Sportcsarnokot (is) kap Felcsút

Publikálás dátuma
2015.12.21. 06:07
Népszava fotó
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) döntése értelmében egy kézilabda-meccsek lebonyolítására is alkalmas sportcsarnok épülhet Felcsúton - tudta meg az RTL Híradó. 

A határozat szerint Orbán Viktor kedvenc faluja 1,36 milliárd forint társasági adókedvezményből (Tao) származó forrásból valósíthatja meg a terveket. Az épületben lesz futópálya, több előadóterem, és kiszolgáló helységek. A Tao-támogatás mellett valamennyi önrésszel a Mészáros Lőrinc elnökölte Felcsúti Utánpótlás-nevelésért Alapítvány is támogatja a munkát. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia nem kommentálta az értesüléseket, míg a kormány szerint az ügyben az akadémia, illetve az MLSZ az illetékes. Annyi azonban biztos, hogy a beruházáshoz szükség lesz a kormány beleegyezésére - ez valószínűleg nem lesz akadály.

A kormányfő barátja által vezetett alapítvány 4,5 milliárd Tao-pénz elköltését tervezte a 2015-2016-os szezonra, amiből 1,7 milliárdot hagyott jóvá az MLSZ. Ebben az évben is a Puskás Akadémia kapta a legtöbb pénzt a társasági adókedvezményekből, 2011 óta összességében már 11 milliárdnál jár. A faluban még az idén elkészül két fűtött edzőpálya és egy kazánház is összesen 3 milliárdért, ebből 2 milliárd forint Tao-pénz. A Lehet Más a Politika (LMP) szerint változtatni kell Tao-támogatás rendszerén. Komlósi Csaba szakszóvivő az egyik problémát abban látja, hogy a tao-pénzek különböző "ügyeskedések" révén részben visszaáramlanak a "feladókhoz".

Szerző

Ákos és az átkos

Publikálás dátuma
2015.12.21. 06:06
Kósa Lajos az „átkos” kultúrpolitikáját idézte fel a Telekom-ügyben FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Kósa Lajos szerint a kommunista időket idézi, hogy a Magyar Telekom felbontotta Kovács Ákos szponzori szerződését miután az énekes sértő kijelentéseket tett a nőkre. A Fidesz-frakcióvezető több esetet is felidézett, amikor a kormánypárt a neki ellenszenves művészeket támogatta. Korábbi Telekom-vezetők szerint viszont ésszerű volt a vállalat lépése, hiszen Ákos szembement a T-brand által képviselt értékekkel. Eközben az MSZP arra kíváncsi, mennyi kötbért kell fizetnie az államnak a felbontott telekomos szerződések miatt. Ákos nem akar reagálni a botrányra, inkább pár hónapra kivonul a közéletből.

"Aczél elvtárs köztünk sétál", és a Magyar Telekom idézte meg - jelentette ki Kósa Lajos Debrecenben annak kapcsán, hogy a német cég felbontotta Kovács Ákossal a szponzori szerződését az énekes nőkre vonatkozó kijelentései miatt. A Fidesz frakcióvezetője megismételte a kormány álláspontját: Ákosnak joga van saját véleménye kifejtéséhez, és ha valaki azzal nem ért egyet, nem bosszút kell állni, hanem vitatkozni kell vele.

Az énekes visszavonulót fújt
Ákos nem ad interjút, befejezte a turnét, és hosszabb szabadságra megy - mondta a Borsnak a menedzsmentjét képviselő Fiák Krisztina. Hozzátette, nem reagálnak sem a Telekom, sem a kormány döntésére, mely szerint felbontják előfizetési szerződésiket a távközlési céggel.
A Bors szerint Ákos leghamarabb februárban állhat nyilvánosság elé.

"A Telekom lépése visszaidézte azt az aczéli kultúrpolitikát, amely nem a kulturális teljesítmény, hanem a politikai állásfoglalás alapján értékelte a művészeket" - fogalmazott Kósa. Ellenpéldaként említette, hogy Debrecen egyik önkormányzati intézményébe akkor hívták meg Alföldi Róbertet tárlatvezetésre, amikor Vidnyánszky Attilával, a debreceni Csokonai Színház akkori igazgatójával versengett a Nemzeti Színház főigazgatói székéért. Hozzátette, Kende Péter barátságosnak nem mondható, Orbán Viktorról írt politikai pamfletje az Orbán-kormány idején kapott támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól: "a benne leírt tartalmi kérdésekkel nem értettünk egyet, sok hazugság volt benne, de nem vitatkoztunk vele, hanem támogattuk". Kósa állította, "a kulturális teljesítményt tilos összekeverni a közéleti, politikai véleménynyilvánítással, a kommunista kultúrpolitikát ne idézze vissza senki, a Magyar Telekom se". Végezetül hosszan idézte a Fidesz-kormány családpolitikai intézkedéseit, amelyek - véleménye szerint - a nők családi szerepét hivatottak összhangba hozni a munkával, a közéleti szerepvállalással. Kövér László Fidesz-kongresszuson elmondott beszédével kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, teljes mértékben egyetért a házelnökkel azzal kapcsolatban, hogy "a család nem akadálya a nők önmegvalósításának".

