Előfizetés

Nem akar referendumot az olimpiáról Tarlós

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.12.03. 06:07
FOTÓ: Népszava
Aki a számlát fizeti, annak kellene eldönteni, legyen-e 2024-ben Budapesten olimpia, vagy sem. A szocialista Horváth Csaba pártja nevében ezért kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén, hogy a kérdésről rendezzenek népszavazást. Az ellenzéki várospolitikus szerint a budapestiek húsz évig fizethetik majd a számlát, miközben a rendezvény kockázatairól szinte semmit nem tudnak. Bár a testület 14 tagja támogatta Horváth javaslatát, 16-an nemet mondtak, ketten pedig tartózkodtak a szavazáson, így végül azt elutasította a közgyűlés.

Azt a főpolgármester is elismerte, két évvel a pályázatok elbírálása előtt a lakosságnak kevés az információja ahhoz, hogy felelősen döntsön ebben az ügyben. Tarlós István a szavazást követően arról értekezett, politikai haszonszerzés szempontjából nagyon jól hangzik, hogy "kérdezzük meg a népet", ám a köztestületeket azért választották meg, hogy döntéseket hozzanak. Ha a döntéshozók rosszul határoznak, akkor legközelebb nem választják meg őket, ha pedig döntésképtelenek, akkor alkalmatlanok arra, amire megválasztották őket. A főpolgármester szerint lejáratja a népszavazás intézményét, ha túl sűrűn használják, pedig legutóbb 2008 március 9-én tartottak ilyet Magyarországon. Annak a "szociális népszavazásnak", amelyen egyebek mellett a 300 forintos vizitdíjat elutasították, éppen Tarlós volt a politikai vezetője - emlékeztette lapunkat Horváth Csaba.

A népszavazási kezdeményezés a demokrácia mellett szól, nem a pályázat ellen. Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere ezzel igyekezett meggyőzni a közgyűlés tagjait arról, hogy támogassák az MSZP kezdeményezését, amelyet az LMP és a DK is támogatott. Végül a testület 22 igen szavazattal, 3 nem ellenében, és 7 tartózkodás mellett elfogadta, hogy a játékok megrendezése érdekében együttműködési megállapodást köt a kormánnyal és az olimpiai bizottsággal. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai pályázat előkészítésére a fővárosi önkormányzat és a MOB mint részvényesek a 2017. december 31-éig terjedő határozott időtartamra létrehozzák a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t. A társaság feladata lesz az operatív feladatok ellátása, a pályázati anyagok elkészítése, illetve elkészíttetése, valamint a kommunikáció szervezése. Az olimpia rendezésétől már Hamburg Bécs és München is visszalépett, mert a lakosok egyértelművé tették, hogy nem szeretnének nyári játékokat.

Arról is döntött tegnap a közgyűlés, hogy Dagály Strandfürdőt térítésmentesen állami tulajdonba adják, 2016. december 31-ig azonban a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemelteti. A Dagályt azért kérte el az állam mert az uszoda lesz a 2017-es vizes világbajnokság központi helyszíne. A testület szeptember 30-án döntött az átadásról, részben a BKV hosszú távú finanszírozásáért cserébe, bár Tarlós a "cserébe" szót többször kikérte magának. Október 28-án visszavonták a javaslatot, amit ezúttal 20 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadtak el. A DK-s Gy. Németh Erzsébet és a Horváth Csaba sajnálta, hogy a BKV hosszú távú finanszírozásának megoldása nélkül kerül az államhoz a fürdő. Tarlós nekik válaszolva azt mondta, a BKV hosszú távú finanszírozása körül egy 26 éve tartó "bohózat folytatódik" jelenleg is, amit teljesen érthetetlennek tart. A Dagály egyébként jövő augusztus 31-ig üzemelhet, majd a következő évi vizes világbajnokságot követően, várhatóan szeptemberben nyílhat meg ismét.

