Viharos ülés várható Zágrábban

Ma tartja alakuló ülését az új, novemberben megválasztott horvát parlament. Viharos pillanatokra lehet számítani a száborban, mert még nem ültek el a kormányalakítási egyeztetések viharai. A közösségi oldalakon is számos támadás érte a voksolás harmadik helyezettjét, a Híd pártot, amely az utolsó pillanatban szakította meg a megbeszéléseket a szociáldemokrata SDP-vel, s lépett váratlanul koalícióra a jobboldali Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ). Sokaknak az az érzése támadhatott, hogy a Híd valójában nem is akart nemzeti egységkormányt, amint ezt kezdettől fogva hangoztatta.

A Híd Facebook oldalán azt közölte, a későbbiekben majd beszámol arról, miért is következett be a szakítás. Eredetileg a párt elnöke, Bozo Petrov azt közölte, hogy ennek oka az volt: az SDP „nyomást gyakorolt a Híd képviselőire”, nem részletezve, mire is gondol. A Híd és a HDZ szerdán Tihomir Oreskovicot, a Pliva gyógyszergyár volt irányítóját javasolta miniszterelnöknek. A Híd egy képviselője a Jutarnji Listnek elmondta, hogy a pártonkívüli szakember személye garancia a szükséges reformok véghezvitelére. A kormányba a Híd és a HDZ is javasol majd személyeket, de hogy ki milyen tárca élére kerül, erről a miniszterelnök dönthet.

Elvi megállapodás született már arról, hogy Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke miniszterelnökhelyettes lesz. A HDZ-nek hírek szerint összesen hat tárcát ajánlottak fel. A Híd és a HDZ között megegyeztek arról is, hogy a parlament elnökének a jobboldali akadémikust, Zeljko Reinert választják meg, aki a kilencvenes években hét éven keresztül állt az egészségügyi tárca élén. Az SDP nem akar könnyen lemondani a parlament elnöki posztjáról, de aligha tud mit tenni, hiszen a Hídnak és a HDZ-nek 78 mandátumos többsége van, s a parlament első emberének megválasztásához elegendő egyszerű, 76 fős többség.

Szerző

Paks II. - Duplájára nő az áramár

Publikálás dátuma
2015.12.28. 06:21
Az előkészítés alatt lévő Paks II. erőműnél nem elhanyagolható az áram ára FOTÓ: NÉPSZAVA
A paksi atomerőmű-bővítés megtérül - hozta diadalmasan a kormányzati portál. A megtérülés feltétele a mostaninál sokkalta drágább áramár - ezt már korábban a beruházás ellenzői is kijelentették. Így érthetetlen mi célja volt a kormánynak a beruházás előkészítésében is közreműködő Rotschild bankház tanulmányának közzétételével.

A paksi atomerőmű bővítésének alig egy-két éves történetét a titkolódzás, a sejtések és féligazságok és a mindenáron megvalósítás kormányzati törekvése jellemzi, amelyek éppen a kétkedést erősítették: kell-e egyáltalán a négyezer milliárd forint költségért megvalósítható két atomreaktorblokk. Az építés mellett érvelők az olcsó áram biztosításának letéteményesét, a rezsicsökkentés fenntarthatóságát látják a bővítésben, míg az ellenzők többek között a soha meg nem térülést hozzák fel érvként.

Ebbe a parttalan vitába "robbant be" a kormány.hu honlapon a múlt héten közölt tanulmányrészlet, melyet a kormány megbízásából a Rotschild bankház energiarészlege készített, amely végkövetkeztetése, hogy bizonyos feltételek között Paks II. megtérülő beruházás lehet.

Az ellenzéki politikusok szerint egy rosszul sikeredett elterelő hadművelet lehet a szeptemberben készült "sikerjelentés" mostani nyilvánosságra hozatala. Az Európai Bizottság ugyanis két olyan területen is vizsgálódik a paksi beruházással kapcsolatban, amelyekben könnyen elmarasztalhatják Magyarországot. Az egyik az atomerőmű bővítés kivitelezőjének kiválasztása, mert az az uniós versenypolitika figyelmen kívül hagyásával történt, a másik éppen a megtérüléssel összefüggő állami támogatás vizsgálata. Ez utóbbi lényege, hogy az EB azt nézi, hogy egy magánberuházó a jelenlegi feltételekkel belevágna-e egy ekkora beruházásba, képes lenne-e az profitot termelni.

