Előfizetés

Lehet népszavazás a Városligetről

Hitelesítette a Városligetre és az olimpiára vonatkozó helyi népszavazási kérdést a Fővárosi Választási Bizottság - tudatta Karácsony Gergely zuglói polgármester a Facebookon, így jövő év elején elindulhat az aláírásgyűjtés. Ha összegyűlik a szükséges 140 ezer aláírás, akkor a budapesti választópolgárok nyilváníthatnak véleményt mindkét témában.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke a múlt hét elején nyújtotta be a Városliget beépítése ellen tiltakozó népszavazási kezdeményezését, miután fővárosi civilek ugyanígy tettek a budapesti olimpia ügyében. Az ötkarikás játékok megrendezésével kapcsolatban azt a kérdést hitelesítette a bizottság, hogy "egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére". Karácsony korábban a Fővárosi Közgyűlésben is kezdeményezte, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról, ám az előterjesztéseket a közgyűlés kormánypárti többsége nem támogatta.

Karácsony most hitelesített kezdeményezésében az a kérdés szerepel: "egyetért-e ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új épületek építését a Városligetben". A zuglói polgármester korábban kifejtette azt is, a kormány egyszer már kijátszotta a zuglóiakat, amikor bárminemű társadalmi egyeztetés nélkül elfogadta a Liget-törvényt. Hozzátette, mivel a Városliget fejlesztése alapvető fővárosi ügy, arról mindenképpen a polgároknak kell dönteniük, nem az Országgyűlésnek.

Az EU-hoz fordul a DK Hóman-ügyben

Ma kiderülhet, eláll-e a vitatott Hóman Bálint szobor felállításának tervétől az ezzel előálló székesfehérvári alapítvány. Eközben a Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Bizottsághoz fordul Navracsics Tibor Hóman Bálint szoborra adott támogatása miatt. Közlésük szerint ugyanis Trócsányi László igazságügyi miniszter azzal magyarázta, hogy a tárca 15 milliós támogatást adott a Székesfehérvárra tervezett emlékműhöz, hogy az arról szóló döntést még Navracsics hozta meg közigazgatási és igazságügyi miniszterként. 

A DK szerint az unió működésében semmilyen minőségben és feladatkörben nincs helye azoknak, akik a XX. század legsötétebb bűneit elkövetőknek állítanának szobrot. Az uniós biztos erre reagálva közölte: a szoborról semmilyen döntést nem hozott, a Hóman-szobornak sem a felállítását, sem a finanszírozását nem hagyta jóvá.

Az üggyel a The Financial Times is foglalkozott, a lap felidézte, hogy már jelenleg is zsidóellenes a magyar lakosság 25 százaléka, ami 6 év alatt 10 százalékos növekedést jelent. A The New York Times pedig arról írt, hogy az amerikai kormány antiszemitizmussal foglalkozó megbízottja budapesti útján tolmácsolta az Egyesült Államok kormányának véleményét is: "a kár, amit ez az ember okozott a zsidó magyar polgároknak, nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért a szoborállítás terve felfoghatatlan".

Az Eleven Emlékmű csoport nyílt levélben szedte darabokra Cser-Palkovics András mentegetőzését a Hóman-szobor ügyében. Lapunk is megírta: a fideszes székesfehérvári polgármester meghátrált, az eheti, pénteki képviselő-testületi ülésen visszavonatná a szobor önkormányzati támogatását, noha a "nemtelen támadásokat" tette felelőssé mindenért. Cser-Palkovics szavai szerint önkormányzati finanszírozás nélkül is megvalósulhat ugyanakkor a köztéri szoborállítás, ami az Eleven Emlékmű csoport szerint jogi nonszensz. A Hóman-szobor terve ellen tiltakoztak a szidó szervezetek is, amelyek civilekkel vasárnap demonstrációt is szerveztek.

Matolcsy: a legfontosabb a versenyképesség erősítése

Publikálás dátuma
2015.12.14. 22:05
MTI Fotó: Kovács Attila
Az ország előtt álló legfontosabb feladat a versenyképesség erősítése - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn Budapesten, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán. 

 A jegybank elnöke rámutatott: az MNB 2010 óta folyamatosan korrigálta a korábban elkövetett hibákat, eközben választ adott a kihívásokra. Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság növekedése 2002-2010 között sokkal alacsonyabb volt a visegrádi országok átlagánál, és a költségvetés sem volt egyensúlyban. Ennek fő okát Matolcsy György a túlzott mértékű fogyasztásban és eladósodottságban látta, hozzátéve, hogy ugyanakkor a magas költségvetési hiány miatt fenntarthatatlanná vált az adósságpálya. 2010 után a strukturális reformokkal sikerült növekedési pályára állítani a gazdaságot - szögezte le Matolcsy György.    

A jegybank is hozzájárult a költségvetési megtakarításhoz - emelte ki az MNB elnöke. Jó hatással van a kamatkiadásokra a monetáris könnyítés és az önfinanszírozási program, csökkentek a rövid és hosszú lejáratú hozamszintek, amivel nagy összegű megtakarítást ért el a kormány. Ezt a pénzt befektetésekre, vagy az államadósság további csökkentésére is fordíthatja - ismertette.    

Matolcsy György beszámolt arról, hogy a kamatcsökkentési ciklus mérsékelte a jegybanki inflációs cél alullövésének mértékét, és érdemben hozzájárult a gazdasági kibocsátás szintjének emelkedéséhez. A konkrét eredmények között említette a banki hitelkamatok mérséklődését, az állampapírpiaci hozamok csökkenését, ami támogatja az árstabilitási cél elérését, élénkíti az exportot, és a belső keresletet.    

A jegybankelnök szerint amennyiben teljesülnek a jegybanki előrejelzésekben szereplő feltételek, az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása támogatja az inflációs cél középtávú elérését, és a tervezett mértékben ösztönzi a reálgazdaságot.    

Kitért arra, hogy a strukturális reformok eredményeképp az Európai Bizottság 2013-ban megszüntette a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben, amelyet rögtön az unióba belépése után indítottak.Az előadás végén a párizsi klímacsúccsal kapcsolatos kérdésre válaszolva Matolcsy György elmondta: nagy hangsúlyt kell helyezni az energia-megtakarításra. A fenntartható jövő érdekében új iparágak, programok kellenek, amelyek növelik az ország versenyképességét is a nagyobb energia-megtakarításon keresztül - hangsúlyozta.