Teherán;Orbán;

Magyar-iráni két jóbarát! - Orbán Teheránban üzletel

Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban - így lelkesedett Orbán Viktor miniszterelnök Teheránban, miután megbeszélést folytatott Esak Dzsahangiri iráni első alelnökkel. Az MTI - szintén lelkes tudósítása szerint - a két ország miniszterei több kétoldalú megállapodást is aláírtak, például a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetések ösztönzéséről.

A kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták az iráni fővárosban, ahová keddig tartó hivatalos látogatásra érkezett. A magyar küldöttségnek tagja több kormánytag, és a politikai egyeztetésekkel párhuzamosan egy magyar üzletemberekből álló csoport is tárgyal Teheránban - így a távirati iroda. Az iráni első alelnökkel folytatott délelőtti megbeszélés után Orbán Viktor sajtónyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy Irán "átvészelte" a szankciós időszakot, és visszatér a világgazdaság és a világpolitika vérkeringésébe. 

Nekünk, magyaroknak különleges élmény itt lennünk Teheránban. Egy nagy civilizáció központjában lehetünk - lelkesedett a magyar a kormányfő, és utalt arra, hogy a magyarok történetének első írásos emlékei perzsa és arab források. Orbán Viktor megjegyezte azt is, hogy jelenleg 1116 iráni diák tanul Magyarországon, szavai szerint ők lesznek a jövő iráni-magyar kapcsolatainak meghatározó szereplői. Azt ajánlotta iráni tárgyalópartnerének, mélyítsék ezt az együttműködést.

Esak Dzsahangiri alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen visszaestek, de biztos benne, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás erősíteni fogja a gazdasági együttműködést, amelyben nagyon sok lehetőség rejlik. Példaként említette az energetika és a mezőgazdaság területét, valamint a kulturális és tudományos együttműködést. 

Orbán Viktor programja folytatásaként délután előadást tart az iráni-magyar üzleti fórumon.