A Rotschild-tanulmány tulajdonképpen alátámasztja mindazt, amit eddig is mondtunk - összegezte a véleményét a közel 100 oldalas írásról a Népszavának Jávor Benedek a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője. Hivatalosan is megerősítést nyert, hogy a kormány megtérülés érdekében a paksi bővítés nyomán minimum másfél-kétszeres áramárnövekedést tart szükségesnek és emellett az atomerőműnek hatvan éven át 96 százalékos kihasználtsággal kellene működnie, ami példátlan lenne - tette hozzá. Az áramárat tekintve a gond az, hogy a nemzetközi színtéren jelenleg fellelhető tanulmányok egyike sem jelez előre ilyen áramár növekedést a következő évtizedekben.

A Rotschild elemzése említi a Felsmann Balázs Energiaklub által ismertetett tanulmányát, a MAVIR hosszú távú villamosenergiaigény-számításait, és a Kaderják Péter vezette REKK elemzését is az atomerőművi beruházások megtérülésének feltételeiről, ezek mind arra a végkövetkeztetésre jutnak, hogy a megtérüléshez magasabb áramár szükségeltetik, és az új paksi erőmű termelte áram önköltségi árát meglehetősen magasra teszik. A Rotschild tanulmány azt már nem elemzi annyira túl mélyen, hogy mennyire is kerül majd sokba a pasi áram előállítása, azaz mekkora lesz az önköltsége. Tulajdonképpen hivatkozzák Aszódi Attila biztos sajtónyilatkozatait, hogy 55 euró/megawattóra lesz az önköltségi ár, ami nem tűnik egy megalapozott számításnak - állapította meg a képviselő. A független elemzések ennél jóval magasabb áramárat valószínűsítenek 65-és 110 euró/megawattóra közé teszik az áram előállításának költségét, ami 21 és 33 forint kilowattóránkénti tarifát jelentenek. (A jelenlegi nagykereskedelmi ár tizenöt forint körül mozog, ami a rendszerhasználati díj, áfa és más járulékos költségekkel a lakossági számlákon már 37-40 forinttal szerepel.)

A Rotschild elemzés hiányossága még, hogy amikor a versengő energiatermelés árait hasonlítja, akkor a megújulókkal egyáltalán nem végez összehasonlítást - vélik a hozzáértők. Egyikük lapunknak elmondta, hogy egy félmondattal megelégszik az elemzés, miszerint a jelenlegi áramár mellett nem versenyképesek a megújulók, miközben azok bekerülési költsége meredeken csökken, és a jelenlegi áramár két-háromszorosa mellett már most is megtérülne az ilyenfajta beruházás. Mire pedig Paks II. termelne, addig tovább korszerűsödnek ezek a technikák és a versengő technológiák a jelenleginél lényegesen olcsóbban termelnek áramot - vélik a szakemberek.

Szerző

Káosz az üzletekben: indul a visszavásárlási roham

Publikálás dátuma
2015.12.28. 06:20
Illusztráció: Thinkstock
Véget ért a karácsony, így az ajándékvásárlás után most a visszavásárlási roham veszi majd kezdetét. Ez már szinte megszokott, az emberek pánikszerűen próbálják kicserélni a korábban vásárolt vagy ajándékba kapott ajándékokat. 

A majd négy napig tartó ünnepi zárva tartást követően ma ismét kinyitottak az üzletek, s elkezdődött a hibás, a nem tetsző ajándékok cseréjének rohama. A legtöbb esetben műszaki cikkeket, ruhákat és játékokat visznek vissza a fogyasztók. Nem árt tisztában lenni viszont bizonyos szabályokkal. A legfontosabb, hogy a kereskedőtől kapott nyugta meglegyen. Ha ugyanis egy árucikk meghibásodik, akkor a blokk hiányában nem, vagy csak nehezen lehet bebizonyítani, hogy a terméket valóban az adott vállalkozástól vettük. Ezután a vásárló kétféle joggal élhet: hivatkozhat a jótállásra, vagy a garanciára.

