Előfizetés

Felmondtak az altatóorvosok - Megbénul a budapesti kórház?

Publikálás dátuma
2015.12.02. 12:42
Fotó: Thinkstock
A Szent Imrében dolgozó altatóorvosok háromnegyede felmondott, mert úgy érezték, nem tudják biztonságosan végezni a munkájukat. Az altatás és fájdalomcsillapítás mellett az életveszélyes betegeket kezelő orvosok inkább külföldre mennek. A Szent Imrében pedig közben beláthatatlan időre csúsznak el műtétek, pedig ez az a hely, amiről néhány évvel ezelőttig a betegektől és az ott dolgozóktól sem lehetett rosszat hallani - írja az Index. A kórház közleménye szerint:  novemberben nem maradtak el műtétek, a várólisták átlagos hossza nem nőtt.

A portál értesülése szerint akut aneszteziológushiány lépett fel a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban: Fejér Csaba osztályvezető távozása után nyolc aneszteziológus szakorvosból hatan felmondtak. Aneszteziológusok nélkül szinte megbénul egy kórház, ugyanis ők végzik a műtéteknél az altatást/fájdalomcsillapítást/érzéstelenítést, valamint a sürgősségi ellátásban is fontos szerepük van. 

Úgy tudják, a Szent Imre közel van egy bénult állapot beálltához: beláthatatlanul csúsznak el időben az előre betervezett műtétek, duzzadnak a várólisták, a szakembereket pedig nem tudják egyik pillanatról a másikra pótolni.

A nyolcból hat orvos felmondása  - a portál szerint - összefüggésben van azzal, hogy néhány hete távozott az osztály éléről Fejér Csaba, aki a kórház honlapján még mindig osztályvezetőként szerepel. Fejér nem teljesen önszántából mondott fel, hanem állítólag a kórház vezetésének nyomására távozott. Az utána felálló dolgozók pedig úgy érezték, hogy nincsenek megfelelő anyagi és eszközfeltételek a biztonságos munkavégzéshez. 

A teljes cikket itt olvashatja. 

Mélyebben zsebbe nyúlni - Drágult a benzin

Publikálás dátuma
2015.12.02. 09:47

Emelte bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolajé nem változott.

Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 338-339 forintra nőtt, a gázolaj ára 341-342 forint maradt. Legutóbb pénteken változtak az árak, akkor a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 2 forinttal nőtt. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Párizsi ígéretek

Publikálás dátuma
2015.12.02. 06:38
Brazil és perui indián vezetők a klímacsúcson FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A párizsi klímacsúcson a nagyhatalmak vezetői további felajánlásokat tettek a globális felmelegedés elleni küzdelem segítésére. Barack Obama a veszélyeztetett szigetállamok vezetőivel tartott különtalálkozót. Francois Hollande 2 milliárd eurót ajánlott fel afrikai zöldprojektekre. Károly walesi herceg az erdők védelmét sürgette.

Párizsban az állam- és kormányfők részvételével tartott megnyitó után miniszteri szinten folytatódik a tanácskozás, a résztvevő 195 állam képviselőinek december 11-ig kellene tető alá hozni a francia házigazdák szándékai szerint kötelező erejű megállapodást. Az amerikai elnök kedden az óceán vízszintjének emelkedése miatt veszélyeztetett, csendes-óceáni kis szigetállamok vezetőivel találkozott, majd nemzetközi sajtóértekezlettel zárult párizsi programja.

Obama hangsúlyozta, hogy a globális felmelegedés gazdasági és biztonsági kockázatokat jelent, amelyeket azonnal kezelni kell, úgy vélte, a piaci szereplők bevonásával kell keresni a megoldást. Fontosnak ítélte, hogy a Párizsi Egyezmény rendelkezzen a klímavállalások teljesítésének rendszeres felülvizsgálatáról.

Francois Hollande francia elnök a COP 21-es tanácskozás margóján tucatnyi afrikai állam vezetőjével folytatott megbeszélést. Közölte, hogy Franciaország 2 milliárd eurót ruház be 2020-ig megújuló energiaforrások felhasználását tartalmazó új projektekre, célul tűzve ki a kontinens országaiban az energiaellátás javítását. Előző nap tizenegy fejlett állam jelentette be, hogy 248 millió dollárral járulnak hozzá a globális felmelegedés káros hatásainak leginkább kitett államokat segítő alap (LDCF) tevékenységéhez. Az alap 2001 és 2015 között 931,5 millió dollár értékben indított be programokat.

Károly walesi herceg kedden az erdők védelmének erősítését sürgette a klímakonferencián. A brit trónörökös elítélte azokat a vállalkozásokat, amelyek hozzájárulnak a Föld erdőállományának rombolásához. Világszerte egymilliárd ember megélhetése közvetlenül függ az erdőktől, évente 12 millió hektárnyi erdőt irtanak ki.

Figyelmeztetés Ankarának

Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott párizsi tárgyalásai után Barack Obama Ankarát és Moszkvát is arra szólította fel, hogy enyhítsék az egymás közötti feszültséget és az IS elleni harcra összpontosítsanak. Sajtóértekezletén az amerikai elnök közölte, Vlagyimir Putyin elnökkel fő nézeteltérésük továbbra is Aszad szír elnök szerepével kapcsolatos. Obama reményét fejezte ki, hogy az orosz elnök változtat stratégiáján.