Előfizetés

Párizsi klímacsúcs a terror árnyékában

R.T.
Publikálás dátuma
2015.12.01. 06:31

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg hétfőn a Párizs melletti Le Bourget-ben a klímacsúcs, amelyen Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel kancellár is a klímavédelem és a terrorellenes harc összefüggéseire mutatott rá.

Hétfőn már a kora reggeli órákban a rendőrség kordonokkal vágta el a külvilágtól a fővárosban a Bataclan koncerttermet, ahol a november 13-i terrortámadások során megölt 130 áldozatból 89 személy vesztette életét. Barack Obama elnök ellátogatott a helyszínen virágot helyezett el a halálos áldozatok emlékére. Az amerikai elnököt a terem előtt Francois Hollande francia köztársasági elnök és Anne Hidalgo párizsi polgármester fogadta. A terrortámadások óta Franciaországban szükségállapot van érvényben.

A klímacsúcson felszólaló Angela Merkel kancellár azt közölte, „erősebbek vagyunk a terroristáknál”. Mint mondta, közösen kell harcolni a jobb környezetért, illetve a terror ellen. „Ma kell lépnünk” – emelte ki a német kancellár. Merkel beszédében utalt arra, hogy a szegény országokat is segíteni kell a klímavédelemben, a fenntartható fejlődésben. A német kancellárhoz hasonlóan párhuzamot vont a klímavédelem és a terror elleni harc között a konferencia házigazdája, Francois Hollande elnök. Mint fogalmazott, a nemzetközi közösségek komoly kihívás előtt állnak: meg kell szabadítani a világot a terrorizmustól, s meg kell óvni a Föld bolygót. „A merényletek után ezen kérdések megoldására kell fordítanunk minden energiánkat” – hangoztatta a francia elnök.

Barack Obama amerikai elnök érzelmektől sem mentes beszédben több erőfeszítést követelt a klíma védelméért. „Elérkezett a pillanat, amikor el kell dönteni, meg akarjuk-e menteni bolygónkat” – emelte ki Obama. Kifejtette, hogy az Egyesült Államok a következő generációk érdekeit is szem előtt tartva csökkenti a károsanyag kibocsátását. Hszi Csin-ping kínai elnök is hitet tett a klímacélok megvalósítása mellett. Azt is hozzátette azonban, hogy ezek az erőfeszítések nem akadályozhatják meg a feltörekvő országok megsegítésére tett erőfeszítéseket. Áder János köztársasági elnök beszédében a döntéshozók erkölcsi felelősségére mutatott rá és a klímaváltozás civilizációt veszélyeztető hatásainak megelőzésére szólított fel.

A december 11-ig tartó találkozó célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.

Razzia Brüsszelben

Ismét átfogó razziát tartott a belga rendőrség Brüsszelnek abban a Molenbeek nevű negyedében, ahol jelentős muzulmán közösség él, s ahol Salam Abdeslam, a november 13-i párizsi merényletek egyik elkövetője lakott. A Belga hírügynökség szerint a férfit a legutóbbi razzia során sem találták meg, s ezúttal senkit sem tartóztattak le. Az ügyészség nem adott felvilágosítást az akció részleteiről. Abdeslam több feltételezett merénylővel utazott Brüsszelből Párizsba. Brüsszelben napokig a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint volt érvényben, a szigorú intézkedéseket csak múlt csütörtökön enyhítették, amikor a készültség szintjét négyesről hármas szintre csökkentették. Ez azt jelenti, hogy továbbra is „lehetségesnek és valószínűnek” tartják merénylet végrehajtását.Putyin tudja, hogy a törökök miért lőtték le a vadászgépet?

Publikálás dátuma
2015.11.30. 22:26

Oroszország joggal feltételezheti, hogy a múlt héten azért lőtték le a Szu-24-es orosz harci gépet, mert így akarták biztosítani az Iszlám Állam illegális olajszállítmányainak a zavartalanságát - vélekedett Vlagyimir Putyin hétfőn Párizsban. Recep Tayyip Erdogan török elnök bizonyítékokat követelt az állításra.

Az orosz elnök a klímacsúcs keretében tartott sajtóértekezletén újságíróknak elmondta: a gép lelövésének ügyét megbeszélte több ország vezetőjével is ezen a fórumon. "Ami a lelőtt orosz gép témáját illeti, természetesen gyakorlatilag minden kétoldalú találkozómon szóba került, és megadtam a megfelelő felvilágosítást, elmondtam mindazt, ami történt" - mondta Putyin. Hangsúlyozta: minden kollégája figyelmesen meghallgatta őt, többségük mindenképpen osztja azt a véleményt, miszerint nem volt semmi szükség csapást mérni a védtelen orosz vadászbombázóra, hiszen az nem veszélyeztette Törökországot.

Az orosz elnök azt állította: Moszkva olyan "kiegészítő adatokhoz" jutott, amelyek alátámasztják feltételezését, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre. "Ezért minden okunk megvan azt feltételezni: a gépünk lelövésére vonatkozó döntés mögött az a szándék húzódott, hogy védelmezzék ezeket a török terület felé tartó olajszállítási útvonalakat" - állapította meg.

Putyin sajnálatát fejezte ki az orosz-török kapcsolatok romlása miatt, de hozzátette: az Ankarával folytatott párbeszéd számos problémája régi keletű. Példaként említette, hogy a két ország között érvényben lévő vízummentességgel a terroristák visszaélnek. Azokra a fegyveresekre utalt, akik Oroszország különböző régióiban, így az észak-kaukázusi térségben harcolnak az orosz hatóságok ellen. Moszkva már többször hiába jelezte ezt a problémát Ankarának, mivel az említett terroristák sokszor átmennek török területre, ott egy ideig különféle - a titkosszolgálatok és a rendőrség által "védett" - régiókban meghúzódnak, majd kihasználva a vízummentességet, ismét átmennek Oroszországba, és ott folytatják a harcot az orosz fegyveres erők ellen - magyarázta Putyin.

Az EFE hírügynökség párizsi keltezésű hírében a török elnök reagálását idézte. Eszerint Recep Tayyip Erdogan - szintén Párizsban tartott - sajtóértekezletén állítólag azt ígérte: lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja a Putyin által hangoztatott vádakat az orosz gép lelövésének "hátsó szándékait" illetően. Ugyanakkor élesen bírálta az orosz elnököt. "Nem erkölcsös dolog azzal vádolni Törökországot, hogy olajat vásárol az Iszlám Államtól. Ha vannak erről dokumentumok, akkor azokat tessék bemutatni, hogy láthassuk. Ha be lesznek mutatva, akkor én nem maradok a helyemen. De Putyin úrtól azt kérdem: Ön megmarad tisztségében?" - idézte Erdogant a spanyol hírügynökség.

Terrorveszély - A Mikulás is később érkezik Brüsszelbe

Publikálás dátuma
2015.11.30. 22:24

Hétfő helyett csak pénteken érkezik Brüsszelbe a Mikulás a fokozott biztonsági intézkedések miatt - közölte a látogatását szervező Visit Brussels.

A Mikulás eredetileg hétfő reggel érkezett volna meg a belga fővárosba, gőzhajóval. A Visit Brussels szerint a pár napos csúszás ellenére viszont ugyanúgy forró csokoládéval és édességgel fogja meglepni az őt köszöntő gyerekeket.
Péntek kora reggeltől zene, játék, jókedv és finomságok fogják várni a kicsiket - írta a BBC News. Brüsszel Fővárosi Régió minden iskolája hivatalos volt a Mikulás hétfői érkezésére, amelyet azonban lefújtak a terrorfenyegetettség miatt.