Előfizetés

Francia választás - Sarkozy pártja nem lép vissza a baloldal javára

Jóváhagyta Franciaországban hétfőn a jobbközép Köztársaságiak vezetőségi ülése a pártelnök, Nicolas Sarkozy volt államfő előző este bejelentett stratégiáját a regionális választások második fordulójára. Eszerint a legnagyobb francia ellenzéki párt nem lép szövetségre a kormányzó szocialistákkal és nem lépteti vissza az első fordulóban harmadik helyen végzett jelöltjeit annak érdekében, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldal hatalomra jutását a régiókban.

A néhány hete még az élre várt jobbközépet a vasárnapi első fordulóban 27 százalékkal a második helyre szorította a 30 százalékot elért szélsőjobboldali Nemzeti Front, és Sarkozy pártja a 13 régióból csak négyben tudott az élen végezni, miközben a Nemzeti Front hat régióban esélyes a győzelemre.

A pártvezető stratégiáját Nathalie Kosciusko-Morizet volt miniszteren és Jean-Pierre Raffarin volt kormányfőn kívül mindenki támogatta, beleértve Sarkozy két legnagyobb párton belüli riválisát, Francois Fillon és Alain Juppé volt miniszterelnököket is, akik a volt államfőhöz hasonlóan jövőre megmérettetik magukat az elnökjelölti posztért rendezendő előválasztáson. Ugyanakkor mindketten jelezték, hogy a politikai lelkiismeret-vizsgálat és a párt ideológiai stratégiájának tisztázása a regionális választások végét, azaz jövő vasárnapot követően nem maradhat el.

"Összeszorítjuk a fogunkat a második fordulóig, vitázni majd később fogunk" - mondta képviselők szerint Francois Fillon. Jean-Pierre Raffarin viszont arra kérte a pártot, hogy vonja vissza a listáját ott, ahol a harmadik helyre szorult, például a 19 százalékot elért Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées régióban. Itt a Nemzeti Front jelöltje, Louis Aliot - aki a pártelnök Marine Le Pen élettársa - 32 százalékot ért el, a szocialista jelölt, Carole Dega pedig 24 százalékot. Ez utóbbi feltételezhetően nyerni tudna a szélsőjobboldallal szemben, ha a jobboldal rá adná a voksát a második fordulóban.

"Ahol harmadik helyre kerültünk, vissza kell lépnünk, hogy gátját álljunk a rombolóknak, mert ma építkezésre van szükség" - mondta Raffarin a France Inter közszolgálati rádióban még pártja politikai vezetésének ülése előtt.  A pártoknak kedd estig kell bejelenteniük a listákat a vasárnapi második fordulóra.

A szocialisták már vasárnap este bejelentették, hogy a második fordulóban visszavonják jelöltjeiket az ország északi és délkeleti részén, ahol a Nemzeti Front nagy arányú győzelmet aratott. Jean-Christophe Cambadélis pártelnök közölte, hogy kiszállnak a választási versenyből azokban a régiókban, ahol fennáll az FN győzelmének a veszélye a második fordulóban, illetve ahol a jobboldal maga mögé utasította a baloldalt. Mint Cambadélis fogalmazott: segítenek "barikádot" emelni az FN elé, vagyis megakadályozni a szélsőjobb győzelmét. Ennek ellenére az elzászi régióban a 16 százalékkal harmadik helyre szorult szocialista Jean-Pierre Masseret listavezető egyelőre nem kíván visszalépni. Ő az első fordulóban távolmaradtak mozgósítására számít, s úgy érzi, hogy visszalépés helyett inkább "konfrontálódni" kell. Itt a Köztársaságiak 26, a Nemzeti Front pedig 36 százalékot ért el.

Quo Vadis Lengyelország - EP-vita lesz a kialakult helyzetről

Publikálás dátuma
2015.12.07. 16:51
Itt zajlik a vita/Thinkstock
Három legnagyobb frakciójának kezdeményezésére az Európai Parlament (EP) vitát rendez a november végi kormányváltás utáni lengyelországi fejleményekkel kapcsolatban - közölte Jan Olbrycht, az előző kormánypárt, a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) európai parlamenti csoportjának elnöke.

