Előfizetés

Orbán-Tarlós: nincs megállapodás

Publikálás dátuma
2015.12.21. 19:09
Korábbi felvétel. Fotó: Népszava
Nem született megállapodás a mai Orbán Viktor-Tarlós István találkozón a BKV finanszírozásáról – értesült lapunk. Úgy tudjuk, a miniszterelnök és a főpolgármester 3,5 órás találkozójából 1,5 óra négyszemközt zajlott, majd később Orbán és Tarlós is egy-egy kollégájával kibővülve zajlott a tanácskozás. 

Forrásunk szerint a Tarlóst kísérő Kocsis Máté – a Fidesz budapesti elnöke - meglehetősen passzív volt a tárgyalások alatt. Úgy tudjuk, nem közeledett a felek álláspontja, pusztán annyi elmozdulás történt, ami segíthet Tarlósnak presztízsveszteség nélkül megúsznia a fővárost hátrányosan érintő múlt heti kormányzati, illetve parlamenti döntést. Kerestük a főpolgármestert, illetve a kormányfő környezetét, de egyik oldalról sem kaptunk információt a tárgyalásokról. Ezek után kérdéses, hogy a keddi rendkívüli fővárosi közgyűlés miről tárgyal majd, lesz-e egyáltalán ülés.  

Megírtuk: kedden fogadta el a parlament azt az előző nap benyújtott törvénymódosítást, amely arra utasítja a fővárost, hogy az iparűzési adóból származó bevételét elsősorban a tömegközlekedésre fordítsa. Budapesthez évente 200-210 milliárd forint iparűzési adó folyik be, amelyet a forrásmegosztási törvény szerint eddig 51-49 százalékos arányban osztottak szét a főváros és a 23 kerület között. Mostantól a főváros másfél százalékponttal nagyobb részt, 52,5 százalékot kap a kerületek rovására, ez 2017-ben már 54 százalék lesz. Ugyanakkor a döntés értelmében az önkormányzatok az iparűzési adóból származó bevételeiket gyakorlatilag csak szociális feladatokra és közösségi közlekedésre fordíthatják ezután. A törvénymódosítás nem írja elő ugyan, hogy kizárólag e két feladatra költhetik a pénzt, de a törvényhozók a "különösen" és az "első helyen" szófordulatokkal nyomatékot adtak a felhasználás irányának.

Igen ám, de a fővárosi közösségi közlekedés 150-160 milliárd forintot emészt fel évente. Jegy és bérletbevételből 55-60 milliárd forint keletkezik, a főváros is nagyjából ugyanennyit költ a BKV-ra. A kormánytól az idén 24, jövőre 18, utána 15, majd 12 milliárd normatív támogatás érkezik. Ezen felül azonban a rendszerből még nagyjából 20 milliárd hiányzik, ez az a pénz, amit minden évben külön tárgyalások után, ad-hoc módon ad az állam. Ezt a hiányzó összeget a száz-egynéhány milliárdos iparűzési adóból nyilván ki tudja fizetni a főváros, csakhogy a kormány így megkötötte Tarlós kezét. Nyilván ez volt az oka, hogy a parlamenti döntéskor Szentpéterváron tartózkodó főpolgármester első reakciójában megüzente a válaszlépést: az agglomerációs közlekedést leállíthatja a főváros.

Növényvédőszer-maradék a mandarinban

Publikálás dátuma
2015.12.21. 18:43
Illusztráció/Thinkstock
A kemikália maradékát határérték feletti adagban találta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy török eredetű mandarinban, ezért eljárást indított.

A közlemény szerint a hivatal ellenőrei a Penny Market Kft. egyik szombathelyi üzletében vett mandarinmintában találták a kilogrammonként 0,042 milligramm fenvalerát nevű növényvédőszer-hatóanyag maradékát. Az engedélyezett határérték 0,02 milligramm. A jogszabály által meghatározott szermaradék-határérték nem egészségügyi határérték, így ennek bizonyos mértékű túllépése sem jelenthet minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a lehető legminimálisabb legyen a növényvédő szer használata - áll a tájékoztatásban.

Változik a MÁV és a Volán-menetrend az ünnepekre, olvasson!

Publikálás dátuma
2015.12.21. 17:26
Népszava fotó
Változik a közösségi közlekedés menetrendje karácsonykor és szilveszterkor, a MÁV és a Volán-társaságok járatai is ünnepi menetrend szerint szállítják az utasokat.

 A MÁV-Start azt közölte, hogy december 23-án a pénteki, december 24-én a szombati, 25-én és 26-án az ünnepnapi, 27-én pedig a vasárnapi menetrend lesz érvényben. December 31-én a pénteki, 2016. január 1-jén a szombati, 2-án az ünnepnapi, 3-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A várható utasforgalmi igényekhez igazodva a vasúttársaság a rendelkezésére álló összes üzemképes járművét felhasználja. A helyjegyeladás figyelembevételével - ahol az utasforgalom indokolja - a lehetőségekhez mérten az InterCity vonatokhoz pluszkocsikat is kapcsolnak.

A Volánbusz tájékoztatása szerint december 24-én az utolsó járatok délután 4 és 5 óra között indulnak el, de Székesfehérvárra és Veszprémbe ez után is közlekednek buszok. December 25-én és 26-án, valamint január 1-jén a kora reggeli, december 31-én pedig az utolsó autóbuszjáratok általában nem közlekednek.

December 31-én a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára, január elsején a munkaszüneti napra érvényes menetrend lesz érvényben.

A Balatonon a komp rövidebb ideig közlekedik karácsony első napján, valamint az óév utolsó és az újév első napján. A Balatoni Hajózási Zrt. tájékoztatása szerint óránként jár a komp a tó befagyásáig Szántódról 7 és 17 óra között, Tihanyból pedig 7.30 és 17.30 között. December 24-én és 30-án 15 órakor, illetve 15.30-kor indul az utolsó járat. Az újév első napján Szántódról 10 órakor, Tihanyból 10.30-kor indul az első komp.