Chicagót felzaklatta a sokkoló videó

Publikálás dátuma
2015.11.27. 06:36
„Igazságot Laquannak” feliratú táblával vonultak fel a chicagói tüntetők FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SCOTT OLSON
Tüntetések törtek ki Chicagóban, miután – több mint egy év elteltével – közzétettek egy sokkoló videófelvételt a 17 éves Laquan McDonald lelövéséről. A fekete fiatalember halála beleilleszkedik egy szomorú sorozatba: egy fehér rendőr 16 golyót eresztett a már földön fekvő fiúba, majd utólag azzal védekezett, hogy önvédelemből lőtt. A kedden nyilvánosságra hozott videó azonban cáfolta az eddig közzétett állításokat. A rendőr, a 37 éves Jason Van Dyke ellen hétfőn emeltek vádat gyilkosság miatt. Az Obama-kormányzat erőfeszítései ellenére hasonló esetek újra és újra megtörténnek.

Bírósági ítélet kötelezte a chicagói rendőrséget, hogy tegye közzé a majd hét perces felvételt, amelyet az egyik rendőrautó videókamerája rögzített. Az eset 2014. október 20-án történt. A rendőröket egy Burger King gyorsétteremhez riasztották, mert a környéken valaki kocsikat tört fel és autórádiókat lopott. Az első hatósági beszámolók akkor arról szóltak, hogy a fekete tizenéves „belőve” ment az utca közepén, késsel hadonászott és rátámadt a rendőrökre. „Az önvédelem világos esete” – így kommentálta a rendőrség a fiú halálát.

Ám az e hét elején nyilvánosságra hozott videófelvétel egészen más történetről árulkodott. Több rendőrautó érkezett a helyszínre, az egyik kocsi kamerája vette fel, hogy két járőr fegyvert fogott a fiúra, akinek kezében megvillant egy kés. Az egyik rendőr már messziről, szinte azonnal tüzelni kezdett: 6 másodperc sem telt el attól kezdve, hogy kiszállt a rendőrautóból. A 9 milliméteres félautomata fegyver teljes tárát a fiúba eresztette, Laquan nem támadt, hanem távolodott a rendőrautótól, az első lövés nyomán megperdült, s azonnal elesett. Már a földön rángatózott, amikor Van Dyke még mindig tovább lőtt. A rendőr 14-15 másodpercig tüzelt, ebből 13-at a fiú a földön töltött. Amikor már nem mozgott, a másik rendőr kirúgta a kést a kezéből.

Csak a késre fókuszált a rendőr

Jason Van Dyke évtizedek óta az első chicagói rendőr, akit gyilkossággal vádoltak meg. A most 37 éves férfi 14 éve dolgozik a rendőrségnél, házas, két gyermek apja. A The New York Times által megszerzett adatokból kiderült, korábban is gondok voltak vele, 20 ember panaszolta be durva fellépése, rasszista káromkodása miatt, tízen pedig azért, mert túlzott erőt alkalmazott. Tetteiért soha nem vonták kérdőre, akkor sem, amikor a várost a rendőr intézkedése miatt 350 ezer dollár kártérítésre ítélték. Van Dyke védőügyvédje szerint ügyfele továbbra is azt állítja, indokoltan lőtt.

„Féltette az életét, amikor kiérkezett, nem tudta felmérni a többiek helyzetét, csak a kést tartó kézre fókuszált” – mondta el a CBS-nek az ügyvédje, aki szerint „korántsem szokatlan”, hogy intézkedés közben a rendőrök valakit hátbalőnek. Chicagóban hetente legalább egy rendőri lövöldözés történik a Better Government Association adatgyűjtése szerint. 2010 és 2014 között 70 ember lőttek le rendőrök.