Olbrycht a lengyel közszolgálati televízióban elmondta: a kezdeményezés az Európai Néppárt, a szocialisták, valamint a liberálisok európai parlamenti frakcióinak soraiból indult, a vita időpontjáról a következő napokban döntenek. Az ügyről kedden Brüsszelben várhatóan Grzegorz Schetyna, a PO volt külügyminisztere tárgyal majd. Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak hétfőn adott interjújában Tomasz Siemoniak, a PO volt kormányfőhelyettese és nemzetvédelmi minisztere is megerősítette, hogy az EP vitát tervez szentelni a lengyel helyzetnek.

Siemoniak elmondta: Európát "nagyon nyugtalanítja az, ami Lengyelországban történik". A vita a lengyel alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásáról, a szólásszabadság veszélyeztetettségéről, valamint a lengyel gazdaságpolitikában kilátásba helyezett változásokról szól majd - közölte. Lengyelországban heves politikai vitát váltott ki az alkotmánybíróság összetételének az utóbbi napokban történt részleges megváltoztatása. Az októberi parlamenti választások nyomán abszolút parlamenti többséghez jutó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) érvénytelenítette az előző parlamenti ciklus végén megválasztott öt alkotmánybíró kinevezését, s ehelyett öt új bírót választott meg, akiket Andrzej Duda elnök később ki is nevezett.

Az alkotmánybíróság a múlt héten két, még az előző, PO-többségű parlament által megválasztott bíró kinevezését alkotmányellenesnek minősítette, három bíró megválasztását azonban törvényesnek találta. Ezzel kapcsolatban az államfői hivatal egyelőre nem foglalt állást, ezt csak az alkotmánybírósági döntés hivatalos változatának kézbesítése után teszik meg. Az alkotmánybíróságban továbbá is a PO kormányzása idején megválasztott bírák vannak többségben. Több nyugati lap, valamint a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális újság is "tekintélyelvű állam" alakulásáról beszélt az üggyel kapcsolatban, párhuzamot vonva a magyarországi belpolitikai helyzettel.

Zbigniew Ziobro, a PiS-kormány igazságügyi minisztere úgy értékelte a hétfő délutáni sajtóértekezletén: amennyiben sor kerül Lengyelországról szóló európai parlamenti vitára, "a lengyel demokrácia és jogállamiság megvédi magát".  Ryszard Czarnecki, aki a PiS politikusaként az Európai Parlament elnökhelyettesi posztját tölti be, a lengyel közszolgálati televíziónak nyilatkozva úgy értékelte: a PO a választási vereség után külpolitikai színtérre vinné a belpolitikai problémákat. A PiS az Európai Parlamentben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának tagja.

A témához Ryszard Petru, a liberális Nowoczesna párt elnöke is hozzászólt. A PO-t a legfrisebb felmérésekben megelőző, 20 százalékos támogatottság körül mozgó parlamenti párt hétfő délutáni sajtóértekezletén elmondta: az alkotmánybíróság körüli vitát belpolitikai színtéren kellene rendezni. Petru bejelentette: levelet intézett Andrzej Duda elnökhöz, amelyben találkozót kért az alkotmánybírósággal kapcsolatos helyzet megvitatására.

Újabb késelés Izraelben, a támadót agyonlőtték

Egy izraeli súlyosan megsebesült  egy újabb hebroni késes merényletben, a támadót az izraeli biztonsági erők agyonlőtték - jelentette az izraeli média.

A palesztin merénylő késével egy negyvenéves izraelit sebesített meg súlyosan a pátriárkák sírjánál, majd a késelőt a helyszínen szolgáló izraeli határőregység katonái agyonlőtték. Az izraeli mentőszolgálat közölte, hogy a felsőtestén sebesült férfit elsősegélyben részesítették és egy jeruzsálemi kórházba szállították. Legutóbb vasárnap este Jeruzsálemben történt késeléses merénylet, ahol egy rendőr és egy hatvanöt éves járókelő könnyebben megsebesült, egy további férfit pedig azután szenvedett könnyebb sérüléseket, hogy egy autó elgázolta, miközben a merénylő elől menekült. A késelőt ez esetben is agyonlőtték a biztonsági erők.

Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a hasonló támadások, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.