Előfizetés

Han Solo újra akcióban

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2015.12.19. 06:48
A 73 éves Harrison Ford visszatér a csillagközi cirkálóra FORRÁS: FÓRUM HUNGARY
Harminckét év után ismét Harrison Ford ül Chewbaccával az Ezeréves Sólyom vezérlőjében. Új, fiatal főhősökkel és régi, öreg ismerősökkel tér vissza a moziba a Csillagok háborúja. Az ébredő erő című VII. folytatás rendezője J.J. Abrams, aki Lawrence Kashdannel együtt írta a forgatókönyvet.

J. J. Abrams íróként és rendezőként világraszóló találmánnyal lép elő: emberekről mesél a Csillagok háborújában. Emberekről, méghozzá egy tudományos-fantasztikus, ráadásul akciófilmben. Mi ez, ha nem világra szóló találmány egy hollywoodi filmben. Egy olyan filmvilágban, amelyben egyre kevesebb szól az emberről és egyre több az akcióról és a látványról. J. J. Abrams felmérte a kort s a lényeget, és az egyre laposodó Star Wars-sorozatot kirobbantotta a látványközhelyek unalmából. Olyan hősöket és olyan helyzeteket tett a vászonra, amelyek megszólítják a néző szívét, miközben pazar digitális tűzijátékkal engedik töltekezni a szemet. Nem felejtette el, hogy bármily bravúros is a technika, az embermese tölti meg tartalommal a leglátványosabb mutatványt is. Lehet, éppen ezért fogadta filmjét általános elégedettség és ájult öröm. (Budapesten a multiplexek összesen 39 előadást hirdettek meg a érdeklődésre tekintettel az éjfélt követő éjszakai bemutatókra.)

Annak idején, 1977-ben George Lucas egy olyan új, fantasztikus tökéllyel felépített galaxist teremtett a Csillagok háborújában, egyedinél egyedibb karakterekkel, döbbenetes új formákkal, izgalmas látványosságokkal, hogy annak a mellbevágó újdonságát nehéz felülmúlni. J. J. Abrams nem állt elő új galaxissal, viszont nagy hírű forgatókönyvíró társával, Lawrence Kasdannel a Lucas-féle galaktikus világba érdekes és szerethető embereket rakott. Ezek a szellemesen újrateremtett figurák még az olyan (megmosolyogtatóan) fennkölt dolgokat is, mint az Erő sötét és fényes oldala, a saját köznapi létezésükben élik meg és szállnak érte harcba. A zsöllyében ücsörgő, szintén köznapi nézőnek tökéletesen átélhetően. Ez J. J. Abrams nagy trükkje. Amellett, hogy a mesét megtartotta mesének, és jó adag humorral öntötte olykor le a szereplőit.

A másik nagy rendezői trükk, hogy visszahozta Han Solót, az űr legdörzsöltebb vagányát, vele együtt a szőrös-behemót Chewbaccát és a még roncsnak ható állapotában is a fénysebességet átlépő híres-neves űrhajót, az Ezeréves Sólymot. Harrison Ford utoljára 1983-ban „feketézett” Lucas galaxisában (A Jedi visszatér), most, 32 év után ugyanolyan vagány, gyors észjárású hőse az űrbéli balhéknak, mint volt. A története tele van meglepő fordulatokkal, kiderül róla például, hogy apa lett, sőt, nem csak apaként, hanem férjként is vannak egészen megindító pillanatai. Emellett a legszellemesebb és legironikusabb szövegeket mondhatja, miközben – persze ismét csak akarata ellenére eltérítve, mint régen – megint csak a jó oldalt erősíti az imádni valóan „kommunikáló” Chewbaccával. (Arra azért kíváncsi vagyok, vajon a most világszerte millió számra örvendező rajongók visszakövetelik-e hangosan a figuráját a Csillagok háborúja tervezett további két folytatásba, vagy elfogadják, hogy le kell mondaniuk Harrison Fordról egy már-már szívszaggató fordulat miatt.)

