Előfizetés

Papa - Film Hemingway életéről (fotók!)

Publikálás dátuma
2015.12.01. 12:12
Mariel Hemingway a 2001-es Sundance Filmfesztiválon
Az Ernest Hemingway életéről készült Papa című amerikai film egy kubai nemzetközi filmfesztiválon debütál szombaton Havannában. A KÉPRE KATTINTVA KIS GALÉRIA NYÍLIK - FOTÓK: HULTON ARCHÍVUM/GETTY IMAGES, FACEBOOK

A variety.com beszámolója szerint a produkciót az új latin filmek 37. Nemzetközi Filmfesztiválján mutatják be. A premieren a szereposztásból Adrian Sparks és Joely Richardson vesz részt, és várhatóan Hemingway unokája, Mariel Hemingway is jelen lesz.

Mariel Hemingway a 2001-es Sundance Filmfesztiválon

Mariel Hemingway a 2001-es Sundance Filmfesztiválon

A Papa című filmet Bob Yari rendezte. A produkció külön érdekessége, hogy ez az első hollywoodi film, amit Kubában forgattak az 1959-es forradalom óta. Főhőse egy fiatal újságíró, Denne Petitclerc, aki afféle apafigurát talált Hemingwayben.

Az írót Sparks, negyedik feleségét, Maryt Richardson játssza, Giovanni Ribisi pedig Petitclerc szerepét kapta.A stáb Hemingway egykori otthonában és több egyéb kubai helyszínen is dolgozott. A forgatókönyvet még maga Petitclerc írta, aki 2006-ban hunyt el.

Cziffra György Fesztivált alapított a zongoraművész

A Cziffra György Fesztivál egy februárban tartandó koncertsorozatból és mesterkurzusból, a 2016/2017-es évad első felében rendezendő Országos Cziffra György Zenei Versenyből, valamint kiállításokból és gyerekprogramokból épül fel, emellett egy különleges édesség, a Cziffra-szelet is megszületett ebből az alkalomból - hangzott el a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón.

Balázs János, a fesztivál művészeti vezetője kiemelte: a programokkal ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy példaképe, Cziffra György (1921-1994) művészi és emberi nagysága még inkább közismert legyen Magyarországon. A fesztivál helyszíne a MOM Kulturális Központ, további helyszíne a Barabás Villa lesz.

A február 25-i ünnepi nyitó hangversenyt Balázs János adja, a koncerten közreműködik Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész és Mohácsi Szilvia, a fesztivál háziasszonya, aki a koncertsorozat többi alkalmának is műsorvezetője lesz. Az esten részletek hangoznak el Cziffra György Ágyúk és virágok című önéletrajzi regényéből. Másnap koncerttel egybekötött beszélgetést tartanak Cziffra György barátaival és tanítványaival Vásáry Tamás, Dráfi Kálmán és Mocsári Károly zongoraművészek, valamint Andrássy László, Cziffra György rokona részvételével.

Február 27-én Cziffrát mint a kávéházak és bárok virtuózát idézi meg Sárik Péter, Berkes Balázs, Malek Andrea, Balázs János, valamint Kállai Kis Ernő és cigányzenekara, végül a február 28-i ünnepi gálakoncerten a korszakalkotó zseni előtt olyan muzsikusok tisztelegnek Balázs János mellett, mint Kelemen Barnabás, Vásáry Tamás, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Kokas Katalin, Lajkó Félix, Kokas Dóra, valamint Záborszky Kálmán karmester és a Szent István Király Szimfonikus Zenekar.

Balázs János szerint Cziffra György nemcsak Magyarország, hanem a világ egyik legnagyobb művésze volt. Olyan ember, aki nemcsak a zenével, de emberileg is kitűnt, számos fiatalt segített és olyan ikonná tudott válni, akinek hatása a mai napig ér. Balázs János kiemelte: Cziffra György külföldön nagy karriert futott be és bár Magyarországon is tisztelet övezi, a fesztivállal szeretné "feltenni a pontot az i-re". A Cziffra György Fesztivál címzett támogatásként 25 millió forintot kap az Nemzeti Kulturális Alaptól.

