Az a gaz EU! Strasbourg elkaszálta a politikus nyugdíjakat

No, most aztán pláne nem fogják "szeretni" Brüsszelt a kormánypárti politikusok. Már így is a bögyükben van, szinte napi rendszerességgel szidalmazza valamelyik Fidesz-KDNP-s vezéregyéniség az EU-t, ma éppen az Európai Parlament állásfoglalására reagálva tették ezt. És akkor még ez is: A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elkaszálta a politikus nyugdíjakat - írja honlapján a PM. 

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint is egyértelműen jogsértő az Orbán-kormány "Lex Harrach" törvénye, miszerint a nyugdíjaskorú országgyűlési képviselők a nyugdíjuk mellett a politikusi fizetésüket is felvehetik, miközben minden közszférában dolgozónak megtiltották azt. A bíróság megerősítette, amit a Párbeszéd Magyarországért (PM) már régóta követel: a kettős juttatás tilalmát ki kell terjeszteni a képviselőkre is. A PM utoljára december elején nyújtotta be törvénymódosító javaslatát arról, hogy az országgyűlési- és az EP-képviselők se kaphassanak egyszerre tiszteletdíjat és nyugdíjat.

A PM szerint elfogadhatatlan, hogy miközben ma Magyarországon milliók tengődnek a létminimum alatt, addig Harrach Péter és társai többszázezres nyugdíjuk mellé még a 1,3 millió forintos fizetésüket is felvehetik. A PM szerint a strasbourgi ítélet egyértelmű jelzés, hogy a kormánypárti politikusoknak kedvező, "kivéve a gyevi bírót" szabályozást azonnal meg kell változtatni.

A PM társelnöke Szabó Tímea utoljára december elején nyújtotta be a kettős juttatás tilalmáról szóló javaslatát, arra figyelmeztetve az Orbán-kormányt, hogy ha elutasítja, akkor nem csak jogsértést követ el, de a tömeges perindítások várhatók, százmilliós kártérítéssel, az adófizetők zsebéből. Szabó Tímea ezzel egy időben levélben kereste meg az összes nyugdíjaskorú képviselőt, hogy ők felveszik-e a fizetésük mellett a nyugdíjukat is. Eddig nem kapott választ senkitől.

(forrás: PM Sajtó)

Szerző

Simon-ügy - Már nincs zár alatt a volt MSZP-s politikus vagyona

A bíróság nem jogerős végzésével feloldotta Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese vagyonának zár alá vételét és megszüntette vele szemben a lakhelyelhagyási tilalmat is.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya szerdán az MTI megkeresésére azt írta: a törvényszék múlt pénteken nem jogerős végzésével megszüntette S. Gábor gyanúsítottal szemben a lakhelyelhagyási tilalmat. A tilalom megszüntetését a gyanúsított védője indítványozta, a Központi Nyomozó Főügyészség az indítvány elutasítását kérte. A bíróság megalapozottnak találta a védői indítványt - olvasható a közleményben.

Az MTI az Origo portál híre alapján kereste meg a Fővárosi Törvényszéket.

A törvényszék azt írta, a végzésben megállapították: nem vitatható, hogy a nyomozó hatóság által közölt megalapozott gyanú szerinti bűncselekmények közül kiemelkedő tárgyi súlyú a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette. A gyanúsítottnak azonban bejelentett lakóhelye és tényleges tartózkodási helye van, megélhetése biztosított. A nyomozó hatóság idézéseire megjelent, második kihallgatásán vette őt őrizetbe a nyomozó hatóság - tették hozzá. "A megalapozott gyanú szerinti bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlya önmagában az eljárás jelen szakaszában nem adhat alapot még a mozgási szabadságot legkisebb mértékben korlátozó kényszerintézkedés fenntartására sem".

A végzésben a bíróság megjegyezte azt is, hogy nem indokolt a kiemelkedő tárgyi súlyú költségvetési csalás bűntette jellegére tekintettel további személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés alkalmazása, figyelemmel arra a tényre is, hogy "a nyomozás során a vagyonra vezetett kényszerintézkedést, így a zár alá vételt - egyező tartalmú ügyészi és védői indítványra - a bíróság egy korábban hozott, de még nem jogerős végzésével feloldotta".

Simon Gáborról tavaly február elején derült ki, hogy több száz millió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban.


bszg \ bki \ ppd

Szerző

Ételosztás a Felvonulási téren

Publikálás dátuma
2015.12.16. 19:22
MTI Fotók: Kallos Bea
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretetszolgálata, a Cedek a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a Magyar Honvédség és a HM Tábori Rabbinátus közreműködésével, önkéntesek segítségével ételosztást tartott a budapesti Felvonulási téren. 

Szerző
Témák
ételosztás EMIH