Lázár "komcsizik" és riogat - A párizsi terror főszervezője járt a Keletinél?

Publikálás dátuma
2015.12.03. 14:59
Korábbi felvétel a múlt heti Kormányinfóról. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Lázár János kancelláriaminiszter  jó hírrel kezdte: a kormánydöntés szerint a korábbi javaslattal ellentétben nem az 1500-, hanem a 2000 fő alatti kistelepüléseken emelkedhet a polgármesterek fizetése. A miniszter a belga sajtó tegnapi értesülése után, miszerint Magyarországon is járhatott az egyik párizsi merénylő, Lázár tényként közölte, hogy a terrortámadások egyik főszervezője ott volt a menekültek között a Keleti pályaudvarnál és csapatot toborzott azokból, akik megtagadták a regisztrációt. A Századvég-ügyre kitérve Lázár egyre döbbenetesebb kifejezéseket használt, például a politikushoz kicsit sem méltó "komcsi" szót. A miniszter többek között a közbeszerzési szabályról, a magyar pavilon sorsáról, a dugódíjról, valamint a "zsidózó" szentgotthárdi polgármesterről is szót ejtett.

A polgármesterek fizetésemelésével kapcsolatban azt már a korábbi tájékoztatón közölte, hogy ez az  emelkedés 30 százalék lehet, de csak ha azt a helyi bevételek fedezik. A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta azt is, hogy jóváhagyták több önkormányzat hitelkérelmét is. 

200 milliárdot fizetnek ki a gazdáknak

Év végig mintegy 200 milliárd forint állami agrártámogatási előleget fizetnek ki a gazdálkodóknak - közölte Lázár János. A miniszter azt mondta: december elejéig több mint 150 milliárd forinthoz agrártámogatáshoz jut 105 ezer magyar gazdálkodó és év végéig csaknem 200 milliárd forintot szeretne kifizetni a vidékfejlesztési hivatal.   Beszámolt arról is, hogy a kormány összeállította tavaszi törvényalkotási programot. A kormány azt fogja javasolni az Országgyűlésnek, hogy a többi között vitassa meg az új közigazgatási eljárási rendről, az új közigazgatási bíráskodásról, kincstári jogügyi igazgatóságról szóló javaslatokat - ismertette Lázár János, aki elmondta, kezdeményezni fogják az új polgári törvénykönyv felülvizsgálatát is.

Orbánt ismételte

Lázár János a menekültügy kapcsán megismételte részint saját korábbi szavait, részint azt, amit Orbán Viktor miniszterelnök már elmondott a Máért-en, miszerint  Magyarország ma beadja a "migránsok" kötelező kvóták szerinti szétosztásáról szóló EU-s döntést megtámadó keresetét az Európai Bíróságra. Az sem tűnik újdonságnak, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét kikezdte Soros Györgyöt  és a civileket, mondván: az üzletember pénzel egy szervezetet, amely ellen-aláírásgyűjtést szervez kvótaügyben.    A politikus úgy értékelte, hogy a csütörtöki, magyarországi helyzetéről tartott európai parlamenti vita érdektelenségbe fulladt. Megköszönte, hogy az Európai Néppárt kiállt Magyarország mellett, ugyanakkor nagyon sajnálta, hogy vannak, akik hazájuk ellen lépnek fel az EP-ben.

Lázár nem áll le a riogatással

Az azonban új - miután maga az információ is friss - hogy Lázár beszélt arról a belga sajtóinformációról, miszerint Salah Abdeslam, a párizsi "főmerénylő" Budapesten járhatott. Noha az említett sajtó feltételes módban latolgat, a miniszter tényként közölte az információt, azt sejtetve, hogy a nyáron a Keleti pályaudvaron a továbbutazásra váró menekültek közül, aki semmiképp nem akarta regisztráltatni magát, annak talán az a motiváció lehet a hátterében, ami Abdeslamot is mozgatta. Lázár szerint ez az információ a krízis idején nem állt a titkosszolgálatok rendelkezésére, később kaptak hírt a partnerszolgálatoktól. A miniszter elmondta ugyanazt, amit már sokszor hallottunk, kifejezve aggodalmát amiatt, hogy "mintegy 230 ezer ember ment át az országon ellenőrzés nélkül".

Századvég-ügy: Lázár egyre durvábban fogalmaz

A kormányt egy politikai támadás érte és ezután újabb fogja - mondta a Századvég-ügyről Lázár. A kormánynak ki kell adnia a Századég-tanulmányokat, mivel elveszítették ezt a pert. Folyamatban van az iratok kiadása. Ez a támadás a miniszter szerint arról szól, hogy a Fidesz mögötti háttérintézményt támadják. "Semmilyen takargatnivalónk nincs, mivel míg mi 5 milliárd forintot költöttünk tanácsadásra, addig "a komcsik, bocsánat a szocialisták" 2006 és 2010 között 17 milliárd forintot" - mondta Lázár János.

MTI Fotó: Máthé Zoltán<strong style="font-size: 14px; text-align: justify; color: rgb(0, 0, 0); background-color: rgb(255, 255, 255);"><span data-mce-mark="1">Lázár János egy kérdésre megerősítette, hogy Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozását, ugyanakkor - mint mondta - furcsa volna, ha a törökök előbb kapnának vízumkönnyítést vagy vízummentességet, mint az ukránok. Orbán Viktor miniszterelnök kiemelt politikai céljaként hivatkozott arra, hogy Ukrajna számára a vízummentességet képviselje Brüsszelben.</span></strong>

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Törökország mellett állunk

Lázár János egy kérdésre megerősítette, hogy Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozását, ugyanakkor - mint mondta - furcsa volna, ha a törökök előbb kapnának vízumkönnyítést vagy vízummentességet, mint az ukránok. Orbán Viktor miniszterelnök kiemelt politikai céljaként hivatkozott arra, hogy Ukrajna számára a vízummentességet képviselje Brüsszelben.

