszítései ellenére hasonló esetek újra és újra megtörténnek.

Bírósági ítélet kötelezte a chicagói rendőrséget, hogy tegye közzé a majd hét perces felvételt, amelyet az egyik rendőrautó videókamerája rögzített. Az eset 2014. október 20-án történt. A rendőröket egy Burger King gyorsétteremhez riasztották, mert a környéken valaki kocsikat tört fel és autórádiókat lopott. Az első hatósági beszámolók akkor arról szóltak, hogy a fekete tizenéves „belőve” ment az utca közepén, késsel hadonászott és rátámadt a rendőrökre. „Az önvédelem világos esete” – így kommentálta a rendőrség a fiú halálát.

Ám az e hét elején nyilvánosságra hozott videófelvétel egészen más történetről árulkodott. Több rendőrautó érkezett a helyszínre, az egyik kocsi kamerája vette fel, hogy két járőr fegyvert fogott a fiúra, akinek kezében megvillant egy kés. Az egyik rendőr már messziről, szinte azonnal tüzelni kezdett: 6 másodperc sem telt el attól kezdve, hogy kiszállt a rendőrautóból. A 9 milliméteres félautomata fegyver teljes tárát a fiúba eresztette, Laquan nem támadt, hanem távolodott a rendőrautótól, az első lövés nyomán megperdült, s azonnal elesett. Már a földön rángatózott, amikor Van Dyke még mindig tovább lőtt. A rendőr 14-15 másodpercig tüzelt, ebből 13-at a fiú a földön töltött. Amikor már nem mozgott, a másik rendőr kirúgta a kést a kezéből.

Csak a késre fókuszált a rendőr

Jason Van Dyke évtizedek óta az első chicagói rendőr, akit gyilkossággal vádoltak meg. A most 37 éves férfi 14 éve dolgozik a rendőrségnél, házas, két gyermek apja. A The New York Times által megszerzett adatokból kiderült, korábban is gondok voltak vele, 20 ember panaszolta be durva fellépése, rasszista káromkodása miatt, tízen pedig azért, mert túlzott erőt alkalmazott. Tetteiért soha nem vonták kérdőre, akkor sem, amikor a várost a rendőr intézkedése miatt 350 ezer dollár kártérítésre ítélték. Van Dyke védőügyvédje szerint ügyfele továbbra is azt állítja, indokoltan lőtt.

„Féltette az életét, amikor kiérkezett, nem tudta felmérni a többiek helyzetét, csak a kést tartó kézre fókuszált” – mondta el a CBS-nek az ügyvédje, aki szerint „korántsem szokatlan”, hogy intézkedés közben a rendőrök valakit hátbalőnek. Chicagóban hetente legalább egy rendőri lövöldözés történik a Better Government Association adatgyűjtése szerint. 2010 és 2014 között 70 ember lőttek le rendőrök.

A rendőrök változata szerint a fiú feléjük közeledett, a videón azonban látszik, hogy elfelé ugrabugrál. A boncolás szerint a tizenéves valóban kábítószer hatása alatt állt, hallucinogén drogot, PCP-t (phenciklidin-hidrokloridot) mutattak ki a szervezetében. A rendőr még újra is akarta tölteni a pisztolyát, a társa szólt rá, hogy hagyja már abba a tüzelést. Több kiérkezett rendőr azt vallotta, a fiú üveges tekintettel járkált, nem gondolták, hogy fegyvert kellene bevetni ellene. Egyedül Van Dyke tüzelt, 16-ból 9 lövése lefelé irányult, kettő Laquan hátába talált. A 17 éves fiút a Mount Sinai kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A helyszínre érkezett öt rendőrautó közül csak kettőnek a kamerája volt bekapcsolva. A Burger King térfigyelő kamerája is rögzíthette a történteket, csakhogy az aznap esti felvételből 86 perc hiányzott. Az étterem vezetője beszámolt róla, hogy chicagói rendőrtisztek nézték meg a felvételt, de mire a független rendőri felülvizsgálat emberei is kikérték volna a kazettát, addigra már nem volt rajta semmi, letörölték a videót. A rendőrautó kamerája által rögzített hanganyagot még mindig nem tették közzé. Több mint egy év, épp 400 nap elteltével történt meg a vádemelés a fehér rendőr ellen. Anita Alvarez, Cook megye államügyésze állítólag már hetekkel korában eldöntötte, hogy vádat emel, de a döntést csak most hétfőn, egy nappal a videó közzététele előtt jelentettek be. Az államügyész elismerte, az időzítéssel az volt a szándéka, hogy a videó miatti várható indulatokat lecsillapítsa.

