Előfizetés

A magyarokat gyalázták a Dinamó drukkerei

A Dinamo Bucuresti szurkolóinak magyarellenes megnyilvánulásai miatt szakította félbe a játékvezető a csapat CSMS Iasi elleni román labdarúgó-bajnoki mérkőzését csütörtökön.

A bukaresti találkozót élőben közvetítő Digi Sport tévécsatorna honlapján közzétette a félbeszakítás pillanatait, de abból pontosan nem derül ki, hogy milyen rigmusokat skandáltak a Dinamo drukkerei.

A honlap beszámolójában emlékeztetett, hogy a meccsre három nappal az után került sor, hogy az ügyészség egy székelyföldi merényletkísérlet meghiúsítását jelentette be. Illetve azt is megemlítette, hogy a találkozót végigjátszotta a jászvásáriaknál Bőle Lukács, aki a román Liga 1 egyetlen magyarországi játékosa.

A 34. percben félbeszakított mérkőzést tíz perc szünet után folytathatták a csapatok. Közben a Dinamo stábja megpróbálta csitítani a szurkolókat, akik közül többen távoztak a mérkőzésről, amely gól nélküli döntetlennel végződött. Romániában első alkalommal fordult elő, hogy a szurkolók idegengyűlölő megnyilvánulásai miatt félbeszakítottak első osztályú bajnoki mérkőzést.

A Digi Sport korábban azt közölte, hogy a Dinamo ötezer és 70 ezer lej (350 ezer és 4,9 millió forint) közötti bírságra, és egy zártkapus mérkőzésre számíthat a botrány miatt. A Mediafax hírügynökség péntek délutáni közlése szerint a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága 10 ezer lej (700 ezer forint) pénzbüntetést szabott ki a fővárosi klubra.

Aranyeső - Hosszú négy számban nyert

Publikálás dátuma
2015.12.04. 18:21
MTI Fotó: Kovács Anikó
Hosszú Katinka a harmadik és negyedik aranyérmét is megszerezte az úszók izraeli rövidpályás Európa-bajnokságának harmadik napján, amelyen Cseh László második netánjai elsőségét ünnepelhette.

Hosszú előbb a 200 méter hát döntőjében versenyzett - gyakorlatilag végig csak magával, leginkább pedig az órával, merthogy riválisai tisztes távolból követték a magyar klasszist. Hosszú saját - 1:59.23 perces - világcsúcsát ostromolta, ám kevéssel, egészen pontosan 61 századmásodperccel elmaradt tőle. Végül 1:59.84 perc alatt csapott célba, amivel harmadik netánjai Eb-aranyát érdemelte ki, saját rövidpályás Európa-bajnoki éremtermését pedig 12 darabosra növelte, benne hetedik aranyával.
Aztán a nyolcadik - a netánjai negyedik - is meglett, amely egyben a magyar úszósport kereken ötvenedik aranyérmét is jelentette 25 méteres medencében. Hosszú 100 méter vegyesen a tőle megszokott tetemes előnyt felhalmozva csapott győztesként a célba, s ezúttal már a világcsúcs-javítás sem maradt el: 56.67 másodperc alatt úszta le a távot, amellyel az általa tavaly december 5-e óta, vagyis csaknem napra pontosan egy éve tartott 56.70-es rekordot szállította még lejjebb.

A kontinensverseny magyar diadalsorozatához a már négyszeres győztes Hosszún kívül Cseh László saját maga második netánjai első helyével járult hozzá. A csütörtökön - 30. születésnapján - 100 méter pillangón Európa-bajnoki címet kiérdemelt úszó 200 méter vegyesen is remekelt: a péntek esti döntőben többször a világcsúcson belül volt, végül az Európa-rekordot sikerült neki megdöntenie 1:51.36 perccel. A régit ugyanő tartotta 1:52.74-gyel 2012. november 22. óta. Ami rövidpályás úszópályafutását illeti, Cseh saját éremgyűjteményét 24 darabosra növelte, kollekciója immár 18 aranyból, három ezüstből és három bronzból áll.

