Előfizetés

Árnyalódik a nagyvonalúság - Meglepő részletek a tízmilliós támogatásról

Publikálás dátuma
2015.12.23. 10:12
Számoljunk: hány gyerek, hány négyzetméter, hány együttlét...? Fotók: Thinkstock
Tiszta múlt és hitelképesség a CSOK feltételei között. Ezzel a címmel ismertet meg újabb - és a címmel ellentétben, a Fidesz kormányzását és az emberekhez való viszonyát ismerve nem is annyira meglepő - feltételekkel a kabinettel bensőséges viszonyt ápoló, ezért remekül informált Magyar Idők c. napilap. De nézzük a részleteket. 
Ti ne is álmodozzatok

Ti ne is álmodozzatok

Közmunkások, munkapiacon vergődők, kirekesztettek, ne is álmodozzatok

Minimum kétéves folyamatos munka után lehet majd csak igényelni a háromgyermekesek támogatását szolgáló kétszer tízmillió forintot – írja a lap. De feltétel lesz a büntetlen előélet is. És - ahogy erről már korábban is szó volt - a hitelképesség. Sőt: szerepel a tervezetben egy valóban meglepő motívum is, a büntetőkamat

A büntetlen előélet mellett tehát visszamenőlegesen két év folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolása is szükséges lesz azoknak, akik élni szeretnének a háromgyermekesek támogatását szolgáló, kétszer tízmillió forint támogatással kiegészített új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével. A hitelképességről már korábban is szó volt, ez is feltétele annak, hogy az igénylő megkaphassa az állami támogatású, 25 év futamidejű 10 millió forint hitelt. A támogatási összeg felhasználását számlákkal kell igazolni, de lehetőség lesz előlegszámla benyújtására is, vagyis részletekben is el lehet számolni a felhasznált összeget.

Számolgassuk azokat a gyerekeket

Ál-idill Fidesz-módra

Ál-idill Fidesz-módra

A családtámogatási kedvezmény igénybe vehető lesz akkor is, ha egy családban már van két gyermek. Ebben az esetben 10 év áll majd rendelkezésre a harmadik gyermek megszületéséig. Azok az egyedülálló szülők is, akik maguk nevelnek már három gyermeket, felvehetik a támogatást új lakás vagy ház vásárlásához.

Ha valaki két gyermeket nevel egyedül, a harmadik vállalása esetén csak akkor élhet a kedvezménnyel, ha házasságot köt, és az újabb gyerek már "családban születik" - írja a Magyar Idők. ( vagyis: ha nincs házasság, a gyerekek nem családba születnek )

Ketyeg a biológiai óra 

A vér szerinti utódokkal élőkkel azonos feltételek vonatkoznak az örökbe fogadott gyermekeket nevelő családokra is. Így például az a család is részesülhet a kedvezményben, ahol két gyermek mellé a szülők egészségügyi problémák miatt nem tudnak többet vállalni, de örökbe fogadnak egy harmadikat. Azoknál a családoknál, akik három gyermeket szeretnének, meghatározó feltétel, hogy a vállalás időpontjában az egyik szülő 40 évesnél fiatalabb legyen.

Ha nem sikerült gyereket nemzeni, vagy "meggondoltuk magunkat"

Úgy tudjuk - fogalmaz óvatosan az amúgy jól informált Magyar Idők  - az új otthonteremtési támogatási rendszerben, ha egy támogatott családban önhibán kívül  ( vajon hogy kell ezt majd bizonyítani, igazolni, illetve magát a fogalmat a gyereknemzéssel összefüggésben tisztázni? - a szerk.) nem születik meg a harmadik gyermek, a már felvett 10 millió forintos támogatást arányosan kell visszafizetni, vagyis a két gyermek esetén járó 2,6 millió forintot levonva, összesen 7,4 millió forintot kell visszajuttatni az államnak.