Visszatér a szintén rég látott Leia is, ugyan most nem hercegnő (nincsenek feudális beütések a hierarchiában), hanem tábornok, ő az ellenállók feje. Nincs nagy szerepe, de jó látni, mert otthonossá teszi a fene nagy galaxist. Carrie Fischer egész jól néz ki, de felette sem állt meg az idő. Aranyos a humor, amikor Ford, megpillantva őt az ellenállók között, azzal bókol neki, hogy jól áll az új frizurája. (Ami jellegében hasonló ahhoz a fonott cucchoz ifjúkorából.) Jó érzékkel Leiára is érzelemdús sorsot mér a rendező, nem csak a rossz erők elleni védelmet és támadást irányítja. Van mit eljátszania örömtől a fájdalomig.

Az egykor nagy kedvencnek számító robothősök, C3PO és a „bádogember” jellegű R2-D2 is megjelenik, de helyettük ezúttal egy BB8 nevű kis droid hódítja meg a nézői szíveket. Afféle kalandor kis Keljfeljancsi, a domesztikált technika kedves kis egyede. Elragadó, jópofa szerepet kap és nagyon fontos feladatot teljesít is.

Az új film alcíme jelzi, hogy itt is az erő körül forog minden. Bocs, az Erő körül, amely végül a hatalmat jelenti az egész galaktikus világ felett. Egyelőre az Első Rend nevet viselő űrbirodalom igyekszik maga alá gyűrni mindenki mást, ha a szokásos űrbombázókkal nem megy, hát akkor a minden eddiginél erősebb és pusztítóbb fegyverrel. A bolygók, amerre járunk, vagy homoksivatagok, vagy a múltbéli nagy összecsapásokra emlékeztető roncsokkal vannak teli. Szerencsére nem túlzottan militáns ez az új mese, csak annyit háborúznak, amennyi feltétlenül szükséges a feszültség felébresztéséhez egy-egy szolidabb jelenetsor után.

Az ébredő Erő középpontjában három fiatal hős figurája áll. Egyikük a legfőbb gonosz szolgálatába szegődött, ennek megfelelően ő viseli azt a bizonyos oly jellegzetesen hörgő fekete álarcot, amit egykor viselt példaképe, Darth Wader. Ez utóbbinak csak a roncsolt koponyáját pillantjuk meg, de gonoszsága áthatja az Első Rend nevű világuralmi birodalmat. Ők akarják kipusztítani az Erő fényes oldalát képviselő ellenállókat, akiket egykor lázadóknak hívtak az előzményekben. Érdekes, hogy J. J. Abrams éppen a gonosz oldalra fordít kisebb figyelmet, bár amikor leveteti a legfőbb gonosszal a hörgő álarcát, hogy megmutassa mögötte az embert, az azért szíven ütő fordulat. Apróság, de érdemes megjegyezni, hogy leveteti az álarcot, megmutatja a gonosz emberi arcát is. Ami egy fiatal férfi arca.

A jó oldalon állókat ismerjük meg igazán közelről. Szellemes felállásban harcol az Erő jó oldalán a titokzatos származású roncs-gyűjtő lány, Rey. Övé a legjobban körülírt szerep, bár a múltja titokba burkolózik. Az elkövetkező folytatásokhoz már sejthető, hogy birtokában lesz valami nagyon fontos, amit csak most kezd kibontakoztatni. Társa a kalandokban a fekete bőrű szökött rohamosztagos, Finn. Ez is új: egy hős, akit leárulóznak a történetben. Elhatározza, otthagyja a gonoszok csapatát, így azután a fél világűr őt üldözi. A véletlen hozza kettőjüket össze és nevel belőlük hőst a kalandos akciók során. Nem lenne véletlen, ha alakítóik, a szép és tehetséges Daisy Ridley, illetve a jóvágású és tehetséges John Boyega ezzel a filmmel elindulna a sztárkarrier útján. Mindketten londoni születésűek, de láthatóan jól bírják Hollywood gyűrését.

Ja, és mindenki, az egész világmindenség Luke Skywalkert akarja megtalálni, aki magányba vonult, senki nem tud róla semmi. A néző azért kap egy villanást belőle, a többi a jövő titka. Volt még kiadós fénykardozás is és sok jó űrbalhé. Csak a birodalmi lépegetők hiányoztak.

(Csillagok háborúja – Az ébredő Erő ­­­­****)

Tömeghisztéria a mozikban

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2015.12.19. 06:46
A magyar rajongók is ellepték a mozikat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Közel negyedmillió honfitársunk váltott elővételben jegyet a Star Wars: Az ébredő erő vetítésére. Réz András filmesztéta szerint a Csillagok háborúja filmsorozat titka a folytonos megújulásban keresendő, a tömeghisztériát pedig elsősorban jó a marketingfogásnak és annak tudható be, hogy a közönség az új részben visszatalál abba a régi világba, amit megszeretett.