A pénteki döntők sorában a 200 méteres női pillangóúszásban ketten is érintettek voltak a magyarok közül. Jakabos Zsuzsanna - aki jó ideig vezetett is - végül ötödik lett (2:05.16 p), Szilágyi Liliána pedig hatodikként végzett (2:05.64).
A legjobb nyolc közé jutott 100 méter mellen a 200 méteren Netánjában ezüstérmes londoni olimpiai bajnok Gyurta Dániel, aki a hetedik idővel (57.94 mp) lett döntős.

Jóllehet eredendően nem jutott tovább a 16-os elődöntős mezőnybe, visszalépés nyomán mégis folytathatta szereplését 50 méter gyorson Takács Krisztián. Kis híján élt is a váratlanul nyílt lehetőséggel, mert országos csúcsától csak 26 századnyira maradt el, a 21.51 másodperces idejével azonban be kellett érnie a 10. hellyel, vagyis a döntő résztvevői közül már kiszorult.
Három versenynap után a magyar csapat nyolc arannyal és két ezüsttel magabiztosan vezeti az Eb éremtáblázatát.

Bundabotrány - Elölről kezdődött az egyik eljárás

A bírói tanács összetételében történt változás miatt pénteken újrakezdődött a magyarországi labdarúgó fogadási csalási ügy nemzetközi vonatkozású büntetőeljárásának elsőfokú tárgyalássorozata.

A szingapúri T. S. Eng és 11 magyar társa ellen - számítástechnikai rendszer elleni bűntett vádjával - zajló eljárásban tavaly januárban rendezték az első tárgyalást Nyilas Levente vezetésével a Fővárosi Törvényszéken (FT), de az ügyet idén nyáron igazgatási ok miatt átszignálták a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, ahol immár Böszörményiné Kovács Katalin közreműködésével folytatódik. A pénteki tárgyalás elején a bírónő elmondta: az FT Büntető Kollégiuma elvárja, hogy gyorsabbá váljon, ezáltal mihamarabb befejeződjön a tárgyalássorozat. Hozzátette: amennyiben a vádlottak együttműködőek lesznek, egy éven belül megszülethet az elsőfokú ítélet.

Ezután bejelentette, hogy az eljárás eddig lezajlott részét meg kell ismételni. Kifejtette: amennyire lehet, felgyorsítja az eddig keletkezett, több ezer oldalnyi dokumentáció ismertetését, de figyelmeztette a jelenlévőket, hogy ennek ellenére "unalmas időszaknak néznek elébe". A vádirat egyik leglényegesebb megállapítása, hogy a vádlottak - korábbi labdarúgók, játékvezetők, illetve egy sportvezető - a szingapúri T. S. Eng által irányított nemzetközi bűnszervezet keretein belül vettek részt a mérkőzések manipulálásában. A felsorolásban magyar-, török-, finn- és olaszországi, valamint dél-amerikai meccsek szerepelnek. Ezek között felnőtt és utánpótlás, illetve klubcsapatok közötti és válogatott találkozók egyaránt megtalálhatóak.

Ahogy eddig, úgy ezután is az elsőrendű vádlott távollétében zajlik majd a bírósági eljárás. Az 51 éves T. S. Eng (aki Dan Tan néven is ismert) 2013 októbere óta előzetes letartóztatásban volt hazájában. Bár a múlt héten a szingapúri legfelsőbb bíróság megállapította, hogy a tárgyalás nélküli fogva tartása jogellenes, és szabadlábra helyezte, ám december 1-jén, kedden ismét letartóztatták - ezzel kapcsolatban a helyi rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt indoklást.
Az ázsiai férfit az Interpol - egy korábbi megfogalmazás szerint - a világ leghírhedtebb fogadási csalási szindikátusának vezetőjeként tartja számon.