Előfizetés

Merkelt bírálta az SPD elnöke

Bírálta a német kancellárt az német szociáldemokraták berlini kongresszusán Sigmar Gabriel. Az SPD elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy az Angela Merkel neve által fémjelzett megszorítási politika is hozzájárult ahhoz, hogy múlt vasárnap a szélsőjobboldali Nemzeti Front kapta a legtöbb szavazatot a francia regionális választáson. Gabriel kifejtette, többször is óva intette Angela Merkelt attól, hogy Franciaországot megszorításokra kényszerítse.

Gabriel elmondta, nagyon nehéz időket él át a világ, komoly kihívásokkal kell szembenézni. Úgy vélte azonban, hogy „a felelősség fontosabb a pártpolitikánál”. Hangsúlyozta, az SPD fontos szerepet játszik a nagykoalícióban. „Mi vagyunk a kormánykoalíció megbízható, stabil ereje” – emelte ki. Részletesen szólt arról, hogy hazája katonai erővel is részt venne az Iszlám Állam (IS) elleni koalícióban.

Szerinte helyes volt az erről szóló pozitív döntés, már csak a Franciaország iránti szolidaritás miatt is. A német szerepvállalás esetleges további növelésével kapcsolatban pedig úgy foglalt állást, nem tudhatják előre, milyen kihívásokkal kell még szembenézniük. Ígéretet tett arra, amennyiben a német hadsereg szárazföldi bevetésének kérdése merülne fel, akkor kikéri erről az SPD tagjainak véleményét. Örömét fejezte ki, hogy az SPD-t a katonai szerepvállalással kapcsolatban nem egyfajta „hurrá-patriotizmus” jellemzi.

Az SPD elnöke ismét kizárta a lehetőségét annak, hogy felső határt szabjanak a menekültek számának. Elismerte ugyanakkor, hogy nagyok a német polgárok félelmei a menekültválság miatt. „Azt várták, ne tegyünk úgy, mintha minden évben még egy millió menekültet képesek lennénk felvenni, hanem azt, hogy csökkentsük a bevándorlók számát” – közölte. A menekültek befogadásától elzárkózó európai uniós tagállamokkal tárgyalni kell, és nem kirekeszteni őket, és nem szabad csökkenteni uniós támogatásukat, hanem több támogatást kell adni azoknak az országoknak, amelyek hajlandóak menekültek befogadására, mondta egyebek között.

Gabriel megvédte a kormány német fegyverexporttal kapcsolatos politikáját, amely gazdasági tárcavezetőként az ő hatáskörébe is tartozik. Utalt arra, hogy az elmúlt években felére csökkentették a kézifegyverek kivitelét.

Az SPD elnökét a voksok 74,3 százalékával választották újra (két évvel ezelőtt 83,6 százalékot kapott), 456 delegátus szavazott mellette, 139-en ellene, 19-en tartózkodtak.

Végjáték Párizsban

Publikálás dátuma
2015.12.12. 06:31
Éjszakába nyúlóan tárgyaltak a Le Bourget konferenciaközpontban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CARL COURT
A tervezettnél egy nappal később, szombaton zárul a november 30-án kezdődött párizsi klímatalálkozó. A 2020-ban lejáró, már meghosszabbított Kiotói Jegyzőkönyv helyébe lépő új klímamegállapodás elkészült, de maradtak nyitott kérdések.

Egy nappal elhúzódnak a tárgyalások a tervezetthez képest – jelentette be pénteken reggel Laurent Fabius. A francia külügyminiszter szombaton reggelre ígérte a Párizsi Egyezmény végső változatának közzétételét. A 195 ország részvételével folyó ENSZ-klímatalálkozó házigazdája tegnap bizakodóan nyilatkozott, úgy vélte, a dolgok a jó irányba haladnak, mint mondta: "rendkívül közel, majdnem az út végén vagyunk" .

A záródokumentum szövegét csütörtökre 27 oldalra sikerült csökkenteni, kiiktatva egy sor zárójeles, vitatott kifejezést, a kezdeti 900-ból mintegy 50 maradt péntekre. A végcélt illetően a legambíciózusabb változatot tartalmazta a szöveg a BBC tegnapi jelentése szerint: a globális felmelegedés növekedését „jóval 2 Celsius fok alá” csökkentenék, erőfeszítéseket téve arra, hogy a növekedést 1,5 százalékra mérsékeljék az iparosodás előtti időkhöz képest. Több mint száz ország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is támogatja ezt a változatot, tegnap Brazília is elfogadta a klímacélt, Kína és India azonban nem csatlakozott a károsanyag-kibocsátás legnagyobb arányú csökkentését célul tűzők csoportjához.

