Előfizetés

Döbbenet: kétharmad jogosnak tartja a késes merényleteket

Egy felmérés szerint a palesztinok kétharmada támogatja az izraeliek elleni késes merényleteket. A megkérdezettek 67 százaléka tartja jogosnak azokat az akciókat, amelyek 21 izraeli halálát okozták az elmúlt két hónap során. Az erőszakhullámban ugyanakkor legalább száz palesztin is életét vesztette, a legtöbbjüket a merénylet végrehajtása közben lőtték le.

A felmérést a palesztin PCPSR nevű iroda tette közzé, nem sokkal azelőtt, hogy egy palesztin férfi Jeruzsálemben a buszra váró tömegbe hajtott, melynek során 14 személy megsérült, köztük egy egyéves fiúgyermek, akinek alighanem amputálni kell a lábát.

Benjamin Netanjahu a támadás nyomán új, több millió eurós programot indított útjára, amely a buszmegállók védelmét szolgálja.

A felmérés arról is tanúskodik:a palesztinok egyre kevésbé bíznak abban, hogy valaha is független államban élhetnek. 65 százalék szerint Izrael a telepek építésével minden esélyét lerombolta a kétállami megoldásnak, miközben 45 százalék támogatná a független Izrael és Palesztina egymás mellett élését.

Nem bírta tovább?Megehette útitársát a tengeren ragadt férfi

Kannibalizmus miatt egymillió dolláros kártérítést követelnek attól a férfitól, aki azzal döbbentette meg a világot, hogy 15 hónapig hánykolódott hajójával a tengeren. Salvador Alvarenga ezzel az egyedüli személy, aki több mint egy évig volt a nyílt színi tengeren.

A férfi 2012 novemberében hagyta el Mexikó egyik kikötőjét, kétnapos halászatot tervezett. 50 dollárt fizetett egy 22 éves fiatalembernek, Ezequiel Córdobának, hogy kísérje el őt. Ám hatalmas viharba keveredtek, s tönkrement a hajó navigációs rendszere. Alvarenga rádión értesítette a hajó tulajdonosát, mentsék meg.

Alvarenga későbbi elmondása szerint több hónapig halakat, madarakat ettek, teknősbéka vérét és esővizet ittak. Córdoba azonban súlyosan megbetegedett, s állítólag egy mérges tengeri kígyót találtak a gyomrában, majd meg is halt. A haldokló férfi arra kérte a halászt, őrizze meg a testét, s mondja majd el szüleinek, mi történt. Alvarenga azonban azt érezte, egyre betegebb, s a holttestet bedobta a tengerbe. Végül túlélte a kalandot, s a Marshall-szigeten bukkantak rá 2014 januárjában. Teljesen ki volt merülve. Sokan el sem hitték a történetet, de később szakértők is megrősítették igazságtartamát.

Córdoba családja nem nyugodott bele az esetbe. Egymillió dollárra pereltél Alvarengát azt állítván, felfalta a fiatal halászholttestét. Alvarenga új ügyvédje szerint arra megy ki a játék, hogy a férfi eladta történetének jogait egymillió dollárért, s az elhunyt családja ebből a pénzből kíván részesedni.

Életfogytiglant kapott egy lelkész "súlyos bűneiért"

Észak-Koreában életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy kanadai lelkészt, akit már hónapok óta fogva tartottak a sztálinista országban. A férfit „államellenes tevékenységgel” vádolták. Az életfogytiglani döntésről szóló ítéletet a legfelsőbb bíróság hozta meg – közölte a kínai Hszinhua hírügynökség.

Júliusban már sajtótájékoztató keretében jelentették be Phenjanban, milyen „súlyos bűnök” terhelik a kanadai Hyeon Soo Lim lelkipásztor lelkét. A kanadai média márciusban Lim egyházára hivatkozva azt közölte, hogy a férfi előzőleg már legalább száz alkalommal járt Észak-Koreában, ahol humanitárius akciókban vett részt.