Előfizetés

Halálos baleset Biatorbágynál -Fotók

Publikálás dátuma
2015.12.15. 19:47
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
 Egy ember életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült abban a balesetben, amelyik kedd délután történt Biatorbágynál: két személyautó ütközött össze az 1-es főúton - tudatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivőjel. Korábbi információk arról szóltak, hogy a baleset a településen történt. 

Csámpai Attila elmondta, hogy az ütközés miatt az egyik autó árokba rohant, a benne utazó két nő a roncsok közé szorult. A törökbálinti tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki őket, a járműben utazók egyike a mentők többszöri újraélesztési kísérlete ellenére a helyszínen életét vesztette, másikuk életveszélyesen megsérült. A másik autó sofőrje könnyebben sérült - közölte a szóvivő.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

TV2: állami hitele van Vajnának

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2015.12.15. 19:30
FOTÓ: Népszava
Csaknem hétmilliárd forintos hitelt kapott az állami tulajdonú Eximbanktól Andy Vajna cége a TV2 megvásárlására. A cég nyilvános cégbíróságai iratait a Heti Válasz szúrta ki, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó lap szerint a szerződést már november végén aláírták, a zálogjogot már be is jegyezte a cégbíróság. Mivel az állami bank eredetileg csak külkereskedelemmel foglalkozik, új terméket kellett létrehozni, hogy kölcsönt adhassanak Vajnának.

Az Andy Vajnához köthető Magyar Broadcasting Co. Kft. csaknem hétmilliárd forintos hitelt kap a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által felügyelt, állami tulajdonú Magyar Export-Import Banktól (Eximbank) - írta a cégbíróságon fellelhető okiratokra hivatkozva a Heti Válasz. Az állami bank és Vajna cége november 27-én kötött kölcsönszerződést, melynek értelmében a közpénzekkel gazdálkodó pénzintézet 21 millió eurós (6,72 milliárd forint) "versenyképességet javító belföldi befektetési hitelt nyújt a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészének tulajdonjoga megszerzésének finanszírozása céljából".

Megírtuk, a hazai kaszinók üzemeltetésének kizárólagos jogával rendelkező Vajna korábban 2,5 millió forintot, illetve 8 millió eurót már átutalt a Magyar Broadcasting számlájára, tehát a mostani hitel mellett nagyjából 2,5 milliárd forintnyi saját tőkével is beszállt az üzletbe - persze alighanem ezt a pénzt is az államnak köszönheti, hiszen a kaszinói után nemcsak évi több milliárdos bevételt könyvelhet, de a kormány is "megsegítheti", hiszen a terjesztési díj régóta esedékes bevezetése évi 5-8 milliárd pluszpénzt hozhat számára.

Andy Vajnában a hatalom maximálisan megbízik, a kölcsön is ennek a jele FOTÓ: NÉPSZAVA

Andy Vajnában a hatalom maximálisan megbízik, a kölcsön is ennek a jele FOTÓ: NÉPSZAVA

Így aztán Vajna az állami bank - persze piaci alapú - hitelét állami pénzen fogja törleszteni. Épp emiatt korábban lapunk közérdekű adatigényléssel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által felügyelt Eximbankhoz, hogy kiderüljön: kap-e Vajna, vagy cége közpénz-hitelt a TV2 megvásárlására. A pénzintézet banktitokra hivatkozva megtagadta a válaszadást. A kormány és az Eximbank titkolózása már akkor sem volt teljesen érthető, hiszen legkésőbb a bank zálogjogának iktatásakor fény derül a kölcsönre. Éppen ezért Szijjártó Péter korábban az Együtt kérdésére az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt azt mondta, "az Eximbank semmilyen médiavásárlást nem finanszírozott közpénzhez köthetően".

A keddi értelmezésekkel szemben a külügyminiszter vélhetően igazat mondott, mivel - mint ott vázolta - az Eximbank adhat olyan hitelt, ami teljesen piaci alapú, teljesen piaci árazású, és hivatalosan nincs köze közpénzekhez: "én azt kérdeztem meg, hogy jött-e olyan hiteligénylés médiavásárlásra, ami érint közpénzt. Magyarul, kedvezményes hitel vonatkozású. A válasz az volt, hogy nem. Hogy ezentúl piaci alapon, piaci árazással, milyen döntések születnek az Eximbankban, az meg nem az én dolgom" - mondta akkor a miniszter. Az állami bank "piaci" hitelnyújtásáról az igazgatótanács dönt, így a felügyelő kormánytagot vélhetően nem kell tájékoztatni az ügyletről.

Az egyébként több tízmilliárdos zálogjoggal terhelt TV2 eladásának ügyét ugyanakkor tovább bonyolítja, hogy Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly a TV2 Csoportot tulajdonló TV2 Holdings Kft.-re tart igényt egy elővásárlási opció miatt. A jogvita további hónapokig elhúzódhat.

Külön terméket kellett létrehozni?
Az állami Eximbank főfeladata, hogy a magyar exportőröket finanszírozási konstrukciókkal segítse, ám nemrég bevezették a "versenyképességet javító belföldi befektetési hitel" konstrukcióját, melyben már nem elvárás, hogy a kölcsönt felvevő exportálással foglalkozzon. Ebből kapott Andy Vajna cége is, hiszen a filmügyi kormánybiztos hazai tévévásárlásának nincs köze a külkereskedelemhez.