Azt mondják, a magyar mozik által tegnap bemutatott Star Wars: Az ébredő erő című filmnél tökéletesen érezni, hogy ezt a filmet igazi Csillagok háborúja rajongók csinálták a Csillagok háborúja-széria rajongóinak. A sci-fi nyilvános vetítései csütörtökön este Amerikában és valamivel éjfél után Magyarországon is elkezdődtek. A film már azelőtt rekordot döntött, hogy az átlagnéző egy filmkockát is láthatott volna belőle. A Disney eredetileg 3900 amerikai filmszínházban szándékozta vetíteni, ez a szám a bemutató napjára 4134-re kúszott fel, ami egyáltalán nem szokványos még a nagy stúdiók produkcióinál sem. Mérhetetlenül sok jegy fogyott internetes elővételben, és a galaktikus történet rajongói a hagyományokat ápolva már másfél héttel a premier előtt az első rész bemutatása szempontjából ikonikus Los Angeles-i Chinese Theater előtt sátoroztak. Az új Star Wars-film a tengerentúlon egyetlen éjszaka során körülbelül 55 millió dollárra becsült bevételt termelt, többet mint a 2011-ben bemutatott Harry Potter és a Halál ereklyéi - II. rész, amely 43,5 millió dollárt kaszált egyetlen nap leforgása alatt. Franciaországban sem rosszabb a helyzet, ott minden idők második legmagasabb nyitónapi eredményét produkálta a film - a nyitónapon közel félmillióan ültek be rá. A magyarok sem restelkedtek: hazai viszonylatban is brutálisan erős nyitással rajtolt el a film, 27 ezer mozinéző vett részt az éjféli vetítéseken, és a produkció magyarországi forgalmazója, a Fórum Hungary lapunk megkeresésére elárulta, hogy valamivel több mint 222 ezer jegyet értékesítettek elővételben a Star Wars 7-re.

A magyar rajongók is ellepték a mozikat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

A magyar rajongók is ellepték a mozikat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

A közösségi médiát teljesen ellepte a film iránti őrület. Közéleti személyiségek hadán keresztül több százezer felhasználó osztott meg multiplex moziban lőtt képét, amelyen éppen a film jelmezes szereplőivel vagy a plakát előtt pózolnak, s a Facebookon elhatalmasodtak a fénykardos profilképek is, amelyeket a közösségi oldalon egy egyszerű képszerkesztő alkalmazással lehet kreálni. Akadtak olyan rajongók is, akik egy tizenkét órás munkanap után mentek el az éjféli vetítésre, s habár a Cinema City hálózat mindenkit figyelmeztetett, hogy a mozik házirendje értelmében tilos az álarcok viselése és a fegyverutánzatok bevitele, néhányan ignorálták a tiltást. A mozilánc csupán az 501-es Légió Magyarországi Helyőrség tagjainak engedélyezte a jelmezek viselését, igaz velük már jóval korábban egyeztetett.

Réz András filmesztéta a Népszavának elmondta, úgy véli, nyilvánvalóan nem lenne ilyen népszerű, s nem vált volna kultikussá a Star Wars-széria, ha csapnivaló lenne. „James Bond öregebb, mint George Lucas galaktikus története, s mégis él. A Star Wars esetében sem ugyanazt látjuk újra, éppúgy, mint a 007-es félévszázados filmvonulata során is más-más emberi, világpolitikai helyzetbe kalauzolnak az alkotók. Talán ez lehet a siker egyik nyitja” - mondta Réz. Hozzátette, a hetedik Star Wars számol az új korral, a megváltozott nézői igényekkel, tehát véleménye szerint az űroperát illetően egyáltalán nem statikus filmekről beszélünk. Egyúttal elárulta, a filmre történő „rápörgés” mögött jórészt kereskedelmi háttér áll, ugyanis a ’70-es években a stúdió rájött, hogy gyermekpizsamától kezdve szinte a felvágottig, bármit el lehet adni a Star Wars logójával, függetlentől a filmszéria tartalmától. „Nem maradhatsz ki belőle! - ez az új generációt célba vevő világkampány üzenete. S mivel egy rebootról van szó, újra le kell tenni a Csillagok háborúja alapjait, mondhatni lebetonozni őket, s ezt csak egy eszement kampánnyal lehet elérni.” Réz véleménye szerint az új film azért is népszerű, mert hiánypótló, megidézi az első film hangulatát, visszahozza a klasszikus humort, s több régi elemet is.

