Előfizetés

Ha napsütésre vágyik, másszon hegytetőre!

Publikálás dátuma
2015.12.19. 19:13
Fotó: Getty Images
Vasárnap már országszerte borongós, nyirkos, helyenként napközben is ködös időre van kilátás, napsütés maximum a magasabb hegycsúcsokon, esetleg a Dunántúlon lehet.

Északnyugaton megélénkülhet a déli-délkeleti szél. Hajnalban -1, +4, délután 2-8 fokra számíthatunk. Egyhangú, borongós, nyirkos idő, csak a magasabb hegycsúcsokon van esély napsütésre.

HÉTFŐ

Túlnyomóan borult lesz az ég. A köd napközben fokozatosan megszűnik, de párás marad a levegő, csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban 0, napközben +3 fok körül alakul a hőmérséklet.

KEDD

Túlnyomóan borult lesz az ég. Párás, helyenként tartósan ködös idő várható, szitálás is lehet. A délnyugati szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 fok körül várható.

SZERDA

Marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő, szitálás előfordulhat. A délnyugati szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalban 2, napközben 5 fok várható. 

CSÜTÖRTÖK (dec.24) 

Többnyire erősen felhős lesz az ég. A köd napközben fokozatosan feloszlik, kitisztul az idő, csapadék, így hó sem valószínű.

A nyugati szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 fok körül alakul.

LMP - Így csak álom az európai uniós bér

A jelenlegi gazdaságpolitika soha nem fogja a magyar béreket, jövedelmeket felzárkóztatni az európai uniós átlaghoz - jelentette ki Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnök-frakcióvezetője szombaton Budakeszin, Szél Bernadett társelnökkel tartott közös évértékelő sajtótájékoztatóján.

Schiffer András szerint emellett olyan hűbéri rendszer épül ki, amelynek gerince a közfoglalkoztatás. Kiemelte azt is: nagyon sok fiatalnak külföldön kell szerencsét próbálnia. "Ha valaki nem összeszerelő üzemben akarja leélni az életét, akkor a kivándorlás és a közmunka között választhat." Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök "a német nagytőke cselédjévé" teszi az országot, mesterségesen alacsonyan tartják a béreket.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a hűbéri rendszer átalakulóban van, "kitört a bandaháború" a Fideszen belül, újraosztják a lapokat: újraosztják a földeket, az állami megrendeléseket. Az LMP-nek az a feladata - hangsúlyozta a frakcióvezető -, hogy 2018-ra világosan felmutassa egy megújuló Magyarország képét: a politikát az oligarchák kezéből vissza kell adni az embereknek, az új Országgyűlésnek pedig világos antikorrupciós szabályokat kell elfogadnia.

Azt mondta, ki kell seprűzni azokat az offshore-lovagokat - "Andy Vajnát és tettestársait" -, akik ma elszívják a magyar nemzetgazdaság életerejét, és olyan pályára kell állítani a magyar gazdaságot, ahol a hajtóerő a tudás, a kutatás-fejlesztés.
Schiffer András kitért arra is: az LMP úgy várja majd a következő választást, hogy "eltolja azt az üvegplafont, amelyet a szervezeti hiányosságok jelentettek 2014 előtt". A migráció kérdésével kapcsolatban újságírói kérdésre Schiffer András közölte: "arra mutatott rá a krízis, hogy amennyiben a globális nagyvállalatok átveszik az irányítást a demokratikus kormányok felett, egyre szörnyűbb globális válságokkal kell Európának is szembenéznie".

Szél Bernadett azt mondta: 2015 vesztesei a dolgozó emberek voltak, az adózók fele a létminimum alatt keres, a háztartások több mint harmada a létminimum alatti jövedelemből él. Az LMP szerint a kivándorlók a lábukkal üzennek Orbán Viktornak, és a demográfiai válság egyre súlyosabb lesz a következő időszakban. A társelnök az utóbbi hetek egyik legsúlyosabb eseményének nevezte, hogy az Orbán-kormány "bevallotta, mit gondol a magyar nőkről (...) , szakítottak a nemi esélyegyenlőségnek még a gondolatával is". Egyenlő munkáért egyenlő bér jár, és ki kell állni egy olyan vízió mellett, ahol a nemek közötti bérkülönbség nem nő, hanem csökken - hangoztatta.

Kijelentette, 2015-ben újabb és újabb korrupciós botrányok törtek ki, "ami nyilvánvalóan nem független attól, hogy az Orbán-kormány elvesztette korábbi oligarchabázisát". Szél Bernadett hozzátette: a paksi bővítés az év "egyik legsúlyosabb ügye", szerinte a 3 ezer milliárd forintot csekély kontroll mellett készül elkölteni a magyar kormány. Hozzátette: az LMP eddig is azon az állásponton volt, hogy a káros paksi bővítésre nincs szükség, most azonban már "teljes felelőtlenségről beszélhetünk". Úgy költik az adófizetők pénzét, hogy talán soha nem lesz erőmű, viszont a pénzt zavartalanul lehet "kilapátolni".

Sikeres tüdőtranszplantáció Magyarországon

Publikálás dátuma
2015.12.19. 15:33
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeres volt - jelentették be az operációt végző szakemberek és az Országos Onkológiai Intézet vezetője szombaton Budapesten.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgató főorvosa elmondta: a műtétet december 12-én éjszaka, vagyis hat napja végezték el, a beteg jól van. A főigazgató orvostörténeti pillanatnak nevezte az eseményt, megjegyezve: nagyon hosszú várakozás után jutottak el addig a pillanatig, hogy a hatórás operációt elvégezhessék.

Lang György, a Semmelweis Egyetem - az OOI mellkassebészeti osztályának bázisán működő - mellkassebészeti klinikájának vezetője elmondta: egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba.  Szólt arról is, hogy a tüdőátültetésben "van némi lemaradása a magyar egészségügynek" a világ élvonalához képest, hiszen máshol ezt a műtétet már régebben végzik. Ugyanakkor a technikai színvonal és környezet az onkológiai intézetben az egyik legfejlettebb, és a magyar mellkassebészet mostantól a világ élvonalához tartozik - jelentette ki. Eddig ezeket a műtéteket Bécsben végezték magyar orvosok közreműködésével.

Lang György megjegyezte, realisták lesznek és csak azokat a tüdőtranszplantációkat végzik majd el Budapesten, amelyeket biztonságban megtehetnek. Továbbra is kapcsolatban maradnak a bécsi központtal, hogy a nagy rizikóval járó műtéteket ott hajtsák végre - mondta. Balog Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: a már említett állami támogatáson belül mintegy 200 millió forintért vásároltak egy CT-készüléket, amelyet először a transzplantált betegnél használtak.

A mostani esemény előkészítése egyik fontos állomásának nevezte, hogy Magyarország 2013-ban csatlakozott az Eurotransplant szervezethez. "Az, hogy Magyarországon először történik egy ilyen műtét, azt jelzi, hogy egészségügyünk képes világszínvonalú dolgokra" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ez jót tesz az orvosképzésnek is.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar egészségügy finanszírozni fogja a tüdőtranszplantációs műtéteket, ha erre igény van. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a következő év előrelépést hoz a magyar egészségügyben. Kásler Miklós elmondta, hogy Magyarország tavaly 38 tüdőt juttatott ki Bécsbe, ahol 12 transzplantációt végeztek magyar betegeken.