A tervek szerint más visszafizetési feltételek vonatkoznak azokra, akik vállalják a három gyermeket, ám meggondolják magukat. Az ilyen esetekben büntetőkamatra lehet számítani. Azok a házaspárok, akik korábban már igényeltek csokot, vagy a korábbi szocpolt, a már felvett támogatás összegével csökkentett támogatást kaphatnak a tízmillió forintból. A lap információi szerint a kormány csak a 2011 óta felvett lakástámogatásokat veszi majd figyelembe a 10 milliós támogatás csökkentésének alapjául.

Gyerekek és négyzetméterek

Erről volt már szó korábban is, de nem árt az ismétlés: nos, az új otthonteremtési rendszer fontos eleme, hogy a támogatás akkor jár, ha a vásárolt lakás alapterülete legalább annyi négyzetméter, mint a családban élő gyermekek száma hússzal szorozva. Ház vásárlása esetén harminc négyzetméterrel kell szorozni, vagyis itt legalább kilencven négyzetméter alapterületű ingatlanokra vonatkozik a kedvezmény.

Életbiztosítás - Változnak a megkötés feltételei

Publikálás dátuma
2015.12.23. 09:34
Illusztráció/Thinkstock
Igényfelmérő lapot köteles kitöltetni márciustól a biztosító és a biztosításközvetítő azokkal a személyekkel, akik életbiztosítást kívánnak kötni az általa forgalmazott életbiztosítási termékekre - az igényfelmérés tartalmi elemeit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének a keddi Magyar Közlönyben  megjelent rendelete tartalmazza.

Az igényfelmérő elsőként az iránt érdeklődik, hogy az ügyfél csak biztosítási védelem céljából, vagy pedig - a biztosítási védelem mellett - megtakarítási célból kíván-e életbiztosítást kötni. Ha megtakarítási célból (is) kíván életbiztosítást kötni, választania kell, hogy a nem befektetési egységhez kötött megtakarítási célú életbiztosítást, vagy pedig a befektetési egységhez kötött (unit linked) megtakarítási célú életbiztosítást részesíti előnyben.    

Amennyiben a megtakarítást is elvárja az életbiztosítástól, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy részt kíván-e venni a befektetési döntések meghozatalában, illetve mekkora kockázatot vállal a befektetéseire.  A kérdések között szerepel az is, hogy az ügyfél, belátható időn belül mekkora összegű díj megfizetését tudja vállalni. Fontos az életbiztosítás futamidejének a megválasztása is.   A biztosító - illetve az alkusz - az MNB által megadott szempontok mellett más olyan kérdéseket is feltüntethet, amelyek a termékismertető megalapozott elkészítéséhez szükségesek.  

Az igényfelmérő kérdőívhez egy tájékoztatót kell mellékelni. Ebben - egyebek mellett - szerepelnie kell a következőnek: "Az igényfelmérés célja, hogy az Ön elvárásaihoz legjobban igazodó életbiztosítás megkötésére tehessünk javaslatot, tehát segítsük Önt abban, hogy az igényeinek, lehetőségeinek legmegfelelőbb szerződést köthesse meg."

Figyelem! Boltzár már csütörtök déltől

Latyák Balázs írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2015.12.23. 06:14
Illusztráció/Thinkstock
A kormány által korábban megváltoztatott nyitvatartási szabályok értelmében szenteste napján csak legkésőbb délig, az ezt követő három napon pedig egyáltalán nem nyithatnak ki a boltok és áruházak. Így legkorábban csak december 28-án, hétfőn az ajándékcserék rohamának kezdetekor vásárolhatunk.

Megváltozott a korábban megszokott karácsonyi vásárlás rendje, így december 24-én legkésőbb délben kötelesek bezárni a boltok, áruházak. Az élelmiszerboltok többsége nyitva lesz, sok iparcikk üzlet erre a rövid időre viszont már nem nyit ki. Az ünnepek alatt ezután teljes üzletzár várható, az általános szabályozás szerint december 27-én, vasárnap sem nyit ki semmi.