A rendőrség feltehetőleg tartott attól, hogy a metropolis – egyébként az Obama-család szűkebb pátriája, Michelle Obama szülővárosa – ugyanúgy lángba borul a felháborodás nyomán, mint korábban a Missouri állambeli Ferguson, vagy az amerikai főváros szomszédságában fekvő Baltimore, ahol szintén zavargások törtek ki a rendőri erőszak, fiatal feketék lelövése miatt. Chicago városa hónapokkal a fiú halála után 5 millió dolláros kártérítést fizetett a családnak, még azt megelőzően, hogy pert indítottak volna a rendőr ellen. Van Dyke az eset óta eltelt hónapokban is kapta a fizetését, mindössze annyi történt, hogy járőrözés helyett irodai szolgálatra osztották be.

A videó nyilvánosságra hozását megelőzően a chicagói rendőrség főfelügyelője, Garry McCarthy nyugalomra szólított fel. „Az embereknek jogukban áll, hogy dühösek legyenek, jogukban áll tiltakozni, élhetnek a szólásszabadság jogával, de nem áll jogukban bűncselekményeket elkövetni” – mondta. Megszólalt a polgármester is, Rahm Emanuel nyugalomra szólította fel a metropolisz lakóit. Emanuel szerint a rendőr megsértette szakmája szabályait, mégis arra kérte a város lakóit, hogy a videó láttán alkossanak véleményt, de azután „lépjenek tovább”. A megölt fiú szülei is nyugalomra hívtak fel, ügyvédeik által közzétett üzenetükben. „Senki nem érti meg jobban a felháborodásotokat, mint mi, de mindenkit arra kérünk, békésen tiltakozzon. Senki ne folyamodjon erőszakhoz Laquan nevében” – hangzott a szülők üzenete.

Chicagóban kedden és szerdán, sötétedés után több százan vonultak utcára, a jórészt békés tüntetők lezártak egy útkereszteződést, néhány embert őrizetbe vettek, mert vizespalackot dobtak a rendőrök felé. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki. A tömeg azt skandálta: „Tizenhat lövés”. Felbukkant a fergusoni jelszó is: „Fel a kezekkel! Ne lőjetek!” A vád alá helyezett rendőr felesége honlapot indított, gyűjtést kezdeményezett férje ügyvédi költségeire, de mivel ez büntetőügy esetén törvényellenes, a honlapot már be is zárták, pedig alig néhány óra alatt 10 ezer dollár gyűlt össze. Van Dyke-ot mellesleg óvadék ellenében sem helyezhetik szabadlábra.

Barack Obama Hálaadás napjának előestéjén Twitter-üzenetben köszönte meg a chicagóiaknak, hogy békésen tiltakoznak. „Ahogy sok amerikait, engem is mélyen felzaklatott a felvétel a 17 éves Laquan McDonald lelövéséről. Hálaadás napja lévén, kérek mindenkit, imádkozzanak azokért, akik tragikus veszteséget szenvedtek, de legyenek hálásak azért, hogy az egyenruhás férfiak és nők többsége tisztességgel védi közösségeink biztonságát.”