Nem lesz dugódíj?

Informatika jellegű kihívások vannak az állami fizetések átutalása kapcsán - mondta Lázár János, de ezek belátható időn elül meg fognak oldódni. "A dugódíjról semmilyen döntés nincsen" - fogalmazott a miniszter.

Merkel, a nagy magyarbarát

A Népszava arról kérdezte a minisztert, hogy a kormány Merkellel szeretne-e együttműködni,  mire Lázár úgy fogalmazott: a kancellárasszony nagy barátja Magyarországnak.

Lázár kiállt Merkel mellett

Angela Merkel támogatja Magyarországot, minden eddigi vitában az ország mellé állt, ezért a kancellár maradása az érdekünk – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Figyelőnek. A kancelláriaminiszter szerint Merkel "minden eddigi nehéz helyzetünkben segítséget nyújtott nekünk", éppen ezért "semmilyen érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy a CDU elveszítse vezető szerepét, hogy meggyengüljön, vagy a kancellár asszonnyal bármilyen, politikai konzekvenciával járó dolog történjen".

"Legszigorúbb" közbeszerzési szabály

Minden idők legszigorúbb közbeszerzési szabályát fogadták el, ez Európa legszigorúbb szabálya - mondta a miniszter. "Az én hozzátartozóim nem indulhatnak el a közbeszerzéseken" - tette hozzá. A kormány arra jutott, hogy aki egy háztartásban él a kizárt személlyel, az nem indulhat. Egy elvet fogadtunk el, miszerint aki egy távoli hozzátartozó és nem él egy háztartásban az állami vezetővel, az indulhat közbeszerzésen - mondta a miniszter. 

Karcagra vihetik a magyar pavilont

A miniszter kalandosnak nevezte a pavilon útját, amit szavai szerint "túszul ejtettek az olaszok", a kormány azonban szeretné visszakapni. Öt település jelentkezett azért, hogy ott helyezzék el, a kormány Karcagot támogatja - tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy a kormány jóváhagyta, hogy a szegedi Dorozsmai úton megépüljön az új labdarúgó stadion.

Nálunk nincs olimpiai népszavazás

Vannak városok, országok, ahol népszavazás döntött arról, hogy pályázzanak-e olimpia megrendezésére. Budapesten, illetve Magyarországon felelős, megválasztott vezetők döntenek erről - mondta Lázár János.

Rosszul gondolta a zsidózó polgármester

Lázár bevallotta: nem ismeri a szentgotthárdi ügyet, de szerinte ha Magyarországon kötelező módon akarnak bevándorlókat elhelyezni, akkor hasonló vitákra kell számítani minden önkormányzatban. Azt azért megjegyezte, hogy a szentgotthárdi polgármester rosszul gondolta, hogy Izrael állna a párizsi merénylet mögött. Kovács Zoltán szerint szembesíteni kell az önkormányzatot az elhangzottakkal.

Terrorvád Székelyföldön

Megkérdezték a minisztert a székelyföldi terrorvádról is. Azt felelte: minden segítséget megadnak, amire szükség van, s valóban felmerül a koncepciózus eljárásnak a vádja.

Költözik a Belügyminisztérium a Várba

Lázár János Simicska Lajos kormányzati embereiről azt mondta, hogy megnézi a cégvezetők mit csinálna, de senkiről se vezet listát. A belügyminisztérium várhatóan akkor költözik a Várba, a sikerül megállapodni a Magyar Tudományos Akadémiával. 

Szerző
Frissítve: 2015.12.03. 18:53

Orbán háza előtt követelték a közbeszerzés módosításának visszavonását

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja felszólította a Fideszt, hogy vonja vissza a közbeszerzési törvény kedden elfogadott módosítását, és térjen vissza a korábbi, szigorú összeférhetetlenséget tartalmazó szabályokhoz - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a párt elnöke.

 Szigetvári Viktor az eseményt Orbán Viktor miniszterelnök háza előtt tartotta, amit azzal indokolt: meggyőződése szerint "Orbán Viktor családjának gazdasági érdeke mozgatta a Fideszt abban, hogy ezt a szörnyűségesen korrupt, átláthatatlan törvényt áterőltette 24 óra alatt az Országgyűlésen".  A kormányfő családja, édesapja valamint lányának házastársa révén közvetlenül állami, önkormányzati forrásokból gazdagodott az elmúlt években - jelentette ki.  A politikus hozzátette, véleménye szerint a miniszterelnök veje egy strómannak adta át cégét, ami ettől még "az Orbán-család (...) gazdagodását szolgálja".   A pártelnök megjegyezte, emellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter családja is közvetlenül érdekelt a módosításban, mert édesapjának családi cége korábban vasútépítésekben vett részt, most pedig egy olyan mérnöki, tervezőcéget vezet, amelyik kizárólag állami vasútépítési infrastruktúrabeszerzésekben érdekelt.

Szerző

Volt kerítés, nincs kerítés - Pengésdrót halmok a határon (fotó)

Publikálás dátuma
2015.12.03. 14:43
MTI fotók
Mától hatályos, hogy megszüntetik a határellenőrzést a magyar-szlovén határon - derül ki a Magyar Közlöny szerdán megjelent számából.  A Tornyiszentmiklós és Pince közötti átkelőnél az útmentén hevernek a pengésdrót kötegek. 

Simán jönnek-mennek a járművek a határon.

Szerző