A rendőrök változata szerint a fiú feléjük közeledett, a videón azonban látszik, hogy elfelé ugrabugrál. A boncolás szerint a tizenéves valóban kábítószer hatása alatt állt, hallucinogén drogot, PCP-t (phenciklidin-hidrokloridot) mutattak ki a szervezetében. A rendőr még újra is akarta tölteni a pisztolyát, a társa szólt rá, hogy hagyja már abba a tüzelést. Több kiérkezett rendőr azt vallotta, a fiú üveges tekintettel járkált, nem gondolták, hogy fegyvert kellene bevetni ellene. Egyedül Van Dyke tüzelt, 16-ból 9 lövése lefelé irányult, kettő Laquan hátába talált. A 17 éves fiút a Mount Sinai kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A helyszínre érkezett öt rendőrautó közül csak kettőnek a kamerája volt bekapcsolva. A Burger King térfigyelő kamerája is rögzíthette a történteket, csakhogy az aznap esti felvételből 86 perc hiányzott. Az étterem vezetője beszámolt róla, hogy chicagói rendőrtisztek nézték meg a felvételt, de mire a független rendőri felülvizsgálat emberei is kikérték volna a kazettát, addigra már nem volt rajta semmi, letörölték a videót. A rendőrautó kamerája által rögzített hanganyagot még mindig nem tették közzé. Több mint egy év, épp 400 nap elteltével történt meg a vádemelés a fehér rendőr ellen. Anita Alvarez, Cook megye államügyésze állítólag már hetekkel korában eldöntötte, hogy vádat emel, de a döntést csak most hétfőn, egy nappal a videó közzététele előtt jelentettek be. Az államügyész elismerte, az időzítéssel az volt a szándéka, hogy a videó miatti várható indulatokat lecsillapítsa.

A rendőrség feltehetőleg tartott attól, hogy a metropolis – egyébként az Obama-család szűkebb pátriája, Michelle Obama szülővárosa – ugyanúgy lángba borul a felháborodás nyomán, mint korábban a Missouri állambeli Ferguson, vagy az amerikai főváros szomszédságában fekvő Baltimore, ahol szintén zavargások törtek ki a rendőri erőszak, fiatal feketék lelövése miatt. Chicago városa hónapokkal a fiú halála után 5 millió dolláros kártérítést fizetett a családnak, még azt megelőzően, hogy pert indítottak volna a rendőr ellen. Van Dyke az eset óta eltelt hónapokban is kapta a fizetését, mindössze annyi történt, hogy járőrözés helyett irodai szolgálatra osztották be.

A videó nyilvánosságra hozását megelőzően a chicagói rendőrség főfelügyelője, Garry McCarthy nyugalomra szólított fel. „Az embereknek jogukban áll, hogy dühösek legyenek, jogukban áll tiltakozni, élhetnek a szólásszabadság jogával, de nem áll jogukban bűncselekményeket elkövetni” – mondta. Megszólalt a polgármester is, Rahm Emanuel nyugalomra szólította fel a metropolisz lakóit. Emanuel szerint a rendőr megsértette szakmája szabályait, mégis arra kérte a város lakóit, hogy a videó láttán alkossanak véleményt, de azután „lépjenek tovább”. A megölt fiú szülei is nyugalomra hívtak fel, ügyvédeik által közzétett üzenetükben. „Senki nem érti meg jobban a felháborodásotokat, mint mi, de mindenkit arra kérünk, békésen tiltakozzon. Senki ne folyamodjon erőszakhoz Laquan nevében” – hangzott a szülők üzenete.

Chicagóban kedden és szerdán, sötétedés után több százan vonultak utcára, a jórészt békés tüntetők lezártak egy útkereszteződést, néhány embert őrizetbe vettek, mert vizespalackot dobtak a rendőrök felé. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki. A tömeg azt skandálta: „Tizenhat lövés”. Felbukkant a fergusoni jelszó is: „Fel a kezekkel! Ne lőjetek!” A vád alá helyezett rendőr felesége honlapot indított, gyűjtést kezdeményezett férje ügyvédi költségeire, de mivel ez büntetőügy esetén törvényellenes, a honlapot már be is zárták, pedig alig néhány óra alatt 10 ezer dollár gyűlt össze. Van Dyke-ot mellesleg óvadék ellenében sem helyezhetik szabadlábra.

Barack Obama Hálaadás napjának előestéjén Twitter-üzenetben köszönte meg a chicagóiaknak, hogy békésen tiltakoznak. „Ahogy sok amerikait, engem is mélyen felzaklatott a felvétel a 17 éves Laquan McDonald lelövéséről. Hálaadás napja lévén, kérek mindenkit, imádkozzanak azokért, akik tragikus veszteséget szenvedtek, de legyenek hálásak azért, hogy az egyenruhás férfiak és nők többsége tisztességgel védi közösségeink biztonságát.”

