Előfizetés

"Béremelést!" - Összeomlás szélén az egészségügy

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint az összeomlás szélén áll az egészségügy. 

Erről az ellenzéki párt országgyűlési képviselője beszélt csütörtökön azt követően, hogy sajtótájékoztatót tartottak a témában Budapesten. Ikotity István azonnali béremelést követelt a szférában, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az alulfinanszírozott rendszerben nem megfelelő az eszközállomány, túl nagy a munkaterhelés, és igazságtalan elem a hálapénz.

Azt mondta, hogy az egész egészségügy állapotát jól tükrözi az a szerdai eset, amelynek során a fővárosi Szent Imre Kórházban egyszerre felmondott az altatóorvosok háromnegyede. Véleménye szerint az ilyen történések száma növekedni fog, mert egyre több egészségügyi dolgozó sokall majd be. Az LMP úgy véli, hogy a szakemberek kizárólag a szakmájuk iránti elhivatottságuk és a kötöttségeik miatt vannak még Magyarországon, és nem az állam "tartja életben" az egészségügyet, hanem ők. Ha nyugatra vándorolnak, "alsó hangon" ötször-hatszor annyit kereshetnek, mint Magyarországon - világított rá a problémára.

Ikotity István hivatkozott az LMP egy felmérésére, amelyre ötszáz egészségügyi dolgozó válaszolt. Nekik mindössze tizenkilenc százalékuk nem gondolkodik a kivándorláson, negyven százalékuk pedig már megtette az első lépéseket a távozás felé. Az LMP azonnali, százmilliárd forintos mentőcsomagot juttatna az egészségügybe, és alapbéremelést szorgalmaz. A párt által javasolt adórendszer bevezetése esetén egy egészségügyi dolgozó átlagosan 21 ezer forinttal többet vinne haza úgy, hogy semmivel sem kellene többet költeni az egészségügyre.

Új támogató a MOB-nál

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) saját kiadásában jelent meg az év jelentős eseményeit, történéseit felelevenítő sportévkönyv, a Sport 2015.

"Volt miből meríteni, idén is számtalan magyar siker akadt" - emlékeztetett Borkai Zsolt MOB-elnök a csütörtöki bemutatón, amelyen kiderült, a kötet kiskereskedelmi ára nem változott, azaz 7940 forint maradt. Siklós Erik főszerkesztő kiemelte, most először lesz javított, bővített kiadása is a könyvnek, amelyben már szerepelnek majd a novemberi és decemberi események is, így a jelenleg is zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokság, vagy éppen a MOB fennállásának 120. évfordulója alkalmából sorra kerülő díszközgyűlés történései. Elárulta, a legnagyobb kihívás idén az volt, hogy a futballválogatott sikeresen megvívott Eb-selejtezője is bekerüljön a kötetbe.

Az eseményen több kiváló sportoló megjelent, például Kammerer Zoltán olimpiai és világbajnok kajakos és Juhász Roland, a világversenyre harminc év után kijutott magyar labdarúgó-válogatott védője. A sajtótájékoztatón aranyfokozatú támogatóval gyarapodott a MOB, a Pöttyös Túró Rudit gyártó FrieslandCampina Hungária Zrt. kötött szerződést az olimpiai szervezettel.

"Szakmailag és emberileg is örülünk a megállapodásnak. Reméljük, minden Pöttyös-fogyasztót sikerül aktív olimpiai szurkolóvá varázsolni" - mondta Szautner Péter vezérigazgató, aki elárulta, egyelőre egy évre szól a szerződés, de a felek hosszabb távra tervezik az együttműködést.

Retteghetnek a FIFA-vezetők

Retteghetnek a FIFA végrehajtó bizottságának vezető tisztségviselői, ha a zürichi luxusszállodában, a Baur au Lac nevű hotelben szállnak meg, mert csütörtök hajnalban ismét itt csapott le rájuk a svájci rendőrség írja Rónay Tamás holnap megjelenő jegyzetében.

Minden szép és jó, a pénzügyi visszaéléseket elkövetett sportvezetők elnyerik méltó büntetésüket – gondolhatnánk. Tény, hogy a labdarúgás latin-amerikai intézményeit lefejezték, s még azok is hűvösre kerültek, akiket a májusban letartóztatottak helyére ideiglenes jelleggel választottak meg. A karibi és dél-amerikai térség államaival szemben az amerikai ügyészség hatékonyabban tud fellépni, de az európai vezetők ellen már nincs igazi ellenszere.

Máris látható, hogy megkezdődött Sepp Blatter szerecsenmosdatása. Beteg embernek állítják be, aki már alig várja, hogy elérkezzen február 26., a szövetség tisztújításának napja. Aki azonban kicsit is ismeri őt, tudja, hogy ez csak szemfényvesztés, s ha rajta múlna, élete végéig irányítaná a nemzetközi szövetséget. Azt a FIFA-t, amely nonprofit szervezet ugyan, mégis bankszámláján annyi pénz lapul, amennyinek bármely szegényebb állam örülne.