Leváltották a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2015.11.30. 16:18
Richter József igazgatás helyett nem akar ingyen tanácsokat adni FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Richter József holnaptól nem a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója. Felmondott neki Fekete Péter a Magyar Cirkusz- és Varieté ügyvezetője, a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos, aki ettől kezdve maga látja el az igazgatói pozíciót. Richternek honorárium nélküli tanácsadói feladatot ajánlott, azzal, hogy az esetleges költségeit megtéríti. Ezt azonban ő nem vállalja. 

Várható volt, hogy Fekete Péter leváltja a Fővárosi Nagycirkusz igazgatói posztjáról Richter Józsefet, ez már akkor sejthető volt, amikor négy hónappal ezelőtt Kriza Zsigmond helyére a Magyar Cirkusz- és Varieté élére került, és emiatt lemondott a békéscsabai színház direktori posztjáról, de megtartotta miniszteri biztosi kinevezését. Eddig főleg színházi rendezőként volt ismert, bár rendelkezik bűvész diplomával. Richter lapunknak elmondta, hogy a magyar cirkuszművészet jövőjét féltik attól, hogy a nemzetközi szakmában kevéssé ismert, jelentős helyeken fel nem lépett színházi rendező kerül a Fővárosi Nagycirkusz élére. Fekete viszont úgy véli, hogy eddig azért volt szükség a cirkusz élén egykori artistára, mert a Magyar Cirkusz- és Varieté vezetői nem a cirkuszművészet soraiból kerültek ki. Az ő bűvészdiplomája és színházrendezői múltja azonban lehetővé teszi, hogy vezesse a Fővárosi Nagycirkuszt, amit egy cégnek tekint a Magyar Cirkusz- és Varieté vállalattal. Eddig is sokat mozgott a nagyvilágban, és jól beszél három nyelven.

Az igazgatóváltás időpontja meglepő. Hiszen január elején lesz a jubileumi, 20. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, melyről Richter azt mondta, hogy ehhez már szerződtette a művészeket, de Fekete szeretné, ha ez a rangos esemény az ő nevéhez kötődne. Az újdonsült igazgató is azt mondja, hogy négy hónapja, mióta a Magyar Cirkusz-és Varieté ügyvezetője, természetesen ő is foglalkozik, minden munkatársával, a cirkuszfesztivál előkészítésével. Emlékezetes, hogy több mint három és fél éve, az akkori nemzetközi fesztivál előtt mondott fel Kriza Zsigmond a régi artista dinasztiából származó Kristóf Istvánnak, aki 19 esztendeig igazgatta a Fővárosi Nagycirkuszt. És szintén megszervezte már a fesztivált. Azt még szerették volna, hogy a fesztiválon jelen legyen, és annak befejezése után, másnap, rögtön távozzon. Ő azonban ezt nem vállalta, már csak azért sem, mert a fia, a világot járt kiváló zsonglőr, Kristóf Krisztián, művészeti vezetőként nem kapta meg azt a szerződést, amiben Krizával megállapodtak. Ekkor Richter és a szintén neves artista, ifj. Richter József rapid módon vállalták a fesztivál lebonyolítását. Ezt voltak, akik a fesztivál megmentésének, mások árulásnak tekintették. Akadtak, akik lemondták a fesztiválon való részvételt, ugyanez most is előfordulhat.

Kriza eredetileg jogász, semmi köze nem volt a cirkusz világához, jobboldali körökhöz annál inkább, például az előadó-művészeti törvény módosításához, melybe belefoglalták, hogy a cirkusz is kaphasson a jegybevétel nyolcvan százaléka után igényelhető Tao-támogatást. Kriza jó néhány szakembert eltávolított a cirkuszból, és több olyan embert hozott, akinek eddig egyáltalán nem volt köze a műfajhoz. Vezetése első részében jelentősen csökkent a színvonal, ami aztán jelentősen javult. Nem egyszer volt túlzott magyarkodás a műsorokban, viszont kimondottan erősödött a propaganda, igencsak nőtt a nézőszám. Richter azt mondja, hogy most viszont éppen csökkent, mert Kriza és Fekete vezetőváltása miatt csak komoly késéssel, már jóval a premier után, tudták elkezdeni a műsor propagandáját, nem volt, aki aláírjon. A Fővárosi Nagycirkusz nemzeti intézménnyé vált, rendszeresen megjelennek már ott a kormányon lévő elit prominensei, akik hosszú-hosszú ideig nem voltak ismertek a cirkuszrajongásukról. Így Kriza kinevezését többen tartották a más ágazatokban is zajló területfoglalás részének.