A jótállásnak - ahogyan az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján olvasható - összesen két típusa létezik. Az önként vállalt jótállás esetében az azzal járó kötelezettségeket a gyártó vagy kereskedő vállalja. Ő határozza meg a garancia időtartamát is, amit saját feltételeihez köthet. Így plusz pénzt is kérhet azért, hogy egy évvel tovább tartó jótállást vállal a fogyasztó érdekében, mert nem érintik a jogszabályból eredő kötelező jótállási és szavatossági jogok.

A kötelező jótállás már nem ad ekkora szabadságot a gyártóknak. Itt a vásárlástól számított 3 munkanapon belül érvényesíthető a csereigény, ha a vásárló észlelte és jelezte is a termékhibát a forgalmazó felé. Ekkor az eladó köteles a terméket kicserélni. Előfordulhat viszont, hogy a vállalkozás nem ért egyet a vásárló panaszával, ilyenkor a jótállás ideje alatt bizonyítania kell, hogy a termék meghibásodását nem minőségbeli hiányosság okozta. A jótállási időszak - jellemzően 1 év - a javítás idejével meghosszabbodik, amit egy munkalapon, vagy a jótállási jegyen kell feltüntetnie az eladónak.

Megesik, hogy a megvásárolt termékre az eladó nem biztosít jótállást. Ekkor a szavatosság (hibás teljesítésért vállalt kereskedői felelősség) kerülhet előtérbe, ami a zoknitól kezdve a gyufáig minden termékre vonatkozik. Ha a fogyasztó ezen jogával él, akkor a kereskedőnek 6 hónap áll rendelkezésére hogy bizonyítsa: a termék az eladás pillanatában nem volt hibás. Ha ez sikerül, úgy mentesül a felelősség alól. A határidő letelte után a teher megfordul, és a fogyasztónak kell bizonyítani azt, hogy a termék eleve hibás volt. Ehhez a hibás árucikket el kell vinnie egy független tanúsító szervezethez. A szavatossági jog a szépséghibás portékákra csak részben vonatkozik, ilyenkor nem kérhető javítás. Egyéb probléma esetén a termék megvásárlásától számított 2 éven belül élhet a vásárló a szavatosság jogával.

S akár szavatosságra, akár jótállásra hivatkozik a vevő, az új Polgári törvénykönyv rendelkezése alapján négyféle jog illeti meg: a javítás-, a csere-, az árleszállítás-, vagy az elállás joga. A vevő választása szerint hibás termékeknél kérheti annak kijavítását vagy kicserélését, kivéve abban az esetben, ha a választott szavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kereskedőnek aránytalan többletköltséget eredményezne. Ha a kereskedő a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, netán annak nem tud eleget tenni, akkor a vásárló igényelheti az ellenszolgáltatás arányos leszállítását, vagy a kereskedő költségére kijavíthatja a hibát. Ezen felül, ha nem csupán jelentéktelen hibáról van szó, akkor akár el is állhat a szerződéstől.

Fontos tudni azt is, hogy ha egy termék nem hibás, és azzal csupán annyi a gond, hogy a méret vagy szín miatt nem tetszik, úgy a kereskedő nem köteles a kijavításra, cserére, vételár- leszállításra vagy annak visszafizetésére.

A leárazás dömping is elindul

A két ünnep közötti napokban és január elején jól járhat aki vásárolni indul. A kereskedők hetente egyre nagyobb arányú 20-40 százalékos kedvezményeket kínálnak. Így a fennmaradó készletekből egyre alacsonyabb áron válogathatnak a vásárlók. Mindezt persze csak azért teszik, hogy a raktározott árucikkeket mihamarabb eladják, helyükre pedig újak érkezhessenek. A leárazások időszakában ezért nem árt figyelni, a nagyobb üzletláncok korábbi, több éve raktáron levő "maradék" termékeket is az akciós kínálatba tehetnek.Szerző