Kétmilliárd forintot biztosít a 2016-os költségvetése terhére a főváros saját forrásból annak érdekében, hogy a 3-as metró rekonstrukciójához szükséges kiviteli tervek időben elkészüljenek. Erről szintén a közgyűlés határozott, akár Budapest és Pest megye különválásáról. A válást a régión belüli fejlettségi különbségek indokolják. Ha ez megtörténik és az erről szóló kérelmet az Európai Unió elfogadja, a megye, a kevésbé fejlett régiókhoz hasonlóan, a jelenleginél több uniós forráshoz juthat. Budapest pedig a 2021-2028-as uniós költségvetés elkészítésekor jobban érvényesítheti az érdekeit. Ezt a javaslatot egyhangúlag fogadta el a testület.

Orbán titkos elméleteket kovácsol

F. Á.
Publikálás dátuma
2015.12.03. 06:03
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Újabb kori népvándorlás zajlik, a migránsok pedig nem bejönnek, hanem lerohanják Európát mondta tegnap a Magyar Diaszpóra Tanács Várkert Bazárban tartott V. ülésén Orbán kormányfő, aki "titkos háttér megállapodásról" beszélt, ami alapján az unió 400-500 ezer szír menekültet fogadhat be Törökországból.

Abszurd koalíció jött létre Európában az illegális bevándorlás ügyében, amely embercsempészekből, üzletemberekből és az EU egyes vezető politikusaiból áll. Orbán Viktor szerint ennek eredményeként ma szervezetten hozzák Európába azokat, akik kényszerből, vagy saját döntésük alapján elhagyják az otthonukat. Nem arról van szó, hogy nem tudják őket feltartóztatni, hanem "mi magunk" szervezzük őket, "küldünk értük járművet", és "helyezzük hatályon kívül azokat a törvényeket", amelyek normális migránspolitikát tennének lehetővé. Újabb kori népvándorlás zajlik, a migránsok pedig nem bejönnek, hanem lerohanják Európát. Az abszurditást jól mutatja, hogy az érkező kisebbség az őshonos többség vallási szimbólumainak eltávolítását kéri, mert azok sértik az érzékenységüket. "Megáll az ész, és ácsorog, ha az ember sokat jár Brüsszelbe" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a bevándorlás nem módszer az európai demográfiai problémák kezelésére. Ez "önfelszámoló politika". Magyarország azért lépett fel az "európai színpadra", mert azt látja, hogy ez a probléma a kontinenst veszélyezteti.

A Magyar Diaszpóra Tanács Várkert Bazárban tartott V. ülésén Orbán "titkos háttér megállapodásról" beszélt, ami alapján az unió 400-500 ezer szír menekültet fogadhat be Törökországból. A javaslat ugyan kikerült a múlt heti EU-Törökország-megegyezésből, de létezik és a kormányfő arra számít, hogy ezt akár még a héten Berlinben bejelenthetik. A világ különböző országaiból érkezett magyar szervezetek képviselőit azzal riogatta, hogy a bejelentést követően óriási lesz a nyomás Magyarországon és a többi visegrádi tagállamon amiatt, hogy ezeket az embereket "kötelező erővel" szét tudják osztani a tagállamok között. Mi viszont ezt nem tudjuk elfogadni. (A menekülteket befogadni kész országok a brüsszeli EU-Törökország-csúcstalálkozó előtt külön tanácskozást tartottak. A találkozót a német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szervezte meg. Ezen a külön tanácskozáson Németország, Ausztria, a Benelux államok, Svédország, Finnország, Görögország, illetve Franciaország arról tárgyalt, hogy ha Törökország leállítja az EU-ba irányuló illegális bevándorlást, ezek az országok készek átvenni legálisan 400 ezer menekültet az EU-ba. Erről a csúcstalálkozó napján írt a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) - a szerk.) Abszurd, hogy milyen könnyen be tudnak jutni a menekültek az unióba. Európa nem számolt azzal a kockázattal, hogy Szíriában ellenségként tekintenek a Nyugatra, amelyik katonai akciókat hajt ott végre, pedig erre a magyarok figyelmeztették az uniót. Ahhoz, ami Párizsban történt, "a rossz európai politika" is hozzájárult - hangzott az orbáni következtetés.

