Előfizetés

A munkások fele szavaz a Nemzeti Frontra

Publikálás dátuma
2015.12.08. 09:40
Marine Le Pen Fotó: Getty Images, Sylvain Lefevre
Manuel Valls francia miniszterelnök felszólította a választókat arra, hogy azokban a körzetekben, ahol a mérsékelten konzervatív Republikánusok maradtak állva a Nemzeti Front (FN) jelöltje ellen, ott a regionális választás második fordulójában a mérsékelt jelöltekre adják a voksukat. Szerinte ez a döntés a hazaszeretet kérdése is.

A FN 27,7 százalékkal lett a választás legerősebb pártja. Több mint 6 millió francia voksolt a bevándorlás- és muzulmánellenes tömörülésre, amely a 13 régióból hatban végzett az élen. 26,7 százalékot szereztek a Nicolas Sarkozy által fémjelzett Republikánusok, 23,1-et pedig Francois Hollande szocialistái.

A német sajtó is sokat foglalkozott azzal, hogy a francia regionális választás első fordulóját a jobboldali radikális Nemzeti Front (FN) nyerte. A Spiegel megállapítja, hogy a voksolással Marine Le Pen pártja végérvényesen fontos politikai erővé lépett elő, még akkor is, ha a második fordulóban ezt az eredményét aligha lesz képes megismételni. Mindenesetre a FN már nem csak azokban a régiókban erős, így Elzászban, vagy északon, ahol jelentős muzulmán kisebbség ért, hanem országosan is számottevő lett. Ez azt jelenti, hogy Marine Le Pen már komoly kihívója lesz az elnökválasztáson akár a bal-, akár a jobboldali jelöltnek.

A Spiegel megállapítja, hogy Marine Le Pen esetleges elnökválasztási győzelme katasztrofális következményekkel járna az Európai Unió jövőjére, az európai együttműködésre nézve. A FN elnöke öt év alatt megháromszorozta támogatóinak táborát. Programjával az emberek félelmére, a terrorra, a bevándorlásra, az iszlamizmusra épít, illetve ezek mellett a gazdasági félelmekre is.

A Nemzeti Front gazdasági szempontból protekcionizmusra épít, amely „a nemzeti szuverenitás erősítését” jelenti. Ez sokak fülében nagyon is jól cseng.

A FN gazdasági ígéretei a következőek. A minimálbért 200 euróval emelné, visszaállítaná a 60 éves nyugdíjkorhatárt, segítené a kisvállalkozásokat, vámmal sújtaná az importot. A FN a munkások pártja lett, körükben már 50 százalékos támogatottsága, az állami alkalmazottaknál pedig 40 százalék. Le Pen programjának örömmel hisz sok francia. Politikáját burkolt németellenesség is jellemzi, Angela Merkel a monetáris szigor képviselője, aki „német Európát” akar létrehozni. A szocialista államfő, Francois Hollande az ő szolgálatában áll.

Szakértők figyelmeztetnek arra, ha megvalósulna Marine Le Pen programja, az EU gazdaságpolitikája, az uniós export is komoly veszélybe kerülne. Kivált akkor, ha felszámolnák a Nemzeti Front követelésének megfelelően a közös európai valutát. „A Nemzeti Front programja éppen az ellenkezője annak, amire most a francia gazdaságnak szüksége van, nem szolgálja a gazdaság élénkítését” – vélte Pierre Gattaz, a francia munkásszövetségek vezetője. Utalt arra is, hogy ma már oktalanság a határok lezárásáról beszélni. A gazdasági problémákat nem lehet a biztonság kérdésével összekeverni.

Marine Le Pen azonban a nemzet egységének megteremtéséről beszél, s olyan pártnak állítja be a Nemzeti Frontot, amely minden problémára megoldást talál.

Új vezető a Moszad élén

Új személyt neveznek ki az izraeli titkosszolgálat, a Moszad élére. Benjamin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy az eddigi nemzetbiztonsági tanácsadó, Jiszi Kohen váltja a Moszad eddigi vezetőkét, Tamir Pardót. Utóbbi megbízatása januárban ár majd le.

Az 54 éves Kohen korábban harci géppilótája volt, 2011-2013 között pedig a Moszad alelnökeként ténykedett. Netanjahu az izraeli televízióban azt közölte, a Moszad feladata az, hogy leleplezze a terror-, az Irán és máshonnal érkező fenyegetéseket. Izraelben már 1949-ben megkezdődött a későbbi szolgálat megszervezése, 1951-ben aztán Ben Gurion vezetésével szervezték újjá az új védelmi szervezetet jelenlegi nevén. A Wikipedia szerint a Moszad belső felépítése teljességében mindmáig ismeretlen a külvilág számára. Két legfontosabb osztálya: a felderítési részleg és a műveletek gyakorlati megvalósítását végző részleg. A felderítések célja, hogy titkos jelentéseket készítsenek a világ különböző pontjain található célterületekről, célszemélyekről, majd döntsenek az ezekhez kapcsolódó végrehajtás mikéntjéről. Szabotázsokra, fedett merényletekre, félkatonai jellegű, célzott rajtaütésekre szakosodott a Mecadanak is nevezett csoport (később Komemiute), mely így hajtja végre a számára meghatározott feladatot.

Iszlamistákat ítéltek el

Egy wolfsburgi bíróság börtönbüntetésre ítélt két fiatalembert, akik Szíriában az Iszlám Állam (IS) oldalán harcoltak, majd visszatértek Németországba. A német-tunéziai állampolgárokat amiatt ítélték el, mert terrorcsoporthoz tartoztak. Néhány hónapot töltöttek el Szíriában és Irakban. A 27 esztendős Ayoub B-t négy év és három hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, Ebrahim H. B. pedig három éves szabadságvesztést kapott.

A két férfi 2014-ben utazott Szíriába, illetve Irakba, de már három hónap múltán visszarepültek Alsó-Szászországba. Közben szakítottak az IS-szel. Ugyanakkor a per során kiderült, hogy feltérképezték a szélsőséges dzsihadista szervezet felépítését. Azt állították, nem harcolni mentek a Közel-Keletre, hanem az iszlámot akarták jobban megismerni. A 26 éves férfi t öngyilkos merénylőként küldték Bagdadba, végül azonban nem követett el terrorcselekményt.

A német média megjegyezte, hogy az ítélet enyhe ahhoz képest, hogy az ügyészség hét éves szabadságvesztést követelt.