Útlezárás halálos baleset miatt a 34-es úton

Két személygépkocsi ütközött frontálisan eddig tisztázatlan körülmények között péntek délután Fegyvernek külterületén, a 34-es számú főúton. A balesetben egy férfi életét vesztette - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A baleset helyszínelése és a műszaki mentés idején teljes útlezárást léptettek életbe az adott szakaszon. A rendőrök a forgalmat Fegyvernek irányából Kenderes irányába, a 4-es számú főútra, Bánhalma irányából Kenderes irányába, a 3404-es számú útra terelik.

Szerző
2015.11.27 18:19

Football Leaks - Kétes hátterű átigazolások, pénzéhes machinátorok

Publikálás dátuma
2018.11.15 07:30

Fotó: AFP/ GLYN KIRK
Újabb köteg kompromittáló dokumentum került nyilvánosságra, ezúttal a futballklubok által foglalkoztatott játékosok játékjogának harmadik személyek által egészben vagy részben történő tulajdonlásával kapcsolatban.
A Football Leaks 2015 óta szellőztet meg információkat a labdarúgás valóságáról, a Spiegel című hamburgi hetilap online felületén ezúttal a pénzüket adóparadicsomokban bújtató játékosügynökökről, illetve kétes hátterű átigazolásokról hullt le a lepel.
Pinhas Zahavi ismert ügynök a futball világában, többek közt az év eleje óta ő intézi Robert Lewandowski ügyeit is. A 75 éves izraeli a '70-es évek végén kötötte első üzletét a szakmában, ahol a „legkegyetlenebb” tárgyalópartnerek között tartják számon. Zahavit azzal bízta meg napjaink egyik legjobb támadója, hogy hozzon neki össze egy szerződést valahol máshol, ugyanis távozni akart a Bayern Münchentől. Zahavinak nem ez lett volna az első nagy volumenű üzlete, ugyanis Neymar tavaly nyári klubváltását is ő menedzselte. A megállapodásért 10,7 millió eurót kapott.
Zahavi az elmúlt évtizedekben hatalmas összegeket zsebelt be, az üzleteket pedig off-shore cégeken keresztül bonyolította. A Football Leaks által feltárt dokumentumok szerint a Zahavi tulajdonában lévő vállalatok adóparadicsomokban találhatók, így Gibraltáron, Máltán, Cipruson és a Virgin-szigeteken is vannak érdekeltségei. Zahavinak az Egyesült Királyságban 45 százalékot kellene adóznia, azonban off-shore hálózatának köszönhetően egyetlen pennyt sem kell kiadnia a kezei közül. Hálózata hatalmas és összetett, maga az ügynök pedig sok esetben láthatatlan. A sajtó munkatársait szisztematikusan kerüli, az elmúlt 12 évben senkivel sem állt szóba.
A labdarúgás területén évekig létezett egy kétes hátterű üzleti modell, amelyben Zahavi is érdekelt volt. Hosszú ideig jelentős jogvita alakult ki amiatt, hogy a klubok által foglalkoztatott futballisták játékjogát egy harmadik személy egészben vagy valamely részben tulajdonolta. Az angol terminológiában „third party ownership”-nek (röviden: TPO-nak) nevezett jogintézmény óriási vitákat váltott ki, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pedig 2015 májusában betiltotta ezt.
Zahavi tanácsára számos befektető invesztált pénzt fiatal játékosokba, őket pedig a Virgin-szigeteken bejegyzett Leiston Holdings Limited nevű cége mögé rejtette. A TPO-üzletek busás megtérüléssel kecsegtettek, a kétes tranzakciót pedig Lazar Markovic sorsa is jól illusztrálja. 2012 áprilisában, néhány héttel azután, hogy a futballsita 18 éves lett, játékjogának 100 százalékát felvásárolta a Leiston Holdings a Partizan Beogradtól 7 millió euróért. A futballista egy évvel később a Benficához szerződött, a portugálok pedig 6,25 milliót fizettek érte, mindezt úgy, hogy a játékjog felét kaparintották meg. Újabb egy évvel később, 2014 júliusában Markovic a Liverpool játékosa lett 25 millióért. Ezen az összegen értelemszerűen osztozott a klub és a cég. A Leiston tehát kevesebb, mint két év alatt a 7 milliós befektetésből 18,75 milliót vett ki, mindezt a karibi térségben, adómentesen.