Fergusonban azóta sincs nyugalom

St. Louis jórészt feketék lakta elővárosában, Fergusonban épp egy éve újultak ki a zavargások, amikor egy nagyesküdtszék úgy döntött, hogy nem emelnek vádat a fehér rendőr ellen, aki 2014. augusztus 9-én lelőtt egy 18 éves fekete fiút, Michael Brownt. Darren Wilson is azt vallotta, önvédelemből cselekedett. A fekete tizenéves halála nyomán a városban tiltakozó megmozdulások robbantak ki, súlyos károk keletkeztek, rendkívüli állapotot kellett kihirdetni, végül csak a Nemzeti Gárda bevetésével sikerült megfékezni az indulatokat. Az esküdtszék felmentő ítélete nyomán újra utcára vonultak a helybeliek. A washingtoni igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított, a fergusoni rendőrség előítéletes magatartását kifogásolták.

Azóta jelentős változások történtek, idén márciusban lemondott a helyi rendőrfőnök, s ígéretet tettek rá, hogy több fekete rendőrtisztet alkalmaznak. Kineveztek egy fekete városvezetőt, egy fekete kerületi bírót, s a városi tanácsnak is két afrikai-amerikai tagja lett. A helyi rendőrség jobb kapcsolatot igyekszik kiépíteni a helybeliekkel, új vállalkozások indulnak be, új álláslehetőségekkel. Michael Brown halála tömegmozgalmat indított el az Egyesült Államokban, a „Black Lives Matter” (A fekete életek számítanak) felhívja a figyelmet a jórészt fiatal fekete férfiakat érintő jogsértésekre, s a túlzott rendőri erőszak eseteire.Szerző

Kódolt a terroristák kommunikációja

Publikálás dátuma
2015.11.27. 06:34
Az Anonymous a terroristák kommunikációját akarja akadályozni FOTÓ: GETTY IMAGES/MATTHEW LLOYD
A terrorizmus elleni harc egyik alapkérdése, sikerül-e kiiktatni az általuk használt kommunikációs csatornákat, lehet-e kellő hatékonysággal felügyelni digitális kommunikációjukat. Egyre több olyan akár mobiltelefonos alkalmazás létezik, amely megnehezíti ennek felügyeletét. Az Egyesült Államok arra panaszkodik, hogy az amerikai titkosszolgálat megfigyelési programjának kiszivárogtatása is visszavetette a terrorellenes harcot.

Interneten adják a döntő utasítást

Mint a Die Welt emlékeztet rá, a német Államvédelmi Hatóság elnöke, Hans-Georg Maassen már tavasszal figyelmeztetett arra, hogy a szíriai és iraki dzsihadisták mindinkább a szociális médián keresztül kerülnek kapcsolatba az európai iszlamistákkal, s így adhatnak utasítást a terrortámadások végrehajtására. Az iszlamisták pontosan tudják, hogy az e-maileket, SMS-üzeneteket és a telefont sokkal egyszerűbben megfigyelhetik, lehallgathatják, ezért szélsőséges követőiket s arra intik, hogy a modernebb kommunikációs csatornákra álljanak át.

„Nagyon alaposan górcső alá kell vennünk ezeket a kommunikációs csatornákat” – közölte a német államvédelmi hivatal egy munkatársa. Ha ugyanis nem sikerül ezen a téren áttörést elérni, a potenciális terroristák felkutatása szinte reménytelen feladat lesz. Azért sincsenek könnyű helyzetben a titkosszolgálatok, mert az iszlamista egyre többször használják az úgynevezett Deep Webet, az internet „sötét oldalát”, amely teljesen anonim szörfölést biztosít. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem hagyunk nyomot böngészés közben.

A legnépszerűbb eszköz ehhez a Tor nevű hálózat. Egy ingyenes és szabad forrású szoftverről van szó, amely elérhető Windows, Mac, Linux/Unix, és Android rendszerekre. Használata teljesen törvényes, hiszen bárkinek joga van az anonimitáshoz, más kérdés, hogy bűnözők, szélsőséges iszlamisták is előszeretettel használják.

