Előfizetés

25 millió embert foglalkoztat az Unióban a turizmus

Publikálás dátuma
2015.12.17. 18:13

Ujhelyi István, az MSZP európai politikusa

A napi politikai botrányok mellett zajlik a szakmai munka is az Európai Parlamentben. Ezen a héten ünnepeltük az Európai Turizmus Napját, jómagam pedig a mai napon számolok be a hazai turisztikai szervezeteknek az elmúlt egy évben végzett munkámról és eredményeimről. Most pénteken fogok beszámolni arról a történelmi lépésről is, amely az ágazatot érintően történt Brüsszelben: huszonhárom európai szakmai szervezet - személyes közreműködésemmel - közösen írta alá azt a kiáltványt (manifesto), amelyben rögzítik a szektor irányait és céljait. A turizmus a gazdasági és társadalmi fejlődés egyik legfontosabb mozgatórugója. Az ágazatból származó bevételek elengedhetetlen részét képezik a gazdasági növekedés beindításának, miközben a szektor számos munkahelyet teremt, befektetéseket generál, és a külkereskedelemre is pozitív hatással van. Európa a világ első számú turisztikai célállomása, 2014-ben a globális idegenforgalom több mint felét a kontinensre érkező látogatók tették ki. Az ágazatból származó bevételek az Unió GDP-jének már most csaknem tíz százalékát adják, ami 2025-re az előrejelzések szerint további fél százalékkal is nőhet. Csak az Unióban huszonötmillió embert foglalkoztat a turizmus és ez az egyetlen ágazat, amely az EU-ra jellemző magas munkanélküliség ellenére továbbra is az egyik legnagyobb munkahelyteremtő kapacitással rendelkezik nem csak Európában, de világszinten is. Ezt pedig ki kell tudnunk használni Európa és azon belül Magyarország javára. Én ezért dolgozom.

Telekom és a kormány - Gazdasági háború Orbán kedvenc zenésze miatt

A Párbeszéd Magyarország felszólította a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a magáncégek döntéseit és közfelháborodást okozó kedvencük megvédése helyett inkább a becsülettel dolgozó emberekkel és az ország valós problémáival foglalkozzon.

Közleményében a párt arra reagált, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentette: a kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel mobilinternetes előfizetői szerződéseiket a Magyar Telekommal, miután a cég felmondta támogatói szerződését Kovács Ákos énekessel.

A PM megdöbbentőnek nevezi, hogy a kabinetnek a kormányüléseken nincs jobb dolga, mint gazdasági háborút indítani egy miniszterelnöki kedvenctől indokoltan megvont magáncéges szponzoráció miatt. Miközben négymillió magyar a létminimum alatt él, félmillió pedig már külföldre távozott, a kormány lerohasztotta a magyar egészségügyet, ebek harmincadjára juttatta a magyar oktatást és nem továbbra sem tesz érdemi lépéseket a súlyos nélkülözésben tengődő milliók élethelyzetének javítására, ha a miniszterelnök kedvenc zenészéről van szó, azonnal lép.

Újabb Balog Zoltán gyöngyszem - Mi a békés együttélés titka?

Publikálás dátuma
2015.12.17. 17:55
Népszava fotó
Így ünnepek előtt kár lenne kihagyni a Balog minisztertől megszokott dagályos szívet melengető szavakat, amelyeket  a Nemzetiségekért díjak budapesti átadásán mondott az Emmi vezetője. 

Nos, épülésünkre: 

-A multikulturalizmusnak nagyon komoly történelmi hagyományai vannak a Kárpát-medencében. Kötelességünk tanulni a történelemből; az együttélés kiemelkedő és szép példáit ugyanúgy tovább kell adni a következő nemzedéknek, mint azt, amit nem akarunk, hogy megismétlődjön.

-A békés együttélés titka, hogy ne egymás kárára akarjunk érvényesülni.

Balog Zoltán már kissé tényszerűbben beszélt arról is, hogy mind a tizenhárom Magyarországon élő bevándorlónak  nemzetiségnek vannak olyan pozitív alakjai, akiknek kettős a hovatartozásuk. Róluk nem tudjuk és nem akarjuk eldönteni, hol kezdődik az, hogy például szerbek vagy románok és hol végződik az, hogy magyarok. Az átmenet nem egyértelmű, Petőfi is szláv származású volt.

Balog miniszter szerint a Nemzetiségekért díj olyan egyéni teljesítményeket ismer el, amelyekben benne van a közösség. A nemzetiségi kultúra napszámosai minden nap keményen és fáradhatatlanul dolgoznak társaikért - fogalmazott, hozzátéve: a nemzetiségi vagy a magyar kultúrát ápolni nem görcsös, izzadságszagú kötelesség, amit muszájból teszünk, hanem örömforrás.

A Nemzetiségekért díjat azok az emberek, szervezetek vagy nemzetiségi önkormányzatok vehetik át, akik, amelyek példaértékű munkát végeztek a magyarországi nemzetiségek érdekében közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos területen vagy a tömegtájékoztatásban, illetve a gazdasági önszerveződésben. Idén kilenc ember és egy szervezet kapta az elismerést: 

Barics Ernőt, aki aktív szerepet vállalt a horvát-magyar szótár kidolgozásában, iskolateremtő és tudományszervező munkásságáért tüntették ki.
Frank Gábor a magyarországi németség érdekében az oktatás-nevelés terén, valamint a nemzetiségpolitikai életben végzett tevékenysége elismeréseként kapta meg a díjat.
Kjoszeva Szvetlánának a hazai bolgárság kultúrájának ápolásáért, valamint a magyar és bolgár irodalom területén végzett munkájáért adományozták a díjat.
Klauszné Fuzik Mária Ildikót a hazai szlovákokért a közéletben, a kultúrában és az egyházi életben tanúsított magatartásáért tüntették ki.
Kovács László István a rábavidéki szlovén nemzetiségért, a kulturális és közösségi élet területén végzett áldozatos munkája elismeréseként kapta a díjat.
Mándity Predrág a magyarországi szerbek érdekében tett lépéseivel érdemelte ki az elismerést.
Negrea Constantin Dánielnek a békési románság érdekében végzett kiemelkedő tevékenységét díjazták.
Oláh Gergő azért kapta meg a kitüntetést, mert sokat tett a roma nemzetiség társadalmi elfogadásáért és példát mutatott a roma fiatalságnak.
Venczelné Godány Juditnak a romák mindennapjait és a társadalmi helyzetüket érintő kérdéseket hitelesen feldolgozó műsorai miatt adományozták a díjat.
A Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesületnek a magyar-lengyel történelmi és kulturális örökség ápolásáért, a magyarországi lengyelség identitásának erősítéséért részesült Nemzetiségekért díjban.