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Telekom múlt szerdán bontott szerződést Ákossal, mivel szerintük nem összeegyeztethető a vállalat szellemiségével az énekes Echo Tv-nek tett nyilatkozata, amelyben többek közt arról beszélt: "a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak". A telekommunikációs cégnek először Lázár János ment neki az aznapi Kormányinfón. 

"Azé a haza, aki teleszüli"
"Ma éppen két remek férfiút szed szét a személy-, és identitászavarosságában erősen fürdő, beteglelkű média" - írta a Facebookon Kövér Lászlóról és Ákosról Tiffán Zsolt. A fideszes parlamenti képviselő hosszasan fejtegette, egyetért a házelnök és az énekes nőkkel kapcsolatos nézeteivel. "Azé a haza, aki teleszüli" - fakadt ki Tiffán, aki szerint az a baj, hogy "az emberiség több ezer éves misztériumát vonják kétségbe", azért "mert egy beteglelkű szuperhatalom ezt kívánja". A fideszes politikus egy hiénáról készült fotó társaságában egy sajátos verset is közzétett a "liberális hülyegyerekekről".

A Miniszterelnökséget vezető miniszter "ízlés- és véleménydiktatúrának" nevezte amit a "Telekom megengedett magának". Hozzátette, "pont egy német cégnek tudnia kellene, hogy mi az a diktatúra". Ezt követően csütörtökön Kovács Zoltán bejelentette, hogy utasították a minisztériumokat és a háttérintézményeiket, hogy bontsák fel mobilinternetes előfizetői szerződésüket a Telekommal. Ezzel kapcsolatban az MSZP arra kíváncsi, mennyi kötbért kell fizetnie a kabinetnek a lemondott előfizetések miatt. Bárány Balázs, a párt elnökségi tagja közölte, szerinte közügy, ha egy ország kormánya büntetésből bont szerződést valakivel azért, mert az ő kebelbarátját sértegeti. Hozzátette, "Orbán Viktor és kormánya vigyázzon az arrogáns önteltséggel, mert Magyarország polgárai a velük kötött szerződést fogják felmondani, ahogy ezt az 500 ezer külföldön munkát vállaló honfitársunk már meg is tette".

Az ügy kapcsán megszólalt a kormányfő is. Még pénteken a brüsszeli EU-csúcsról Orbán Viktor azt üzente, hogy az Ákos-botrányban érdektelen az alkotó személye, illetve a szerződő fél: "a kormánynak kötelessége lehetővé tenni, hogy akkor is elmondhassa a véleményét, ha azzal valaki nem ért egyet, ez szólásszabadság kérdése". A miniszterelnök szerint a fő kérdés az, hogy egy Magyarországon működő nagy nemzetközi cég megbüntethet-e valakit azért, mert nem tetszik neki a véleménye.

Szembement az értékekkel
A mostani Telekom-menedzsment Ákossal kapcsolatos lépését nagyon határozott és szokatlan lépés, de annak tükrében, hogy a Telekom számára mennyire fontos a nők egyenjogúsága, a női esélyegyenlőség, a nők azonos fizetése, semmiképpen nem tekinthető váratlannak, ami történt - mondta az ATV-ben Straub Elek. A Matáv és a Magyar Telekom korábbi elnök-vezérigazgatója kifejtette, a T-brandnek kevés nagyobb értéke van a női egyenjogúságnál, az egyenlő bánásmódnál: ezzel kapcsolatban pedig a cégnél nem lehet kompromisszumokat kötni, nem lehet félretenni.
Arra a kérdésre, hogy ő mit tett volna ebben a helyzetben, Straub elmondta, ugyan nem ismeri pontosan a körülményeket, de adott esetben megnézte volna az Ákossal kötött szerződést - amit nyilván megtettek a mostani vezetők is -, és ha az tartalmaz olyan elvárásokat, amelyeket megsértett a nyilatkozat, akkor levonta volna a szükséges következtetéseket. Hozzátette, bevett gyakorlat, hogy a vállalat arcainak megszabnak bizonyos kereteket: az ilyen kontraktusok általában tartalmaznak olyan kitételt, hogy a támogatottnak a Telekom értékeit kell képviselnie. Nagy Bálint korábbi kommunikációs igazgató pedig arról beszélt, hogy az ő idejében is voltak olyan döntések, amelyek azért születtek, mert "bizonyos köröknek kedvezni kellett" - ám szerinte ezek kis döntések voltak, és megvolt a maguk marketingértéke.
Mindkét korábbi Telekom tisztviselő egyetértett abban, hogy a szerződésbontásról a magyar, és nem a Deutsche Telekom döntött. Egyébként az Ákos-botrány kirobbanásakor Straub még nem kívánta a Népszava megkeresésére kommentálni az eseményeket.Témák
Telekom Kósa Ákos