A kötelező zárva tartás alól kivételt jelentenek azonban benzinkutak, ügyeleti rendben a gyógyszertárak, a piacok, a helyi termelői piacok, a vásárok, a vasúti és autóbusz pályaudvarok, repülőterek üzletei, illetve a 200 négyzetméternél kisebb boltok. Utóbbiak csak akkor, ha a tulajdonos, vagy annak segítő családtagja áll a pult mögött. Hajnali fél öt és 12 óra között nyitva tarthatnak még a kizárólag pékárut és tejterméket árusító üzletek, az 50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkező újságárusok, és a 150 négyzetméternél kisebb virágüzletek. A különböző szolgáltatók (fodrászok, kozmetikusok), vendéglátó-, és szórakozóhelyek 24-én szabadon dönthetnek arról, meddig fogadják vendégeiket.

Lapunk megkereste az ügyben Vámos Györgyöt az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát, hogy megtudjuk, pontosan mi indokolta az eddig jól megszokott (24-e hajnalától legkésőbb 14 óráig) tartó nyitva tartás megváltoztatását. A szakember szűkszavúan csak annyit közölt: a majd négy napos boltzárról a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzést szabályozó törvény rendelkezik. Hogy szerinte rendben van-e az, hogy a karácsonyi időszakban szinte alig lehet majd vásárolni, nem válaszolt.

Így legkorábban december 28-án, hétfőn nyithatnak ki az üzletek, amikor is elkezdődik a nem megfelelő ajándékok cseréjének rohama. Jogszabály ezt a cserét nem írja elő a kereskedőknek, de kialakult az a gyakorlat, hogy az ünnepek után néhány napig kicserélik az ajándékokat, illetve megengedik az áru értékének levásárlását – hívta fel a figyelmet az OKSZ. A cseréhez szükséges a nyugta, a terméknek sértetlennek kell maradnia. A minőségi reklamációkat változatlanul a szavatosság, jótállás szabályai szerint kell a boltoknak intézniük. A jogszabályok alapján az online áruházban vásárolt termékeket a vásárlást követő 14 napon belül akkor is kötelező kicserélni, ha a vásárló egyszerűen csak meggondolta magát. Ebben az esetben 14 naptári napról van szó, így a munkaszüneti napok is beleszámítanak. A 14 napos elállási jog az Európai Unió bármely webáruházára egységesen kötelező.

Patikák nyitva tartása
A karácsonyi ünnepek idején az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rend szerint működnek majd. December 24-én a gyógyszertárak rövidített szombati munkarend szerint tartanak nyitva. December 25-én és 26-án az ünnepnapnak, 27-én a vasárnapnak megfelelő ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot látnak el. A gyógyszertárak bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a nyitva tartási rendet, elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, illetve a készenlét kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát. Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni.
Az ügyeletes gyógyszertárak listáját itt találja 
A készenléti ellátást garantáló patikákét pedig itt.  


Nem kell fizetni a parkolásért

A fővárosban a legtöbb helyen december 23-án este 20 órától 2016. január 4-én reggel 8 óráig díjmentesen lehet parkolni. Vannak azonban kivételek, ahol az ünnepek alatt és után is a szokásos rend szerint kell fizetni. Ezek a:

* az I. kerület, a Várban és a Citadella alatti,

* a III. kerület, Flórián üzletközpont melletti,

* a XIII. kerület, Margitsziget északi részén található parkoló.

Fizetősek lesznek továbbá az őrzött, fizetős P+R parkolók és garázsok:

* a II. kerület, Hűvösvölgy végállomásnál,

* a VIII. kerület, Rákóczi tér alatti mélygarázsban,

* a XIII. kerület, Újpest-Városkapu metróállomásnál,

* a XIX. kerület, Kőbánya-Kispest metróvégállomás mellett, és a KÖKI Terminálnál.