Az egyik fő vitapont, a globális felmelegedés, az óceánok vízszintemelkedése miatt leginkább veszélyeztetett fejlődő országoknak ígért támogatás mértéke, Koppenhágában a legfejlettebb államok 2020-tól évi 100 millió dolláros hozzájárulást ígértek. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, hogy a megbeszélések rendkívül bonyolultak, nagyon nehezek, de az emberiség jövője szempontjából létfontosságúak.

Obama a kínai elnököt győzködte
Barack Obama amerikai elnök telefonon tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy egyeztessék álláspontjukat a klímacsúcs finisében. Egyetértettek abban, hogy a konferencia rendkívüli lehetőséget kínál, hogy megerősítsék a közös erőfeszítéseket a globális felmelegedés jelentette kihívás kezelésére.
A két ország tovább dolgozik egy ambíciózus klímamegállapodásért, hangsúlyozták a washingtoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint. Obama korábban Modi indiai kormányfővel, Francois Hollande francia és Dilma Rousseff brazil elnökkel is egyeztetett.Így kerülhetők el a netes vásárlás buktatói

Publikálás dátuma
2015.12.12. 06:18
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MATT CARDY
A karácsonyi ünnepek időszakában mind többen döntenek a webáruházak nyújtotta kényelem mellett. Ezzel ugyan számos kellemetlenség elkerülhető, ugyanakkor váratlan meglepetések így is érhetik a vásárlókat. A nagy kapkodásban a fogyasztók figyelmetlenné válnak, így sokszor nincsenek tisztában például a termékek elállási feltételeivel, vagy a külföldről rendelt ajándékok szállítási szabályaival. A webáruházak ezt kihasználva könnyedén megkárosíthatják vásárlóikat.

A karácsony közeledtével egyre többen döntenek a sorban állást elkerülve az online vásárlás mellett. Miután a webáruházban nem lehet az árut megtapogatni, megkóstolni, felpróbálni, kipróbálni, ezért találták ki az úgynevezett elállás jogát, ami a legfontosabb eltérés a bolti, áruházi vásárlás fogyasztóvédelmi szabályaitól - írja a blokkk.com internetes portál. Ez azt jelenti, hogy ha nem tetszik a termék, vagy ha meggondolta magát a vásárló, a hatályos jogszabályok szerint visszaadhatja, az eladónak kötelessége azt visszavenni tőle. Igaz, komoly feltételekkel: a megvásárolt ajándéknak sértetlennek kell lennie, a fogyasztónak pedig 14 naptári napon belül jeleznie kell elállási szándékát.

Mintawebáruház
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mintawebáruház néven létrehozott egy honlapot annak érdekében, hogy segítse a vásárlókat és a vállalkozásokat az online kereskedelem jogszerű működésében, illetve a biztonságos online vásárlásban. Tapasztalataik szerint ugyanis számos hiányosság mutatkozik az értékesítés területén kereskedői oldalról, illetve a fogyasztói tudatossággal is gyakran problémák adódnak. Mintawebáruházuk ezért kereskedelmi célokat nem szolgáló, oktatási, tájékoztatási célú honlap, amely szemléletesen mutatja be az online kereskedelemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az újonnan létrehozott felületen (mintawebaruhaz.nfh.hu) a felhasználóknak lehetőségük van lépésről lépésre kipróbálni a rendelés folyamatát.

Karácsonykor ez kissé nehezebben kivitelezhető, a szombati és vasárnapi pihenőnapok mellett a karácsonyi munkaszüneti napok is beleszámít a határidőbe. Ha valaki december 23-án veszi át a megvásárolt ajándékot, akkor a 14 naptári napból csak pár munkanapja marad a személyes ügyintézésre. Könnyebbséget jelent, hogy a webáruházak honlapjai szünet nélkül üzemelnek, így az elállási szándék bármikor jelezhető.

A webáruházakat szigorú szabályok kötik: ezek között szerepel az elállási jogra való tájékoztatás is, ha ezt az áruház elmulasztja, akkor a két hetes határidő 12 hónappal meghosszabbodik.

A szavatosság és a jótállás az elállási jogtól független, azokra a webáruházak esetében is a boltokra, valamint az áruházakra vonatkozó szabályok érvényesek.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy terméktől való elálláskor pénzvisszafizetés is jár. Ezt a webáruházaknak ugyanolyan fizetési módon kell teljesíteniük, mint ahogyan a vásárló a terméket megvette. A vételárat az árusítónak az elállás tudomásulvételét követő 14 napon belül kell rendeznie, feltéve, hogy a fogyasztó az árut már visszaadta.

Fontos kérdés, hogy a szállítási költség is visszajár-e. Sok esetben ezt a webáruházak magukra vállalják. Ha mégis fizetni kellett a fuvarért, akkor a legolcsóbb szállítási díj jár vissza a vásárlónak. Az áru visszaküldésének költsége viszont minden esetben a vásárlót terheli, kivéve, ha ezt a webáruház előzetesen átvállalta.

