Marihuánát a magyar gyógyszertárakba is?

Publikálás dátuma
2015.12.05 06:10
Illusztráció: Thinkstock
Klinikai teszt indult hazánkban egy kannabiszszármazékból készült gyógyszer alkalmazásának lehetőségéről. Az orvosi marihuána engedélyezésének szükségességét egyre több orvos-szervezet is hangsúlyozza, a szer hatékony segítséget nyújthat több betegség kezelésében.

Már Magyarországon is vizsgálják a cannabis orvosi alkalmazásának lehetőségét - írta a Népszabadság az egészségügyi államtitkárságra hivatkozva. A szert már több országban is használják például fájdalomcsillapításra vagy a sugárterápiát kísérő hányinger és rosszullét enyhítésére - igen jó eredményekkel. Évekkel korábban már az is kiderült, hogy hatékonyan mérsékli a szklerózis multiplexes izomgörcsösséget. Több helyen viszont attól tartanak, hogy ha gyógyászati keretek között legalizálják a cannabist, az valamiféle "drogturizmust" indíthat el.

Az eddigi eredmények fényében azonban erről nemigen lehet beszélni, sőt a nemzetközi orvos szervezetek egyre gyakrabban hangsúlyozzák az orvosi marihuána engedélyezésének szükségességét.

Ennek ellenére totális egyetértés még mindig nincs, az orvosok véleménye továbbra is megosztott a marihuána orvosi célú alkalmazásának megítélésében. Vannak, akik szerint inkább erősebbé teszi a panaszokat, a hazai orvosszakma egy része mégis támogatná a marihuána gyógyászati alkalmazását. A cannabis több gyógyhatású anyagot is tartalmaz, a két leggyakrabban emlegetett a kannabidiol (CBD), amelynek nincs tudatmódosító hatása, valamint a bódultságot okozó, idehaza tiltott tetrahidrokannabinol (THC).

Több országban mindkettő alkalmazható a gyógyításban, Magyarországon a THC egyértelműen tiltott, a CBD azonban - mivel nem pszichoaktív - elméletben szabadon használható. Az orvosok azonban szigorú feltételek mellett a marihuána tudatmódosító hatású összetevőjének használatát is indokoltnak tartanák a betegek kezelésében - gyógyszer formában annak nem lenne tudatmódosító hatása. Ám mivel a tervezet orvosság a klinikai kipróbálás fázisában van, évek telhetnek el, amíg hivatalos gyógyszer lesz belőle.

Egyre több országban megengedett
Kanadában 2010-ben tört meg a jég, ekkor engedélyezték a marihuánából előállított szer orvosi használatát. Az Egyesült Államokban összesen 18 államban és Washington egy részén legális. Horvátországban idén októberben lépett életbe az az egészségügyi rendelet, amelynek értelmében engedélyezik a marihuána alapú termékek és gyógyszerek árusítását a súlyos betegek számára. A horvát egészségügyi minisztérium az új szabályozás életbe lépésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az Európai Unió 28 tagállamából 12-ben - Ausztriában, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szlovéniában - már engedélyezték a marihuána terápiás jellegű alkalmazását.Szerző

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.