Fergusonban azóta sincs nyugalom

St. Louis jórészt feketék lakta elővárosában, Fergusonban épp egy éve újultak ki a zavargások, amikor egy nagyesküdtszék úgy döntött, hogy nem emelnek vádat a fehér rendőr ellen, aki 2014. augusztus 9-én lelőtt egy 18 éves fekete fiút, Michael Brownt. Darren Wilson is azt vallotta, önvédelemből cselekedett. A fekete tizenéves halála nyomán a városban tiltakozó megmozdulások robbantak ki, súlyos károk keletkeztek, rendkívüli állapotot kellett kihirdetni, végül csak a Nemzeti Gárda bevetésével sikerült megfékezni az indulatokat. Az esküdtszék felmentő ítélete nyomán újra utcára vonultak a helybeliek. A washingtoni igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított, a fergusoni rendőrség előítéletes magatartását kifogásolták.

Azóta jelentős változások történtek, idén márciusban lemondott a helyi rendőrfőnök, s ígéretet tettek rá, hogy több fekete rendőrtisztet alkalmaznak. Kineveztek egy fekete városvezetőt, egy fekete kerületi bírót, s a városi tanácsnak is két afrikai-amerikai tagja lett. A helyi rendőrség jobb kapcsolatot igyekszik kiépíteni a helybeliekkel, új vállalkozások indulnak be, új álláslehetőségekkel. Michael Brown halála tömegmozgalmat indított el az Egyesült Államokban, a „Black Lives Matter” (A fekete életek számítanak) felhívja a figyelmet a jórészt fiatal fekete férfiakat érintő jogsértésekre, s a túlzott rendőri erőszak eseteire.Nagy bajban Rooney-ék

S.T.R.
Publikálás dátuma
2015.11.27. 00:30
Martial (balra) kap hideget, meleget, amiért gólképtelen a Manchester Unitedben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL REGAN
Hiába a nyáron elköltött eurótízmilliók, képtelen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani a Manchester United. Louis van Gaal edző együttese másodszor sem bírt a holland PSV-vel, s noha egyelőre a második helyen áll, az utolsó fordulóban könnyen pórul járhat. Alighanem lecsúszott az első helyről a város rivális City, amely másodszor is kikapott a Juventustól.

A Paris Saint-Germain, az Atlético Madrid, a Benfica és a Juventus is biztosította helyét a legjobb 16 között a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek ötödik fordulójában. A szörnyű terrortámadásokra emlékezve Je suis Paris, vagyis Párizsi vagyok feliratú mezben pályára lépő franciák a svéd Malmö otthonában aratottak 5-0-ás győzelmet, a duplázó Ángel Di María első találatával a Bajnokok Ligája történetének 7000. gólját szerezte. Nevelőegyesülete ellen eredményes volt Zlatan Ibrahimovic is, akit egyszerre tapsoltak meg a svéd és a francia szurkolók. A csoport másik mérkőzésén a Real Madrid úgy nyert 4-3-ra a Sahtar Donyeck otthonában - és szerezte meg a csoportelsőséget - hogy a már négy góllal vezetett, de a hazaiak az utolsó negyedórában háromszor is betaláltak, azaz folytatódik a spanyol védelem vesszőfutása: a legutóbbi három összecsapáson tíz gólt szereztek az ellenfelei.

Egyet sem kapott, mégis szenvedett a Manchester United, amely hatalmas lehetőséget szalasztott el azzal, hogy hazai környezetben 0-0-ra végzett a PSV Einhdoven ellen. A hollandok jókora mázlival úszták meg a zakót, a tény ettől még tény, Wayne Rooney és a társai roppant nehéz helyzetbe kerültek. A MU Wolfsburgban lép pályára a két hét múlva esedékes zárófordulóban, s ha a PSV odahaza legyőzi a csoportutolsó CSZKA Moszkvát, az angoloknak a döntetlen sem lesz elég a továbbjutáshoz. „Rengeteg ziccert alakítottunk és hagytunk ki, már az első félidőben eldönthettük volna a mérkőzést – dühöngött a MU holland szakvezetője. - Ha megszerezzük a vezetést, minden sokkal egyszerűbb lett volta, ám végül csalódást okoztunk, és csakis önmagunkat okolhatjuk emiatt.”