Rendelés külföldről
Az e-kereskedelem bővülésével a belföldi futár-, expressz és csomagszolgáltatások piaca évente átlagosan 10 százalékot meghaladó mértékben növekszik, a forgalom negyede pedig az év utolsó két hónapjára koncentrálódik. Az ünnepi forgalomban az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengeren túlról megrendelt áruk átfutási ideje akár 50 nap is lehet, az Európai Unióból jellemzően néhány nap, míg a magyar webáruházból megrendelt – raktárról kiszállítható – áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz. Annak érdekében, hogy időben megérkezzen az ajándék érdemes minél előbb elindítani a megrendeléseket. A külföldi rendelések esetében - amennyiben lehetséges a vásárláskor ezt megtenni -, célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak az ilyen küldemények esetében követhető a megvásárolt áru útja a kézbesítésig.
A külföldi webáruházból megrendelt termékek esetében fontos tudni, hogy bizonyos esetekben áfát és vámot is kell fizetni. Az Európai Unió határain belülről érkező termékek után sem vámot, sem áfát nem kell fizetni. Az EU határain túlról érkezők esetében az áru értékhatárától függően kell vámot fizetnie.
0-22 euró - vám- és adómentes
22,1 -150 euró - vámmentes, 27 % áfa
150,1- euró felett - kereskedelmi vámtarifa szerinti vámtétel + 27% áfa
Nem árt tisztában lenni azzal, hogy léteznek olyan termékek, amelyeknek behozatalára szigorú szabályok vonatkoznak. Ilyenek a dohánytermékek, a különböző alkoholos termékek, a gyógyszerek, a fogyasztószerek, a potencianövelő szerek. Tilos az országba hozni a könnyen romló élelmiszereket, a tűzijátékokat és a petárdákat.

A netes vásárlás buktatói

1. Nincs megjelölve az oldal üzemeltetője, nem lehet tudni, hogy hazai vagy külföldi cégtől vásárolunk.

A jogszabály megkívánja, hogy a webáruházat üzemeltető szolgáltatók a teljes vagy rövidített cégnevüket, vagy egyéni vállalkozói megnevezésüket, székhelyüket, valamint az elektronikus levelezési címüket közzétegyék, illetve biztosítsanak legalább egy további elérhetőséget (például telefonszám vagy elektronikus bejelentőlap) a fogyasztók számára.

2. Magyar nyelvű leírást nem tartalmaz a termék és kérésre sem küldenek részletes, a használathoz elengedhetetlen leírást.

A hatályos szabályok szerint nem kell minden termékhez feltétlenül használati utasítás, de az lényeges, hogy annak hiánya a fogyasztót ne téveszthesse meg, illetve amihez kötelező (például elektromos műszaki cikkek, gyerekjátékok), arról külön jogszabály illetve szabványelőírás rendelkezik. A használati és kezelési útmutatónak közérthetőnek és egyértelműnek kell lennie.

3. A reklámozott és a kézhez kapott termék között különbség van.

Ha a kézhez kapott termék tulajdonságaiban nem egyezik a megrendelt termékkel, úgy felmerül a hibás teljesítés gyanúja, ebben az esetben szavatosságra vonatkozó jogok érvényesíthetők. Sok cég hirdet úgy terméket, hogy a csatolt kép mellé „illusztráció" feliratot helyez el, vagy egyéb módon írásban jelzi, hogy a megrendelendő termék bizonyos tulajdonságaiban eltérhet a képen lévőtől.

Korábban kezdték a magyarok
A GfK piackutató intézet 5 országban 5000 fogyasztó megkérdezésével készített felméréséből kiderült: a magyar válaszadók 43 százaléka már novemberben vagy korábban elkezdett készülni a karácsonyra. A megkérdezettek 85,7 százaléka nem készít előre listát az ajándékokról, 30,3 százalékuk kettő, vagy több napot is eltölt azok beszerzésével. A többség nem költ sokat, a karácsonyi kiadásokra vonatkozó kérdésre csupán 19 százalék választotta a "többé-kevésbé magas" válaszlehetőséget.
A magyarok többféle fizetési módot alkalmaznak: készpénzes utánvéttel 52,7 százalék, kártyával 44,4 százalék, átutalással vagy e-pénztárcával 25,7 százalék, PayPallel vagy egyéb módon pedig 20,3 százalék fizet az online megrendelt árucikkekért. A PayPalt összesen 39,1 százalékuk tervezi használni a jövőben.
Érdekes, hogy sokan a hagyományos bolti vásárláshoz képest kevésbé tekintik biztonságos megoldásnak az online vásárlást. A válaszok alapján a magyarok harmadának vannak aggályai a megrendelt termék minőségével, vagy azzal, hogy nem azt kapják, amire számítanak.Kapcsolódó
Felfutóban az internetes vásárlás