Előfizetés

Magyar-iráni két jóbarát! - Orbán Teheránban üzletel

Publikálás dátuma
2015.11.30. 13:11
Orbán Viktor miniszterelnök és Esak Dzsahangiri iráni első alelnök sajtótájékoztatója Teheránban MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajt
Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban - így lelkesedett Orbán Viktor miniszterelnök Teheránban, miután megbeszélést folytatott Esak Dzsahangiri iráni első alelnökkel. Az MTI - szintén lelkes tudósítása szerint - a két ország miniszterei több kétoldalú megállapodást is aláírtak, például a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetések ösztönzéséről.

A kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták az iráni fővárosban, ahová keddig tartó hivatalos látogatásra érkezett. A magyar küldöttségnek tagja több kormánytag, és a politikai egyeztetésekkel párhuzamosan egy magyar üzletemberekből álló csoport is tárgyal Teheránban - így a távirati iroda. Az iráni első alelnökkel folytatott délelőtti megbeszélés után Orbán Viktor sajtónyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy Irán "átvészelte" a szankciós időszakot, és visszatér a világgazdaság és a világpolitika vérkeringésébe. 

Nekünk, magyaroknak különleges élmény itt lennünk Teheránban. Egy nagy civilizáció központjában lehetünk - lelkesedett a magyar a kormányfő, és utalt arra, hogy a magyarok történetének első írásos emlékei perzsa és arab források. Orbán Viktor megjegyezte azt is, hogy jelenleg 1116 iráni diák tanul Magyarországon, szavai szerint ők lesznek a jövő iráni-magyar kapcsolatainak meghatározó szereplői. Azt ajánlotta iráni tárgyalópartnerének, mélyítsék ezt az együttműködést.

Esak Dzsahangiri alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen visszaestek, de biztos benne, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás erősíteni fogja a gazdasági együttműködést, amelyben nagyon sok lehetőség rejlik. Példaként említette az energetika és a mezőgazdaság területét, valamint a kulturális és tudományos együttműködést. 

Orbán Viktor programja folytatásaként délután előadást tart az iráni-magyar üzleti fórumon.

Egy orosz gép "tévedésből" megsértette Izrael légterét

Egy orosz harci repülőgép a közelmúltban tévedésből megsértette Izrael légterét, de miután az izraeli hatóságok kapcsolatba léptek vele, rögvest visszatért Szíria területe fölé - ismerte el Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter a közszolgálati rádióban.

"Mivel az orosz gépek nem támadnak minket, nincs szükség arra, hogy automatikusan - még ha tévedés is történik - lelőjük őket" - fogalmazott Jaalon a rádiónak adott interjújában, arra utalva, hogy a török légierő a múlt héten lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót a török-szíriai határnál.

A Háárec című újság hétfői száma szerint ez volt az eddigi egyetlen eset, amelynek során csorba esett a két ország katonai együttműködésén. Az orosz katonai gép egy mérföld mélységben hatolt be az izraeli légtérbe a Golán-fennsíkon az incidens során, azt viszont nem tudni pontosan, hogy az eset mikor történt. Jaalon azt is kiemelte, hogy szeptemberben, az orosz légierő szíriai bevetésének kezdetekor Benjámin Netanjahu miniszterelnök azonnal Moszkvába sietett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyaljon. A találkozón megállapodtak az együttműködés módjaiban és a légierők közötti esetleges viták megelőzésében.

Ámosz Gilád, a védelmi minisztérium katonapolitikai ügyeinek igazgatója szombaton úgy nyilatkozott, hogy az orosz haderő megjelenése nem korlátozza Izrael mozgási szabadságát, és hogy "képtelenség teljes mértékben kizárni, hogy egy orosz gép megsértse Izrael légterét". Izraelnek szüksége van a cselekvési szabadságra a szíriai légtérben, hogy lecsaphasson a Hezbollah libanoni síita radikális szervezethez küldött fegyverszállítmányokra. Az oroszok megjelenése óta a külföldi források szerint már két ilyen bevetést is végrehajtottak izraeli bombázók, de azóta elkerülték a moszkvai légierőnek szállást adó észak-szíriai alavita részeket.

Az orosz-török kapcsolatok Ámosz Harel katonai szakértőnek a Háárecben publikált elemzése szerint azért alakulnak gyökeresen eltérően, mert mást-mást szeretnének elérni Szíriában: Putyin Bassár el-Aszad szíriai elnök uralmának fennmaradását, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig a bukását. Erdogan célja egy repüléstilalmi zóna kialakítása a török-szíriai határon a Szíriában élő török kisebbség védelmében és a Törökországban élő kurd kisebbség területi folytonosságának megakadályozására.

Harel szerint egyebek közt éppen egy ilyen zóna kialakítása ellen avatkozott be Moszkva szeptemberben Aszad oldalán. Az orosz gép lelövése után az oroszok Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert telepítenek gépeik védelmére, és ezzel teljesen felszámolták a repüléstilalmi övezet lehetőségét. Ugyanakkor az Sz-400-as rendszer kiépítése Izraelt is érinti, mert a rendszer több száz kilométerre azonosítani tudja a repülőgépeket, ezért ezentúl az izraeli légierőnek is alaposan meg kell fontolnia szíriai bevetéseit - hangsúlyozta az izraeli szakértő.

Jelentős készültség a fővárosban

Az EBESZ miniszteri tanácsának belgrádi találkozója előtt a legmagasabb szintre emelték a biztonsági készültséget a szerb fővárosban. A találkozóra több mint negyven külügyminisztert és a külföldi delegációk több mint ezer tagját várják. A biztonsági szakemberek szerint a párizsi terrortámadásokon kívül a fokozott óvatosság oka az Oroszország és Törökország közötti feszült viszony – írta a Vajdaság Ma.

Habár az illetékesek nem beszélnek róla, hány rendőr és egyéb biztonsági ember lesz a helyszínen, a média arról cikkezik, több mint ötezren lesznek. „Belgrád jó házigazda lesz, s mindenki biztonságban érezheti magát. Megteremtjük a feltételeit annak, hogy aki akarja, a társadalmi élet szépségeit is élvezhesse, ne csak a kísérőket, a korridorokat, a blokádokat és az elszigeteltséget nyújtsuk, hanem kinyitjuk az ajtókat, megmutatjuk a várost és mindent, amink van, de fontos, hogy biztonságos legyen”, jelentette ki Veljko Odalović, a külügyminisztérium munkatársa.

„Minden résztvevő ország felhasználja majd hírszerzési rendszerét, még a kémhálózatot is, annak érdekében, hogy megvédjék saját embereiket. Természetesen a szerbiai hírszerzési-biztonsági szektor emberei is a helyszínen lesznek, de a rizikófaktor valóban nagy”, mondta Darko Trifunović, a Biztonságtudományi Karának munkatársa. A találkozókat a Kombank Arénában tartják, a delegációk tagjait pedig 19 hotelben szállásolják el, s a résztvevők érkezése előtt minden helyszínt részletesen ellenőriznek. Az autók mellett buszokkal szállítják majd a résztvevőket, de minden akkreditált delegált ingyen utazhat a városi közlekedés járműveivel is. Minden küldöttségnek lesz kapcsolattartója, valamint az arénában és a repülőtéren 250 önkéntes egyetemista is jelen lesz.

Az illetékesek azt üzenik, Szerbia biztonságos és stabil, s a polgárok megértését kérik a megnövelt biztonsági intézkedések miatt.