Borúsan látta a világot az angol válogatott ikonja, Rooney is. „Könyörtelennek kellett volna lennünk, de nemcsak most, összességében is sokkal több gólt kell szereznünk” – jelentette ki a támadó, s kár lenne vitatkozni vele. Hiába a jelentős nyári bevásárlás (többek közt Depay, Schweinsteiger és Martial érkezett), a Manchester nagyon kevés találatot szerez, az európai kupaporondon öt meccsen 5-4-es, az angol bajnokság 13 találkozóján 19-9-es a gólmutatója. Felháborította a szerda esti teljesítmény Paul Scholest, a „vörös ördögök” korábbi ikonját is, aki úgy véli, a francia Anthony Martialt a legkevésbé sem izgatja, hogy szerez gólt, vagy sem. „Csatárként vért kell izzadnod, hogy gólt szerezz, de nekem nem tűnik úgy, hogy Martial ilyen típusú játékos lenne, ezért a Manchester Unitednek a télen igazolnia kell valakit, aki viszont olyan” – jelentette ki a vörös hajú középpályás.

A C csoportban az Atlético Madrid Antoine Griezmann duplájával győzte le a Galatasarayt, így magát és már korábban az Asztanában 2-2-es döntetlent játszó Benficát is továbbjuttatta a nyolcaddöntőbe.

BL-csoportkör, 5. forduló
A csoport
Malmö-Paris Saint-Germain 0-5
Sahtar Donyeck-Real Madrid 3-4
Az állás: 1. Real Madrid 13 pont (továbbjutott), 2. Paris Saint-Germain 10 (tj), 3. Sahtar Donyeck 3 (7-12), 4. Malmö 3 (1-13)
B csoport
Manchester United-PSV 0-0
CSZKA Moszkva-Wolfsburg 0-2
Az állás: 1. Wolfsburg 9 pont, 2. Manchester United 8, 3. PSV 7, 4. CSZKA 4
C csoport:
Atlético Madrid-Galatasaray 2-0
Astana-Benfica 2-2
Az állás: 1. Atlético Madrid 10 pont (tj, 9-2), 2. Benfica 10 (tj, 9-6), 3. Galatasaray 4, 4. Astana 3
D csoport:
Juventus-Manchester City 1-0
Mönchengladbach-Sevilla 4-2
Az állás: 1. Juventus 11 pont (tj), 2. Manchester City 9 (tj), 3. Mönchengladbach 5, 4. Sevilla 3Kikapott a Dortmund

Már nem veretlen a Dortmund a labdarúgó Európa-ligában, ugyanis a csoportkör ötödik fordulójában 1-0-ra kikapott Krasznodarban. A kissé tartalékosan felálló német csapat továbbjutása így sincs veszélyben, ám könnyen lehet, hogy az egymás elleni összevetés miatt az első helyet át kell adnia az orosz együttesnek. A lengyel Lech Poznan két magyar válogatott játékost (Kádár és Lovrencsics) is pályára küldött a portugál Belenenses elleni idegenbeli meccsen, melyen nem született gól, így a Lech maradt a harmadik pozícióban. Érdekes találkozót játszottak Moszkvában, ahol a portugál Sporting azok után diadalmaskodott 4-2-re, hogy két hónapja, hazai környezetben 3-1-re kikapott a Lokomotivtól. A Sporting továbbra is csak a harmadik helyen áll a H csoportban, ám megmaradt az esélye a továbbjutásra.