Schengent veszélyezteti kvótaügyben a kormány

Publikálás dátuma
2015.12.21. 06:03
Steinmeier német külügyminiszter FOTÓ: EUROPRESS
Mától már csak az interneten folytatja a betelepítési kvóta elleni aláírásgyűjtést a Fidesz az idén - közölte a párt parlamenti frakcióvezetője tegnap Debrecenben. Kósa Lajos elmondta: az ünnepek idejére felfüggesztik az ország különböző pontjain folyó akciót, amit viszont januártól újraindítanak. Eddig 1 millió 700 ezren támogatták aláírásukkal a kormány küzdelmét az illegális migránsok kötelező betelepítési kvótája ellen - állította a politikus. 

Kósa szerint az emberek megértették, hogy "minden lehetséges jogi és legális eszközzel meg kell akadályozni, hogy Magyarországra kötelezően betelepítsenek olyan embereket, akikről nem tudjuk, hogy kik és mi a szándékuk, illetve azt, hogy a magyar nép felhatalmazása nélkül döntsenek erről mások". A frakcióvezető hozzátette: már két hete lehet online is támogatni a kormány törekvéseit.

Kósa azt is hangsúlyozta, hogy eredményes a kezdeményezésük, hiszen az Európai Unió és a Törökország közötti megegyezésbe bekerült, hogy a megállapodás alapján Európába telepítendő illegális bevándorlókra a betelepítési kvóta, illetve a betelepítési mechanizmus nem terjed ki. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az európai nemzetek joga eldönteni, kivel szeretnének tartósan együtt élni, ezt senki más nem mondhatja meg. Kósa sajtótájékoztatója végén megköszönte az emberek aktivitását a betelepítési kvóta elleni harcban.

Miközben a Fidesz folytatja hadjáratát a kvóta ellen, Frank-Walter Steinmeier szerint az uniónak jogi úton kell köteleznie azokat a tagállamokat, amelyek nem hajlandóak végrehajtani az Európai Bizottság (EB) döntéseit. A német külügyminiszter ezt a Der Spiegelnek nyilatkozta. Az EB "jó és ambíciózus" javaslatokat fogalmazott meg - hangsúlyozta, egyúttal emlékeztetett arra, hogy több tagállam is érvelt korábban az unió külső határainak megerősítése mellett. A német politikus szerint a kvótát ellenző országoktól is elvárható, hogy gyorsan és következetesen végrehajtsák a közösségi döntéseket. "Mindazoknak, akik vonakodnak, tudniuk kell, hogy mi forog kockán: a nyitott határok Európában" - hangsúlyozta a külügyminiszter, vélhetően arra gondolva, hogy ha egyes tagállamok nem veszik ki részüket a menekültválság kezeléséből, nem hoznak áldozatokat, az a schengeni zóna felszámolásához vezethet. Egyesek "Németországra mutogatnak és a szemünkre vetik" a Willkomenskulturt, és úgy próbálják beállítani, hogy a németek humánus hozzáállása miatt jönnek egyre többen Európába, de Steinmeier szerint nem ez a helyzet, mert milliók hagyják el otthonaikat és családjaikat Szíriában és Irakban, "erőszak és barbárság", a "háború és halál" elől menekülve.

A menekültek baloldaliak
Orbán Viktor hiányolja a józan ész megfontolásait az európai politikából, mert ezek szerinte hosszabb ideje kikerültek onnan. A migrációs válság "lakmuszpapírként mutatta ki a bajt" - nyilatkozta a miniszterelnök a Lidové Noviny című cseh napilapnak. A kormányfő megismételte, szerinte egy titkos vagy be nem vallott szavazóimport is történik Európába. Ezt azzal magyarázta, hogy az Európába érkező bevándorlók, miután megkapták az állampolgárságot, túlnyomó többségben baloldali szavazók lettek. (noha idevágó kimutatásról nem tett említést - a szerk.)Szerző