Voltak társai is Zahavinak

Zahavi az elmúlt évtizedekben szorosan együttműködött az angol-iráni brókerrel, Kia Joorabchiannal, aki hasonlóan dörzsölt figura. A 47 éves üzletember 2004-ben alapította meg Media Sports Investments (MSI) nevű cégét, amely üzleti kapcsolatba lépett a brazil Corintians csapatával. Joorabchian a klub több játékosát, köztük Carlos Tévezt is megvásárolta. Joorabchian ugyan 2006-ban névleg kiszállt a cégből, közreműködésével Tévez és Javier Mascherano is a Premier League-ben szereplő West Ham Unitedbe igazolt. Később az ügynök miatt a Kalapácsosokat rekordnak számító 5 és félmillió fontra bírságolták, mivel a játékosok úgy szerződtek Londonba, hogy egy külső személy is benne volt a játékosüzletben, mindez a szigetországban nem megengedett. Tévez 2007-ben történő Manchester Unitedhez szerződése sem volt sétagalopp, ügye megjárta a Nemzetközi Sportdöntőbíróságot is, a WHU kétmillió fontos kompenzációban részesült a bizniszt követően. Később Tévez 54 millió euróért a Manchester City játékosa lett. Az argentinért ex-klubját, a Manchester Unitedet nem illette pénz, Tevez játékjogának tulajdonosa két offshore cég volt, amelyeket a nyilvánosság felé Joorabchian képviselt. A csatár játékjogának tulajdonosai ezzel elképesztő hasznot húztak Tevezből, hiszen 2004-ben mindössze 16 millió euróért vették meg a Boca Juniorstól. Később kaptak érte 5 milliót a West Hamtől, 10,2 milliót a Manchester Unitedtől, ehhez jött még a Citytől kapott pénzösszeg.

Aggályos volt a rendszer

Egy 2013-as KPMG-s jelentés szerint világszerte 1,1 milliárd euró volt azon játékosok összértéke, akik TPO-s konstrukcióban váltottak klubot. Főleg Kelet-Európában, Portugáliában, Spanyolországban és Dél-Amerikában volt népszerű ez a konstrukció. Ugyanakkor a TPO miatt a játékosok nem dönthették el, hol szeretnének játszani, azaz a TPO korlátozta a munkaerő szabad áramlását. A játékosügynök egyszerre képviselte a játékos, valamint a befektetői csoport érdekeit. Előbbi azt szerette volna, ha minél jobb klubban minél többet játszhatna, utóbbi pedig azt, hogy minél nagyobb profitot termeljen a focista eladása.

2018.11.15 07:30
Frissítve: 2018.11.15 07:30

Ötszörösen körözték csalásért, 8 millió volt nála, mikor elfogták

Publikálás dátuma
2018.11.15 07:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hamis adatokkal bérelt autókat, és már rég a börtönben lett volna a helye, mikor elkapták. Egy bérelt autóval volt éppen.
A budapesti rendőrök elfogták azt az öt elfogatóparancs alapján körözött férfit, aki kitalált személyi adatokkal bérelt autókat Újpesten - tájékoztat honlapján a rendőrség
Csalás és más bűncselekmények miatt öt körözés volt érvényben ellene.
A nyomozók még kedd este, a Budapest III. kerületében, a Szentendrei úton kapták el a férfit, miután tudomásukra jutott, hogy az ott pakoló bérelt autóban egy körözött férfi van. Az autóban közel nyolc millió forintot, valamit a férfi által kitalált hamis személyi adatokat tartalmazó iratokat találtak és foglaltak le.
A férfit előállították, ellene hamis magánokirat felhasználása vétség miatt eljárást indítottak. Majd átvitték a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe, mivel a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés letöltését nem kezdte meg.
2018.11.15 07:27