Európa-liga csoportkör 5. forduló
A csoport
Molde-Fenerbahce 0-2
Celtic-Ajax 1-2

B csoport
Rubin Kazany-Sion 2-0
Liverpool-Bordeaux 2-1

C csoport
Krasznodar-Dortmund 1-0
PAOK Szaloniki-Gabala 0-0

D csoport
Legia Warszawa-Midtjylland 1-0
FC Bruges-Napoli 0-1

E csoport
Dinamo Minszk-Plzen 1-0
Villarreal-Rapid Wien 1-0

F csoport
Braga-Liberec 2-1
Marseille-Groningen 2-1

G csoport
Lazio-Dnyipro 3-1
Rosenborg-St. Etienne 1-1

H csoport
Lokomotiv Moszkva-Sporting Lisboa 2-4
Besiktas-Skenderbeu 2-0

I csoport
Basel-Fiorentina 2-2
Belenenses-Lech Poznan 0-0

J csoport
Monaco-Anderlecht 0-2
Qarabag-Tottenham Hotspur 0-1

K csoport:
Schalke-APOEL 1-0
Sparta Praha-Aszterasz 1-0

L csoport
AZ Alkmaar-Partizan Beograd 1-2
Augsburg-Athletic Bilbao 2-3

Klímakonferencia - Védd a Földet, ne egyél húst!

Publikálás dátuma
2015.11.26. 19:15
Fotó: ChinaFotoPress/Getty Images
A húsfogyasztás visszaszorítása jelentős szerepet játszhat a klímaváltozás megfékezésében - derült ki egy új tanulmányból. A november végén kezdődő párizsi klíma csúcstalálkozóhoz időzített jelentés a hústermékek tömeggyártásához való nemzetközi hozzáállást vizsgálta és azt, hogy az emberek hajlandóak lennének-e kevesebb húst enni annak tudatában, hogy ezzel segítik az éghajlatváltozás elleni harcot.

A Glasgow-i Egyetem kutatói Kínában, Brazíliában, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végzett fókuszcsoportos interjúk alapján arra a megállapításra jutottak, hogy az emberek készen állnak a húsfogyasztásukat érintő radikális változtatásokra, amennyiben kormányaik egyértelmű útmutatással szolgálnak számukra. A Változó éghajlat, változó étrendek: módok a húsfogyasztás csökkentésére (Changing Climate, Changing Diets: Pathways to Lower Meat Consumption) című tanulmány szerint az egészséges szintű húsfogyasztásra való áttérésnek kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy az emberiség 2 Celsius-fok alatt tudja tartani a század végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését, ami az ENSZ Párizsban rendezendő 21. klímakonferenciájának (COP21) elsődleges célja.

A tanulmány szerint a Földön élő több milliárd csirke, disznó és szarvasmarha üvegházhatású gáztermelésben játszott szerepe nagyobb, mint a közlekedésből, beleértve a repülőket is, származó kibocsátás egésze - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A kutatók szerint a haszonállat szektor már most a globális üvegházhatású gázkibocsátás 15 százalékáért felelős, és hacsak nem sikerül visszaszorítani a hús iránti kereslet növekedését, akkor az ágazat emissziója olyan szintre fog növekedni, ahol már elkerülhetetlen lesz a pusztító éghajlatváltozás. Az egyik legtekintélyesebb londoni stratégiai kutatóműhely, a Királyi Külügyi Intézet - közkeletű nevén a Chatham House - közreműködésével készült tanulmány szerint globálisan nézve az egészséges étrendre való átállással a szükséges kibocsátás-csökkentés több mint negyedét lehetne teljesíteni 2050-re.

"A kormányok félnek beleavatkozni életmódbeli kérdésekbe, tartva a lehetséges kellemetlen következményektől" - mondta Catherine Happer, a jelentés egyik készítője. Hozzátette: "a tanulmányunk számára készített kutatás azonban azt mutatja, hogy az emberek nincsenek tisztában ezzel; és amikor kommunikálják feléjük a húsfogyasztás kibocsátásban játszott szerepét, akkor megfogalmazódik bennük az igény a szükséges lépések megtételére, amit elsőslegesen a kormányuktól várnak".

"Még a hús árának emelését célzó népszerűtlen intézkedésekkel, mint például a szénadó bevezetésével szembeni ellenérzés is csökkenne, amennyiben a lakosság megérti az okokat" - magyarázta a szakember.