Már Kriza alatt mindenféle hírt lehetett hallani arról, hogy lesz-e új épülete a Fővárosi Nagycirkusznak, és, ha lesz, hol? Most már döntés született arról, hogy lesz. Az is eldőlt, ha esetleg nem a Városligetben, akkor is mindenképpen az eléggé ingatag helyzetben lévő Liget-projekthez tartozik. De helye még mindig nincs.

Felröppent a hír, hogy leginkább a Liget egyik végében található Dürer-kertet pécézték ki, de nem sikerült megállapodni a tulajdonossal. Ezért a huzavona, mert azt nehéz elhinni, hogy a Ligetet és a környékét ennyi idő alatt még nem lehetett bejárni, és ezen a területen még bárhol új helyszínt lehetne felfedezni. A Nyugati pályaudvar mögötti kihasználatlan, lepusztult terület hangsúlyosan szóba került. Fekete azt határozottan cáfolja, hogy ha elkészül az új épület, ha nem, 2018-ban mindenképpen át kell adni a cirkusz helyét az Állatkertnek, azt mondja, nincs ilyen határidő. De a félelmek megvannak, hiszen a Vidámpark is úgy volt, hogy akkor költözik, ha már lesz helyette új, és azóta sincs, még a tervekről sem hallunk. Fekete viszont rendületlenül bízik abban, hogy felépül egy majdan világhírre szert tevő cirkuszművészeti központ, melyben mind a klasszikus, mind az új cirkuszi törekvések helyet kapnak, ahogy a varieté meg a képzés, és múzeum, tudományos kutatás szintén.

A Fővárosi Nagycirkuszba szóló jegyek hátoldalán már Fekete Péter képe látható igazgatóként

A Fővárosi Nagycirkuszba szóló jegyek hátoldalán már Fekete Péter képe látható igazgatóként

Az amúgy tudható, hogy ízlésbeli különbség van köztük Richterrel, aki a klasszikus cirkusz apostola, míg Fekete sok mindent szeretne korszerűbb formában látni. És kifogásolta, hogy a szerteágazó Richter család tagjai feltűnően sokszor léptek fel a Fővárosi Nagycirkuszban. Richter erre azt mondja, mit tehet, ha kiváló artisták a rokonai, az egyik fia, Richter Flórián például a számával Monte Carlóban nagydíjat kapott. Az is a kifogások között szerepelt, hogy ifj. Richter József tekintélyes befogadóképességű vándorcirkuszában meglehetősen gyakran tűntek fel olyan számok, melyek előtte vagy utána a Fővárosi Nagycirkuszban is láthatók voltak. Többen azt feltételezték, hogy ez olyan „keresztfinanszírozással” történt, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban többet kaptak, mint általában a gázsijuk, a vándorcirkuszban viszont kevesebbet, így a két honorárium kiegészítette egymást. Richterék azt mondják, hogy nincs átlagos gázsi, az mindig megállapodás kérdése, és, hogy Kristóf István igazgatása alatt is szerződtettek olyan számokat, melyek a Fővárosi Nagycirkuszban ugyancsak felléptek.

Richter ingyen nem akar tanácsokat adni. Fekete mindenkivel, így Richterékkel is együtt szeretne működni, akik előre akarják vinni a cirkusz ügyét. Tanácskozott például Kristóf Krisztiánnal is, de a cirkuszigazgatói posztot megtartja magának, és a Fővárosi Nagycirkusszal egy cégnek tekinti a Magyar Cirkusz- és Varietét, amit nincs értelme már önállóan működtetni, hiszen eredeti funkcióját, vándorcirkuszok üzemeltetését, artisták külföldre szerződtetését, varieté műsorok létrehozását, elveszítette. Fekete be akarja bizonyítani, hogy a sok szempontból lenézett cirkusz minden tekintetben egyenrangú a többi művészeti ággal, és, hogy ezen a területen a világelsők közé kerülhetünk.