Merkel: a CDU válaszokat ad az emberek aggodalmaira

 A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) nemcsak megfogalmazza az emberek aggodalmait, hanem válaszokat is ad, megmutatja az utat a megoldás felé, erről szólt a párt karlsruhei kongresszusa, amely "mindannyiunknak jót tett" - mondta kedden Angela Merkel pártelnök-kancellár a kongresszust záró beszédében.

Angela Merkel kiemelte, hogy a kongresszuson sikerült "közös álláspontra jutni" a menekülés és a beilleszkedés, a terrorizmus elleni harc és a belbiztonság kérdéseiben. A Karlsruhéban kijelölt úton haladva Németország a saját érdekét szolgálja, és egyben segíti az Európai Uniót, hogy megadja mindazt a hozzájárulást a közös ügyek megoldásához, amelyet "meg kell adnia" - mondta a kancellár.

A küldöttek a kétnapos kongresszuson csaknem 100 százalékos többséggel határozatot hoztak a párt menekültpolitikájáról. A Karlsruhei nyilatkozat a terrorról és a biztonságról, a menekülésről és az integrációról című határozatban nem szerepelnek a kancellárt bíráló CDU-s politikusok fő követelései, a befogadható menekültek száma felső határának bevezetése és a biztonságos országokból érkező menedékkérők visszautasítása a határon. Cserébe Angela Merkel beleegyezett, hogy a dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a párt az ország túlterheltségének elkerülése céljából törekszik a menedékkérők számának "érezhető csökkentésére", és szerepel az a kitétel, hogy a szeptemberben visszaállított határellenőrzést "adott esetben intenzívebbé" lehet tenni.

A pártelnök-kancellár a kongresszusi zárszó után újságíróknak nyilatkozva örvendetesnek nevezte a kongresszustól kapott támogatást. A befogadható menekültek felső határának kijelöléséről azt mondta, hogy az egyoldalú és túlságosan "statikus" intézkedés lenne, miközben egy "dinamikus" folyamatról van szó, amelyet sok szereplő együttműködésével lehet irányítani.
A csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozóról, amelynek középpontjában a menekültválság áll, azt mondta, hogy előrelépést vár, de nem számít "áttörésre".

A CDU a Karlsruhei nyilatkozatban a terrorizmussal kapcsolatban mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy a németek nem engedhetnek a terroristáknak, nem változtathatják meg életmódjukat és ragaszkodniuk kell értékeikhez, a terrorizmust és a menekültek ügyét pedig nem szabad összemosni.

A Németországba belépő menedékkérők számát elsősorban a migrációs folyamatok rendezetté tételével lehet csökkenteni, ami az uniós külső határok védelmét és az embercsempészet felszámolását jelenti.

A második fő elv a "migráció irányítása", ami az elutasított menedékkérők gyors hazatelepítését és a "védelemre szoruló kérelmezők méltányos európai elosztását" jelenti. A párt felszólította az Európai Bizottságot, hogy a korábbi döntések alapján gondoskodjon a 160 ezer menekült tagállamok közötti elosztásáról, ami az "első lépés a terhek tartós, méltányos és igazságos elosztása felé".

A harmadik fő elv a küzdelem a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért a menekültek származási országában és a tranzitországokban.

A kongresszusi határozatban az integrációról egyebek mellett szerepel, hogy mindazoknak, akik védelmet kapnak Németországtól "jó szomszéddá és polgárrá" kell válniuk, és törvénybe kell foglalni a menekültek beilleszkedési kötelezettségét. A jogszabályban rögzíteni kell a menekültek és az őket befogadó állam jogait és kötelezettségeit, és szankciókkal kell sújtani mindazokat, akik megtagadják a beilleszkedést.

A CDU határozatában hangsúlyozza, hogy a menekülteknek meg kell tanulniuk németül és igazodniuk kell a társadalmi együttélés németországi szabályaihoz. Így tudomásul kell venniük, hogy a nők, a homoszexuálisok és a más vallásúak diszkriminálása vallási előírásokra hivatkozva elfogadhatatlan. "Ezért nemcsak elmagyarázzuk alkotmányos rendünket és értékrendünket, hanem ragaszkodunk betartásához és tiszteletéhez" - áll a dokumentumban.

Azt is kiemelték, hogy a CDU elutasítja a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését. Ez politikai állásfoglalást jelent, a párt nem kíván törvényt alkotni az ilyen öltözékek viselésének tiltásáról.

A küldöttek a menekültügy mellett egy sor további kérdésben is rögzítették a párt álláspontját, például határozatot hoztak arról, hogy a 2017-es országos parlamenti (Bundestag-) választás után törvényt kell alkotni a bevándorlásról. A jogszabályban a bevándorlásra vonatkozó eddigi előírásokat kell egységbe foglalni.

Határozatot hoztak a muzulmán vallás szerepéről is, kiemelve, hogy a mintegy 4 milliós vallási közösség társadalom szerves részét alkotja, és az országban csak egy olyan iszlám kultúrának van helye, amely tiszteletben tartja a szabadság és a demokrácia értékeit.