A populistáknak kedvezett ez az év, így Orbánnak is

Publikálás dátuma
2015.12.26. 22:20
Spanyolországban karácsony előtt választottak FOTÓ: Getty Images, David Ramos
Rövid elemzést szánt a BBC azoknak a tényezőknek, amelyek az idei évben tökéletes hátteret nyújtottak a populizmus megerősödéséhez - írja a vs.hu.

A cikk szerzője levonta a következtetést, hogy a gazdasági és fizikai bizonytalanság több demokráciában is olyan pártok felé tolta a szavazókat, amelyek visszautasítják az együttműködés hagyományos politikáját és modelljét. Ennek eredményeként Spanyolországban és Portugáliában a baloldalon, Lengyelországban és Franciaországban a jobboldalon erősödtek meg a szélsőségek.

A cikk külön bekezdést szentel Orbán Viktornak és annak a döntésének, hogy a magyar határt kerítéssel védi meg, amivel több más európai országra is nyomást gyakorolt.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

Reménysugár Szíriában

Publikálás dátuma
2015.12.26. 16:00
Fotó: Getty Images
Ritka, de ígéretes megállapodást kötöttek Szíriában a kormányerők és az ellenük harcoló ellenzéki csoportok. Ha minden jól megy, azzal a civilek járnak jól - írja az Origo.

Az Aszad-rezsim és az ellene harcoló, különböző vérmérsékletű fegyveres csoportok között, az ENSZ közreműködésével kötött megállapodás értelmében megtisztítják a felkelőktől Damaszkusz egyik déli kerületét, Jarmúkot, amely egyébként egy palesztin menekülttábor.

A BBC beszámolója szerint viszont a mintegy kétezer iszlamista evakuálására még várni kell: egyes források szerint „logisztikai okok” miatt, a Hezbollah házi tévéje, az al-Manar szerint viszont az ellenzéki Iszlám Hadsereg vezetője, Zahrán Allús kiitatása miatt késlekednek vele. A kormányerők által felügyelt konvojok ugyanis ennek a szervezetnek a területein mennek majd keresztül. A megállapodás lényege, hogy a Jarmúkban harcoló csoportok fegyvereseit azokra a területekre szállítják vissza, ahol övék az ellenőrzés: az Iszlám Állam embereit a kelet-szíriai Rakkába, a rivális al-kaidásokat pedig az északi Idlibbe.

Szerző

Kaczynski mindenkinél jobban megosztja a lengyeleket

Kaczynski szinte mindenkinél jobban megosztja a lengyeleket, ám az erősen megkérdőjelezhető, hogy a nép akar-e ilyen radikális fordulatot. A támadás most az Alkotmánybíróság ellen irányul, az elfogadott törvény folytán a testület nagy valószínűséggel szinte teljesen működésképtelen lesz, így kiesik, mint a Jog és Igazságosság által ellenőrzött törvényhozói és végrehajtó hatalom legfőbb ellensúlya - írja a 168 óra.

PiS nem fárad azzal, hogy leplezze: pontosan ez a célja, jóllehet a választási kampányban még egészen más törekvéseket hirdetett. Az viszont biztos, hogy a lakosság egyértelműen változást szorgalmazott, mert a példátlan gazdasági sikerekért sokan túl nagy árat fizettek. És a Polgári Platform túl arrogánsnak bizonyult. Ám semmi sem támasztja alá, hogy a nép ilyen mélyreható átalakulásra voksolt volna.

Amikor Kaczynski példaképe, Orbán Viktor 2010-ben először szerzett kétharmadot, Magyarország erkölcsileg és gazdaságilag a padlón volt. lyesmiről a lengyeleknél nem lehet beszélni. Ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy egy hónap után máris zuhan a Jog és Igazságosság népszerűsége. Az emberek többsége aggódik a demokráciáért és a jogállamért. Azon kívül, hogy az Alkotmánybíróság célkeresztbe került, az igencsak aggasztja az unió Bizottságát is.

Szerző