Megállapodtak a horvát kormányról

Publikálás dátuma
2015.12.24. 06:32
Bozo Petrov egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett FORRÁS: YOUTUBE
Az üzletember, pénzügyi szakember Tihomir Oreskovic alakíthat kormányt Horvátországban. Ezt egy nappal azt követően jelentették be, hogy a horvát választás harmadik helyén végzett Híd párt és a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) megállapodott a koalíciós kormányzásról.

Meglepő fordulat történt a horvát koalíciós tárgyalások finisében. Miközben hétfőn még minden jel arra vallott, hogy az eddig kormányzó szociáldemokraták alakítanak kormányt a novemberi voksolás harmadik helyezettjével, a Híddal, kedden bejelentették, hogy a konzervatív HDZ lép koalícióra Bozo Petrov pártjával. Ez már a harmadik váratlan fordulat a koalíciós tárgyalások során.

Petrov, aki a mérleg nyelvét képezte, eredetileg három párti nagykoalíció életre hívására szólított fel pártja, a HDZ, valamint a voksoláson szövetségeseivel a legtöbb mandátumot szerzett szociáldemokrata SDP között. Másfél héttel ezelőtt azonban Zoran Milanovic szociáldemokrata kormányfő kivonult a tárgyalásokról, mert nem tartotta igazságosnak, hogy miközben szövetsége kapta a legtöbb mandátumot, a Híd akar dönteni a kormányfő személyéről. Néhány nappal később Milanovic mégis visszatért a tárgyalásokra, s azzal a javaslattal állt elő, hogy Petrov legyen az új kormányfő.

Múlt héten aztán Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke vonult ki a tárgyalásokról, mert szerinte az SDP és a Híd már csak a tárcák elosztásáról tárgyal, s ő különben sem hajlandó egyezkedni a szociáldemokratákkal. Hétfő délután aztán Karamarko úgy döntött, mégis visszatér a tárgyalásokra. Végül kedden este már azt jelentették be, hogy a szociáldemokraták maradnak ki a kabinetből, s a Híd és a HDZ összegyűjtötte 78 képviselő támogatói aláírását, ami már elegendő a kormányalakításhoz a 150 tagú törvényhozásban. Petrov azzal indokolta döntést, hogy az SDP „nyomást gyakorolt a párt a Híd tagjaira”. Ezt Milanovic később tagadta.

Tegnap aztán bejelentették, hogy a pénzügyi szakember, a párton kívüli Tihomir Oreskovic kerül a kormány élére. Személyére a HDZ tett javaslatot. Petrov szerint remekül választottak, Oreskovic személye garancia a reformok véghez vitelére. Oreskovic éveken át a zágrábi Pliva gyógyszeripari vállalatot vezette. Kérdés, hogy a koalíció 78 képviselője mire lesz elég. Horvátországban ugyan nem egyszer volt már példa koalíciós kormányzásra, Zoran Milanovic is több párti kabinet élén áll, de a HDZ minden alkalommal csak egyedül kormányzott, a nacionalista párt nem szokott hozzá ahhoz, hogy egy koalíciós partnernek is meg kell felelnie.

Vesna Pusic külügyminiszter élesen bírálta Bozo Petrovot, aki szerinte másfél hónapon át félrevezette a horvátokat. Szerinte a Híd elnöke gyakorolt nyomást pártja tagjaira, hogy a HDZ-t válasszák koalíciós partnernek. Petrovnak nehéz lesz megmagyaráznia motivációit, kivált számos, a mostani lépésének ellentmondó nyilatkozata alapján. Még november végén is tagadta, hogy pártja a HDZ-vel lépne koalícióra. Akkor azt mondta, csak egy három párti kormány jöhet szóba a HDZ-vel, az SDP-vel és a Híddal, mert csak így tudnak hatékony reformokat elfogadni. December 4-én a Híd egy másik tagja, Jasna Matulic szintén azt mondta, nem fognak koalícióra a lépni egyik vagy másik tömörüléssel.

A koalíciós színjáték után tegnapi számában kemény támadást intézett a legolvasottabb horvát napilap, a Jutarnji List Petrov ellen, akit a lap szerint túlértékeltek őt. Az újság emlékeztetett arra, hogy Petrov mindenkit azonnal kizárt a pártból, aki ellentmondott neki. Kolinda Grabar-Kitrovic elnök előzőleg szerdáig adott határidőt a koalíciós egyeztetésekre. Mint mondta, ha addig nem jutnak dűlőre a kérdésben, előrehozott választást ír ki. Ezért is sürgette az idő a pártokat.

Szerző

Válaszol: Gémesi György, Gödöllő polgármestere

Publikálás dátuma
2015.12.24. 06:30

Tárgyalnak-e a kormánnyal a tömegközlekedésről?

A települések közötti tömegközlekedés biztosítása és finanszírozása kötelező állami feladat, ezért valójában értelmezhetetlen, miről kellene tárgyalniuk a kormánnyal az agglomerációs településeknek.

Szerző

Válaszol: Gémesi György, Gödöllő polgármestere

Publikálás dátuma
2015.12.24. 06:30

Tárgyalnak-e a kormánnyal a tömegközlekedésről?

A települések közötti tömegközlekedés biztosítása és finanszírozása kötelező állami feladat, ezért valójában értelmezhetetlen, miről kellene tárgyalniuk a kormánnyal az agglomerációs településeknek.

Szerző