Ellopták a Csicsergő óvodások ebédpénzét

Rendszeresen loptak az ovisok szülei által befizetett menzapénzből a ferencvárosi Csicsergő óvodában - írta a 444.hu. Az ügyben tavaly augusztusban tettek feljelentést, ám sem a szülőket, sem pedig a fenntartó önkormányzat képviselőit nem tájékoztatták a bűncselekményről, Bácskai János, a kerületi polgármestere ugyanis hírzárlatot rendelt el.

Az eset azonban Baranyi Krisztina, az Együtt képviselőjének fülébe jutott, s rákérdezett Bácskainál a lopásra. A polgármester megerősítette, hogy eltűnt a pénz, de nem mondott többet, ahogy a mostani óvodavezető és az óvodákért felelős alpolgármester is hárította a kérdéseket. Baranyi tudomása szerint a belső vizsgálat már lezajlott, s kiderült, hogy szinte mindenki hibázott, akinek köze van az étkezési díjakhoz és a gyermekétkeztetési támogatáshoz.

Az önkormányzat a szülők által befizetett étkezési pénzhez rászorultsági alapon támogatást fizet, gyermekenként elbírálva. A pénzt az óvodai irodavezető szedi be és havonta igényli mellé a támogatást. Jelen esetben az óvoda egyik munkatársa minden hónapban elemelhette a szülők által befizetett pénz egy részét, meghamisíthatta az elszámolást, a hiányzó összeget pedig az önkormányzat kérdés nélkül kipótolta. A kár tízmillió forint körüli.

Kérdés: az óvoda gazdasági vezetője, könyvelője, igazgatója, és az önkormányzat illetékes dolgozói hogy nem vették észre évekig a sokmilliós hiányt. Az önkormányzatnál két fegyelmit osztottak ki, az óvodai irodavezető betegszabadságra ment, majd eltűnt, az igazgatói székben pedig úgy történt változás, hogy az előző vezető mandátuma lejárt és nem pályázott újra. Az esettel kapcsolatban továbbra is hírzárlat van, az ügyben rendőrségi nyomozás zajlik.

Szerző

Döbbenetes brutalitással verte agyon ismerősét a jogásztanonc

Emberölés miatt első fokon, nem jogerősen 12 év börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Törvényszék szerdán egy férfit, aki a vád szerint 2004-ben olyan súlyosan bántalmazott egy másik férfit, hogy áldozata három nappal később belehalt sérüléseibe.

A Debreceni Törvényszéknek tájékoztatása szerint a T. Tamás ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt indított büntetőügyben az ügyész végindítványában módosította a vádat, a korábbiaktól eltérően az emberölés alapesetének megállapítását kérte a különös kegyetlenséggel elkövetett elkövetés helyett.

A bíróság a vádlottat emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 12 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés kétharmadának letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A vádlottat egyben kötelezte az eljárás során felmerült több mint kétmillió forint perköltség megfizetésére is. A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott eltérő minősítés megállapítása és enyhítés miatt, a védő a tényállás részben téves megállapítása, eltérő minősítés, illetve enyhítés végett jelentett be fellebbezést. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

A Debreceni Törvényszék ítéletében felidézte: a sértett, aki 2004 szeptemberében kezdte meg tanulmányait a Debreceni Egyetem Jogtudományi Karán, október 4-én két barátjával ment el erre a szórakozóhelyre, ahol sok alkoholt fogyasztott, többekkel szóváltásba keveredett. Ezen az estén a vádlott is ugyanott szórakozott barátaival, ő is alkoholt fogyasztott. Hajnalban a sértett, valamint a vádlott és társasága nagyjából egy időben, hajnali 3 óra körül indult el a szórakozóhelyről. T. Tamás kissé lemaradva ment barátai mögött, útközben csatlakozott hozzá a sértett is. Szóba elegyedtek, és nem sokkal később, nem tudni miért, vitába keveredtek egymással. A szóváltásnál több azonban ekkor nem történt köztük.

A vádlott a Békás tónál érte utol két barátját, majd visszafordult, hogy tisztázza a korábbi nézeteltérést. A sértett és a vádlott a gyógyfürdő melletti játszótéren találkozhatott, ahol a sértett egy sörösüveggel arcon vágta T. Tamást, akinek vérezni kezdett az arca. A sértett a sérülés láttán menekülni próbált, de T. Tamás üldözőbe vette, és amikor utolérte, a vádlott és a sértett dulakodni kezdett. A sértettet legalább három nagy erejű ütés érte az orrán, illetve az állán. A vádlott egy alkalommal a már fekvő helyzetben lévő sértett jobb arcfelére taposott. "A taposás erejét igazolja, hogy a sértett arcán később meglátszott a cipő talplenyomata is" - olvasható a közleményben.

A vádlott a bántalmazás után elhagyta a helyszínt. A sértett a kórházban három nappal később elhunyt. Életét a leggyorsabb orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg. A vádlott a bűncselekményt követő reggelen megjelent a kórházban, ahol sérüléseit ellátták. Mikor pár nappal később értesült a sértett haláláról, elhagyta Magyarországot. Végül 2013. november 8-án Franciaországban fogták el, és november 28-án szállították Magyarországra. A bíróság a kiszabott szabadságvesztés tartamára és a szökés veszélyére tekintettel fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását.

Szerző

Társasháztűz - Ötven ember menekült a lángok elől

Csaknem ötven lakónak kellett elhagynia az otthonát Hévízen, miután kigyulladt egy húszlakásos társasház tetőtere szerda délután - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A négyemeletes társasház tetőterében felújítási munkálatokat végeztek, feltehetően ennek kapcsán keletkezhetett a tűz, de ennek okát még vizsgálják. Jelentős részben leégett az épület tetőszerkezete, több tetőtéri lakás károsodott. Senki sem sérült meg. A tűzhöz a keszthelyi, a zalaegerszegi és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók, valamint Pacsáról és Zalakarosról a katasztrófavédelmi őrs tűzoltói vonultak ki. Áramtalanították az épületet és elzárták a gázt, a lángokat pedig öt vízsugárral igyekeztek megfékezni. A hévízi ház oltása várhatóan még órákig tart, több lakásba valószínűleg ma már nem tudnak visszatérni a lakói. A város önkormányzata és a katasztrófavédelem gondoskodott az elhelyezésükről, szükség esetén az érintett lakók egy szomszédos szállodában tölthetik az éjszakát.

Szerző
Frissítve: 2015.12.16. 18:24