Előfizetés

Világkiállítás - Feloldották a magyar pavilon zárolását

A milánói bíróság hétfőn érvénytelenítette a Redaelli olasz cégnek azt a kezdeményezését, melyben a kivitelező feltételes biztosítási intézkedést kért a milánói világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatban.

A magyar beruházó, az állami tulajdonú Carpathia Kft. ebben a pillanatban már nem részese semmilyen pereskedési eljárásnak - közölte az MTI-vel hétfőn a magyar pavilon kormánybiztosa. Szőcs Géza korábban az MTI-nek arról számolt be, hogy terveik szerint az Életkert pavilont Magyarországra hozzák: a bontás várhatóan 2016 márciusában kezdődik, végső határideje pedig 2016. május 31. Az épület 2017-ben nyitja meg kapuit a magyar közönség előtt; helyszínéről és funkciójáról a közeljövőben dönt a kormány.

Az olasz sajtó novemberben arról írt, hogy a magyar pavilon olasz kivitelezője, a Redaelli Costruzioni S.p.A. lefoglalná az épület, mert állítása szerint a magyar fél nem fizette ki az egymillió eurós munkadíjat. Horváth Erika, a Carpathia Kft. ügyvezetője ekkor az MTI megkeresésére felidézte, hogy a Carpathia Kft. és a Redaelli 2014. december 1-jén kötött kivitelezési szerződést. A magyar fél a közbeszerzési eljárás keretében megkötött alapszerződésben rögzített 915 ezer euro+ÁFA összeg kétharmadát, azaz 753 ezer euro összeget megfizette a Redaellinek.

Az ügyvezető beszámolója szerint a felek között jogvita keletkezett a szerződésszerű teljesítéssel kapcsolatban. A Carpathia Kft. több körös egyeztetést folytatott le a Redaelli képviselőivel hibás teljesítés, késedelmes teljesítés, illetve el nem ismert, mert megalapozatlannak tartott pótmunka elszámolás miatt, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Időközben a Redaelli az ügyben a milánói bírósághoz fordult.

Az alapszerződés szerint fennmaradó részt a Carpathia Kft. csak abban az esetben fizetné ki, amennyiben a kivitelező követelésének jogossága bizonyítást nyerne, hiszen nem teljesíthet olyan kifizetéseket a magyar adófizetők pénzéből, amelyek jogossága vitatott - hangsúlyozta Horváth Erika.

Vízilabda - Benedek Tibor kihirdette bő keretét

Kihirdette bő keretét Benedek Tibor, a januári belgrádi Európa-bajnokságra készülő magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A magyar szövetség honlapjának tájékoztatása szerint Benedek 19 játékosnak küldött meghívót. A névsorból hiányzik többek között Szivós Márton, Madaras Norbert, Decker Attila és Angyal Dániel, ők mindannyian ott voltak a kazanyi világbajnokságon.
A válogatott ezen a héten kezdi a felkészülést, majd a szövetségi kapitány a hétvégi, kassai torna után 16 fősre szűkíti a keretet. A januári győri Volvo Kupán már az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra utazó 13 vízilabdázó képviseli a magyar színeket.
Az edző elmondta, hogy Varga Dániel, Varga Dénes, Nagy Viktor, Hosnyánszky Norbert és Hárai Balázs biztosan nem utazik a csapattal Kassára.

A magyar válogatott bő kerete:

kapusok:
Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Lévai Márton (Debreceni VSE), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda)
mezőnyjátékosok:
Hárai Balázs, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert, Bedő Krisztián (mindannyian ZF-Eger), Varga Dénes, Varga Dániel, Vámos Márton, Kis Gábor, Mezei Tamás, Jansik Dávid (mindannyian Szolnoki Dózsa-Közgép), Salamon Ferenc, Bátori Bence, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós (mind a négyen A-Híd-OSC-Újbuda), Manhercz Krisztián (Szeged-Diapolo), Tóth Márton (Ferencváros)

A péntektől vasárnapig tartó kassai felkészülési tornán Franciaország, Románia, valamint a házigazda Szlovákia lesz a magyarok ellenfele. Benedek Tibor együttese december 28. és 30. között Zágrábban edzőtáborozik, a január 3-5. közötti Volvo Kupán pedig a spanyol, az olasz és a szlovák válogatottat látja vendégül. A belgrádi kontinenstornán Görögország, Oroszország és Törökország társaságában a D csoportban szerepelnek a magyarok.

Tragédia! Nem tudták újraéleszteni a magyar edzőt

A megye II.-ben szereplő Bicsérd csapatának edzője, Kovács Csaba vasárnap egy szentlőrinci teremtornán lett rosszul. Összeesett, megállt a szíve és bár mindent megtettek érte, nem sikerült újraéleszteni. Kovács csak 44 éves volt - írja a bama.hu.

Vasárnap a Bicsérd megye II.-es csapata Szentlőrincre látogatott, hogy az őszi szezon után, egy kis levezetés jelleggel részt vegyen egy teremtornán. A csapat edzője, Kovács Csaba, aki korábban Bodán még játékos-edző volt, ezúttal nem húzott szerelést, csak a padról irányította a csapatot.

– Vasárnap elkísérte a csapatot a teremtornára – mesélte Kajdon, a könnyeivel küszködve. – Nem is volt semmi gond. Nem szólt, hogy rosszul van, egyszerűen csak ott ült a kispadon a kapusunk mellett. Aztán kicsivel később vették észre, hogy baj van, Csaba ledőlt a padról. Az egyik fiatal játékosunk az orvosi egyetemen tanul, azonnal a segítségére sietett, és megkezdte az újraélesztését. Egy orvos is ott volt a helyszínen, mind a ketten megtették amit csak lehetett. Úgy tudom, hogy a mentők is nagyon hamar a helyszínre értek, és majd egy órán keresztül próbálták visszahozni Csabát. Sajnos, hiába küzdöttek érte erejükön felül is, nem sikerült...

A teljes cikket itt olvashatja!