Magyarországra tör az EP?
Bosszúhadjáratnak és koncepciós eljárásnak tartja a Fidesz, hogy az Európai Parlament tegnapi brüsszeli plenáris ülésén ismét Magyarországgal foglalkozott. Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes szerint az Európai Bizottság bosszút akar állni Magyarországon, amiért a bevándorláspolitikában egyértelmű álláspontot foglalt el, ami már az EU vezető államainak és részben a bizottságnak is többségi véleményévé vált.

Az a világ, amiben eddig éltünk, "nem sokáig van úgy, ahogy van", minden változik, így a világgazdasági rend is. Ez nem átmeneti jelenség, a világgazdaság súlypontja nyugatról keletre helyeződik át. A nyugati dominancia végét éljük, de ugyanígy átrendeződik a katonai világ is. Számolnunk kell azzal, hogy egy nyugati világkatonai korszak is lezárul, és "a demokráciaexportra, az emberi jogok exportjára épülő világpolitikai kurzusnak is a végén járunk". A demokráciának ugyan nincs vége Európában, de ha Brüsszel nem változtat a politikáján, akkor vége lesz.

A felszín alatt valódi stratégiai, civilizációs küzdelem is zajlik - figyelmeztette hallgatóságát a miniszterelnök. Vannak, akik Európai Egyesült Államokat szeretnének, és vannak, akik nemzetek szövetségét, Magyarország ez utóbbihoz tartozik. A "szellemi, civilizációs minőséget számolná fel" az, aki Európai Egyesült Államokat szeretne, beleértve a magyar kultúrát is. Orbán szerint az EU-t meg kell reformálni, mert gyenge, és erre szerinte a migráció mutatott rá. "Egy liberális korszak helyett egy demokratikus korszakra volna szükségünk", mert a ma Európában uralkodó liberális politikával az emberek nem értenek egyet.

Ha a magyarok nem dolgoznak, tönkremegyünk nemzetként is, egyenként is, ha dolgoznak, akkor van esélyünk arra, hogy megmaradjunk. Ezt szintén a miniszterelnök mondta, aki a diaszpóra magyarságát azzal ámította, hogy az alsó középosztály helyzete érzékelhető ütemben javul, és ha ez folytatódik, akkor a ciklus végére már egész "elfogadható képet" mutat majd az ország.

Timmermans: badarság
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke cáfolta szerdán Orbán kijelentését, amely szerint „titkos háttér-megállapodás” létezne arról, hogy az Európai Unió befogadna 400-500 ezer szír menekültet. „Hogy egész világosan válaszoljak: badarság” – mondta Timmermans egy erre vonatkozó újságírói kérdésre az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint.

Miközben a kormányfő a Várkert Bazárban beszélt kiderült, hogy a mértékadó Politico magazin európai kiadása 2015 emberének választotta Orbánt. A honlap azokat az embereket gyűjtötte össze, akik leginkább felrázzák és felkavarják a kontinenst. Orbán az első helyet azért érdemelte ki, mert egyszerre előidézője és szimbóluma annak, hogyan tolódott el a menekültekről szóló közbeszéd a "Hogyan fogadjuk be őket?"-ről a "Hogyan tartsuk távol őket?" irányába. Ő az, akivel Angela Merkel nem hajlandó találkozni, és ő személyesíti meg az illiberalizmus előretörését Európában.

Egy Príma-díjas és a "vérbeli tökfejek"
"Vérbeli tökfejek képviselik az EU-t. Majd bolondok lesznek a törökök megvédeni Európát Európa helyett. A kedvezményeket természetesen elfogadják, élnek velük, de a migrációt eszük ágában sem lesz meggátolni. Hiszen ők is - 100 millió muzulmán! - az EU-ba törekszenek. Az ilyen Junckerek méltó megbüntetése érdekében kell majd visszaállítani a halálbüntetést. Mielőtt még a muszlim hódítók alkalmazzák - ellenünk." Ezt Gyurácz Ferenc, a 2015-ös vasi irodalmi Prima-díj nyertese, a szombathelyi önkormányzat által támogatott Vasi Szemle főszerkesztője írta szombat éjjel a Facebook-oldalán. A bejegyzés kapcsán a Nyugat.hu arra emlékeztetett, hogy a főszerkesztő szeptemberben, amikor Bécsben fejkendős, mohamedán nőket látott "fekete gyomnövények vad, vegetatív burjánzásáról" értekezett.Orbán titkos elméleteket kovácsol

