Előfizetés

Kirúgták a menekülteket veszélyeztető magyar kamionost

Publikálás dátuma
2015.12.05. 10:27
Menekülők Calais-nál Fotó: Rob Stothard/Getty Images
Elbocsátotta cége a menekülteket ijesztgető kamionost. Az osztrák tulajdonú, de pozsonyi székhelyű fuvarozócég korábban arra utasította sofőrjét, hogy ne tegyen politikai nyilatkozatot munka közben, később pedig indoklás nélkül felmondtak a magyar sofőrnek -írja az Origo.

A férfi a portálnak azt nyilatkozta, szlovák nyelvű felmondólevelet kapott, amit még nem tudott lefordíttatni, mert ő maga nem beszél szlovákul. Egy hónapja dolgozott a cégnél, próbaidőn volt, így munkáltatója indoklás nélkül felmondhatott neki. Nem fontolgat munkaügyi pert, ráadásul már kapott is munkaajánlatot más cégektől.

Jeddi Árpád Levente arról vált ismertté, hogy Calais-nál ráhúzta a kamionja kormányát az úton gyalogló menekültekre. A kamionsofőr tartja magát ahhoz, hogy ő senkinek nem veszélyeztette az életét, épp egy kikerülő manővert hajtott végre.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

Orvosai feladták, de ő túlélte az agydaganatot

Laci három és fél éve egyszer csak összeesett az utcán - így derült ki, hogy agydaganata van. Fél százalék esélyt adtak neki az orvosok, hogy túléli a műtétet. Azóta megtanult újra beszélni, járni, álma pedig, hogy zenélhessen - írja a Délmagyar.

– Tízéves kora óta fájt a nyaka, de azt mondták, ez csak egy letapadt izom – idézte fel fia kálváriájának kezdeteit Gera Zsoltné Eszter. – Három évvel ezelőtt, nyáron jutottunk el odáig, hogy már olyan fájdalmai voltak, hogy az ügyeletre kellett mennünk. Ott gyógyszert kapott, amitől jobban érezte magát, de hazafelé menet összeesett az utcán.

A fiú arcra esett, állkapcsa átszúrta a fülét. – Furcsán hangzik, de ez volt a szerencsénk, hiszen emiatt koponya-MR-t készítettek róla – mesélte az édesanya. – Így derült ki pár nappal nagykorúvá válása után, hogy agydaganata van.

A fiú agyában hat kicsi tumor volt, Szegeden el sem vállalták az operációját. Pécsre került, de ott is azt mondták: fél százalék esélye van, hogy élve kerül ki a műtőből. – Azt mondták, ha sikerül is, valószínűleg egy húsdarabot kapok majd vissza. Se járni, se beszélni nem tud majd – futotta el a könny Eszter szemét. Hogy ez nem így lett, legalább annyiban köszönhető az orvosnak, mint a fiúnak, aki nem adta fel.

Laci fejében bent maradt egy 8 milliméteres tumor – ha azt is kiveszik, nem élte volna túl. Kerekesszékben jött haza Szegedre, de már az első ellenőrzésre eljutott odáig, hogy felállt a székből. Az eltelt 3 évben megtanult újra járni, annak ellenére, hogy izmai 90 százalékát elveszítette. Beszélni is tud, ami nemcsak azért nagy dolog, mert azt is újra kellett tanulnia, hanem azért is, mert gégemetszést hajtottak végre rajta. De hiába küzdött, régi életét nem kapta vissza: magányos lett.

A teljes cikket itt olvashatja.

Még több tőke áramlik ki Kelet-Európából

Publikálás dátuma
2015.12.05. 07:23

Bloomberg

Az Európai Központi Bank elnöke elültette a kétséget, mármint hogy az EKB ösztönző csomagja képes lesz-e megvédeni a befektetőket Kelet-Európában az amerikai kamatemelés esetén, ami hét év után, nagyjából két hét múlva esedékes. A forint árfolyama tegnap egy hónap óta a legnagyobb arányban zuhant az euróhoz képest, miután Draghi nem volt hajlandó bővíteni a kötvényvásárlási programot és a vártnál csak kisebb mértékben csökkentette a kamatot. A Royal Bank of Scotland szerint emiatt félő, hogy csak még több tőke áramlik ki a térségből.