Nagy Alexandra színésznő életében a Star Wars: Az ébredő Erő volt az első SW-film, amit látott. „Mióta az eszemet tudom, nagyon nagy a felhajtás a filmsorozat körül, vannak olyan barátaim, akiknél mondhatni alsóneműtől ágyneműig minden Star Wars-márkájú. Mivel egy részt sem láttam, nem voltam tisztában vele, hogy akad olyan női szereplő is, akivel igazán lehet azonosulni, sőt az is meglepetés volt, hogy szerethető humora van a filmnek” - mondta el Barátok közt című napi sorozat szereplője a Népszava érdeklődésére.

A Star Warst övező tömeghisztéria jeleként már készült rajzolt magyar népmese Égbenjáró Lukács címmel, s megnőtt a kereslet a Csillagok háborúja pornóparódiájára is. Néhányan nem profitálnak a bemutatóból, az élő adásban a film egyik poénját lelövő Kárász Róbert televíziós műsorvezető és a film legnagyobb csavarját egy internetre feltöltött képpel eláruló Schmuck Andor ellen szabályos gyűlöletkampány kezdődött. A baloldali politikust „spoilerezésért” az Index közvélemény-kutatásán több mint 4500 rajongó tartja annak a „g” betűvel kezdődő, négybetűs szónak, amelyet legutóbb Simicska Lajos mondott a kormányfőre.

Fagyos Berlin és Varsó viszonya

Egyre fagyosabb Németország és Lengyelország viszonya azóta, hogy a jobboldali radikális-nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) vette át a kormányrudat Varsóban. A Der Spiegel információi szerint a berlini kormánynál általános az a vélemény, amely szerint „a legrosszabb félelmek” igazolódtak be az új lengyel kabinet ténykedésével kapcsolatban.

Mint a Spiegel írja, Berlin megdöbbent Beata Szydlo kormányának eddigi lépésein. A hamburgi lap internetes kiadásának a kancellári hivatal egyik meg nem nevezett illetékese elmondta, hogy az igazságszolgáltatásra, a sajtóra kiterjesztett befolyás „az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által fémjelzett politikát idézi”.

A Spiegel szerint kivált Witold Waszczykowski, a lengyel diplomácia vezetőjének a Berliner Zeitungban megjelent interjúja verte ki a biztosítékot a kancelláriánál, illetve a berlini külügyminisztériumnál. A varsói tárcavezető azt vágta Berlin fejéhez, hogy „többet jelentenek számára Oroszország érdekei Lengyelország biztonsági helyzeténél”. A berlini külügyminisztérium illetékese azt közölte, azt hitték, hogy már túl vannak a történelem ezen szakaszán. Waszczykowski azt is állította, hogy szerinte Németország a korábbinál sokkal negatívabban viszonyul Lengyelországhoz. „Mi azonban jó viszonyra törekszünk, s arra, hogy megértsék, azt óhajtjuk: NATO csapatok állomásozzanak Lengyelország területén”.

Bár Angela Merkel már javasolt négyszemközti találkozót Beata Szydlónak, a lengyel miniszterelnök egyelőre nem válaszolt a megkeresésre. Berlin nem érti Varsónak ezt a hozzáállását, és diplomáciai szempontból teljesen oda nem illőnek tartják. A Bundestag Európa-ügyi bizottságának elnöke, a kereszténydemokrata Gunther Kirchbaum mielőbbi cselekvésre szólította fel a német kormányt, valamint az Európai Bizottságot. „Nem nézhetjük tétlenül, hogy egy uniós tagállamban leszámolnak a jogállamisággal” – fejtette ki.

Beata Szydlo néhány napja Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének, német szociáldemokrata politikusnak ment neki. A lengyel miniszterelnök Schulznak azt a kijelentését nehezményezte, amely szerint Lengyelországban "államcsíny jellegű" fejlemények zajlanak.