F. Á.
Publikálás dátuma
2015.12.03. 06:03
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Újabb kori népvándorlás zajlik, a migránsok pedig nem bejönnek, hanem lerohanják Európát mondta tegnap a Magyar Diaszpóra Tanács Várkert Bazárban tartott V. ülésén Orbán kormányfő, aki "titkos háttér megállapodásról" beszélt, ami alapján az unió 400-500 ezer szír menekültet fogadhat be Törökországból.

Abszurd koalíció jött létre Európában az illegális bevándorlás ügyében, amely embercsempészekből, üzletemberekből és az EU egyes vezető politikusaiból áll. Orbán Viktor szerint ennek eredményeként ma szervezetten hozzák Európába azokat, akik kényszerből, vagy saját döntésük alapján elhagyják az otthonukat. Nem arról van szó, hogy nem tudják őket feltartóztatni, hanem "mi magunk" szervezzük őket, "küldünk értük járművet", és "helyezzük hatályon kívül azokat a törvényeket", amelyek normális migránspolitikát tennének lehetővé. Újabb kori népvándorlás zajlik, a migránsok pedig nem bejönnek, hanem lerohanják Európát. Az abszurditást jól mutatja, hogy az érkező kisebbség az őshonos többség vallási szimbólumainak eltávolítását kéri, mert azok sértik az érzékenységüket. "Megáll az ész, és ácsorog, ha az ember sokat jár Brüsszelbe" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a bevándorlás nem módszer az európai demográfiai problémák kezelésére. Ez "önfelszámoló politika". Magyarország azért lépett fel az "európai színpadra", mert azt látja, hogy ez a probléma a kontinenst veszélyezteti.

A Magyar Diaszpóra Tanács Várkert Bazárban tartott V. ülésén Orbán "titkos háttér megállapodásról" beszélt, ami alapján az unió 400-500 ezer szír menekültet fogadhat be Törökországból. A javaslat ugyan kikerült a múlt heti EU-Törökország-megegyezésből, de létezik és a kormányfő arra számít, hogy ezt akár még a héten Berlinben bejelenthetik. A világ különböző országaiból érkezett magyar szervezetek képviselőit azzal riogatta, hogy a bejelentést követően óriási lesz a nyomás Magyarországon és a többi visegrádi tagállamon amiatt, hogy ezeket az embereket "kötelező erővel" szét tudják osztani a tagállamok között. Mi viszont ezt nem tudjuk elfogadni. (A menekülteket befogadni kész országok a brüsszeli EU-Törökország-csúcstalálkozó előtt külön tanácskozást tartottak. A találkozót a német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szervezte meg. Ezen a külön tanácskozáson Németország, Ausztria, a Benelux államok, Svédország, Finnország, Görögország, illetve Franciaország arról tárgyalt, hogy ha Törökország leállítja az EU-ba irányuló illegális bevándorlást, ezek az országok készek átvenni legálisan 400 ezer menekültet az EU-ba. Erről a csúcstalálkozó napján írt a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) - a szerk.) Abszurd, hogy milyen könnyen be tudnak jutni a menekültek az unióba. Európa nem számolt azzal a kockázattal, hogy Szíriában ellenségként tekintenek a Nyugatra, amelyik katonai akciókat hajt ott végre, pedig erre a magyarok figyelmeztették az uniót. Ahhoz, ami Párizsban történt, "a rossz európai politika" is hozzájárult - hangzott az orbáni következtetés.

Magyarországra tör az EP?
Bosszúhadjáratnak és koncepciós eljárásnak tartja a Fidesz, hogy az Európai Parlament tegnapi brüsszeli plenáris ülésén ismét Magyarországgal foglalkozott. Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes szerint az Európai Bizottság bosszút akar állni Magyarországon, amiért a bevándorláspolitikában egyértelmű álláspontot foglalt el, ami már az EU vezető államainak és részben a bizottságnak is többségi véleményévé vált.