Konzolprogrammal verik át a titkosszolgálatokat
A kódolási technológia egyre fejlettebbé válik, ami a radikális iszlamisták lehetőségeit is gazdagítja. Időnként különösnek tűnő kommunikációs csatornákat is felhasználnak a titkos üzenetváltáshoz. Így például egy játékkonzol chatprogramját. Jan Jambon belga belügyminiszter hívta fel a figyelmet arra, hogy a Playstation 4 csevegőprogramját a gyűlölet propagandájának terjesztésére használják fel, s „nehezebb felügyelni a WhatsAppnál is” – figyelmeztetett.
„Nem hagy aludni az a gondolat, hogy ezek a fickók ott ülnek a gép előtt, s várják az üzenetet az IS-től, vagy valamelyik szélsőséges prédikátortól” – hangoztatta. Ezt egyébként a Politico által szervezett, az internetes bűnözésről szóló konferencián mondta el. Kifejtette, nemcsak a belga, hanem más nemzetközi titkosszolgálatok számára is „igen igen nehéz” megfejteni, milyen kommunikáció zajlik a konzol chatprogramján.A Sony válaszolt a vádakra.
A cég el is ismerte, hogy a PS4-gyel vissza lehet élni, s a konzol kommunikációs lehetőségei összhangban vannak minden modern eszközzel. Szóvivője arra kérte a konzol felhasználóit, jelentsenek minden olyan tevékenységet, amely erőszakra szólít fel.Bár Jambon kijelentései még a párizsi terrorakciók előtt hangzottak el, a párizsi terrorakciók után egyes brit lapok, köztük a Daily Mail, a The Mirror, sőt, a Daily Telegraph is már kész tényként közölte, hogy az Iszlám Állam a PS4-en keresztül toborozza terroristáit.Razzia a brüsszeli nagymecsetben

Tegnap is folytatódtak a terrorellenes hatósági fellépések Belgiumban. A rendőrség fegyveresek után kutatva razziát tartott a fővárostól 50 kilométerre délre lévő Auvelais-ben, a brüsszeli nagymecsetet pedig evakuálták, miután több olyan tasakot is találtak a helyszínen, amelyek eddig azonosítatlan fehér port tartalmaztak.

A mecsetben, amely a Cinquantenaire parkban, az Európai Bizottság székhelye közelében található, a vegyvédelmi egységek megkezdték a vizsgálatokat, lapzártánkig nem közölték a milyen anyagról van szó. A szakértők mindenekelőtt arra keresték a választ, hogy antraxról van-e szó. Az Avelasiban tartott razzia kapcsán sem közöltek részleteket a belga hatóságok, egyelőre azt sem tudni, hogy a párizsi merénylettel kapcsolatos személyeket kerestek-e. A rendőrségi akció délután két órakor ért véget. Egyes belga lapértesülések szerint olyan szélsőségeseket kerestek, akik terrortámadásra készültek Belgium területén, de a helyi rendőrség azt sem erősítette meg, hogy a fellépés egyáltalán kapcsolatba hozható lenne a terrorveszéllyel.

Fegyverek és robbanóanyagok után kutattak az ugyancsak Brüsszel-közeli Sambreville-ben is a rendőrök. Az országban továbbra is érvényben van a legmagasabb, négyes fokú terrorellenes készültség, de az iskolák szerda óta újra normális órarenddel működnek és a metró is jár. Az AFP francia hírügynökség tegnap arról számolt be, hogy júniusban a brüsszeli, zömében muzulmánok által lakott Molenbeek negyed polgármestere és a helyi rendőrkapitányság megkapott egy 80 fős listát, amelyen a gyaníthatóan radikalizálódott kerületbeli polgárok nevei és címei szerepelnek.

A jegyzéken szerepelt a párizsi merényleteket elkövető, illetve azzal gyanúsított személyek közül négy, beleértve a párizsi külvárosban, Sait-Denisben megtartott razzia során megölt Abdelhamid Abaaoud és a még mindig szökésben lévő és körözött Salah Abdeslam is.

Szerző