A tájékoztatása szerint az ellenőrizés az ország teljes területére kiterjed a Nébih koordinálásával. A fókuszban lévő termékeket a gasztronómiai hagyományok figyelembe vételével határozta meg a hatóság. Ennek megfelelően fokozottan vizsgálják például a friss húst, a halat és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers- vagy főtthús-készítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket.
A fokozott ellenőrzés a teljes élelmiszerláncra kiterjed, egyaránt érinti az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is.
Az ünnepi időszak a vásárlók részéről is fokozott figyelmet igényel - hívja fel a figyelmet az élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság -, hogy a megnövekedett kínálatból az igényüknek leginkább megfelelő élelmiszerek kerüljenek a vásárlói kosárba. A felmerülő élelmiszerlánc-biztonsági problémák hatékony kezeléséhez továbbra is a vásárlók rendelkezésére áll a Nébih zöld száma, valamint a hatóság egy éve bevezetett mobil alkalmazása, a Nébih Navigátor - tartalmazza a közlemény.