Az a világ, amiben eddig éltünk, "nem sokáig van úgy, ahogy van", minden változik, így a világgazdasági rend is. Ez nem átmeneti jelenség, a világgazdaság súlypontja nyugatról keletre helyeződik át. A nyugati dominancia végét éljük, de ugyanígy átrendeződik a katonai világ is. Számolnunk kell azzal, hogy egy nyugati világkatonai korszak is lezárul, és "a demokráciaexportra, az emberi jogok exportjára épülő világpolitikai kurzusnak is a végén járunk". A demokráciának ugyan nincs vége Európában, de ha Brüsszel nem változtat a politikáján, akkor vége lesz.

A felszín alatt valódi stratégiai, civilizációs küzdelem is zajlik - figyelmeztette hallgatóságát a miniszterelnök. Vannak, akik Európai Egyesült Államokat szeretnének, és vannak, akik nemzetek szövetségét, Magyarország ez utóbbihoz tartozik. A "szellemi, civilizációs minőséget számolná fel" az, aki Európai Egyesült Államokat szeretne, beleértve a magyar kultúrát is. Orbán szerint az EU-t meg kell reformálni, mert gyenge, és erre szerinte a migráció mutatott rá. "Egy liberális korszak helyett egy demokratikus korszakra volna szükségünk", mert a ma Európában uralkodó liberális politikával az emberek nem értenek egyet.

Ha a magyarok nem dolgoznak, tönkremegyünk nemzetként is, egyenként is, ha dolgoznak, akkor van esélyünk arra, hogy megmaradjunk. Ezt szintén a miniszterelnök mondta, aki a diaszpóra magyarságát azzal ámította, hogy az alsó középosztály helyzete érzékelhető ütemben javul, és ha ez folytatódik, akkor a ciklus végére már egész "elfogadható képet" mutat majd az ország.

Timmermans: badarság
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke cáfolta szerdán Orbán kijelentését, amely szerint „titkos háttér-megállapodás” létezne arról, hogy az Európai Unió befogadna 400-500 ezer szír menekültet. „Hogy egész világosan válaszoljak: badarság” – mondta Timmermans egy erre vonatkozó újságírói kérdésre az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint.

Miközben a kormányfő a Várkert Bazárban beszélt kiderült, hogy a mértékadó Politico magazin európai kiadása 2015 emberének választotta Orbánt. A honlap azokat az embereket gyűjtötte össze, akik leginkább felrázzák és felkavarják a kontinenst. Orbán az első helyet azért érdemelte ki, mert egyszerre előidézője és szimbóluma annak, hogyan tolódott el a menekültekről szóló közbeszéd a "Hogyan fogadjuk be őket?"-ről a "Hogyan tartsuk távol őket?" irányába. Ő az, akivel Angela Merkel nem hajlandó találkozni, és ő személyesíti meg az illiberalizmus előretörését Európában.

Egy Príma-díjas és a "vérbeli tökfejek"
"Vérbeli tökfejek képviselik az EU-t. Majd bolondok lesznek a törökök megvédeni Európát Európa helyett. A kedvezményeket természetesen elfogadják, élnek velük, de a migrációt eszük ágában sem lesz meggátolni. Hiszen ők is - 100 millió muzulmán! - az EU-ba törekszenek. Az ilyen Junckerek méltó megbüntetése érdekében kell majd visszaállítani a halálbüntetést. Mielőtt még a muszlim hódítók alkalmazzák - ellenünk." Ezt Gyurácz Ferenc, a 2015-ös vasi irodalmi Prima-díj nyertese, a szombathelyi önkormányzat által támogatott Vasi Szemle főszerkesztője írta szombat éjjel a Facebook-oldalán. A bejegyzés kapcsán a Nyugat.hu arra emlékeztetett, hogy a főszerkesztő szeptemberben, amikor Bécsben fejkendős, mohamedán nőket látott "fekete gyomnövények vad, vegetatív burjánzásáról" értekezett.