Csökkentették Ehud Olmert börtönbüntetését

Fellebbezés nyomán részben felmentette a korrupciós vádak alól az izraeli legfelsőbb bíróság jogerős ítéletében kedden Ehud Olmert volt miniszterelnököt, akinek korábban kiszabott hatéves börtönbüntetését a bírói testület másfél éves letöltendő szabadságvesztésre csökkentette.

Izrael történetében először kell börtönbe vonulnia az ország egyik korábbi miniszterelnökének egy korrupciós ügyben lezajlott büntetőeljárás nyomán, várhatóan február 15-én. A korrupciós ügyben számos jeruzsálemi politikust és építési vállalkozót ítéltek el, miután rájuk bizonyították kenőpénzek adását és elfogadását egy ingatlanfejlesztési panamában. A legfelsőbb bíróság közös fellebbezésükre többségi határozattal, a bizonyítékok hiányára hivatkozva egy részük büntetését csökkentette. A döntést egy öt neves bíróból álló tanács hozta meg, amely több mint egy éven át ülésezett a bonyolult ügyben, amelyet egy 950 oldalas ítélettel zárt le. Izrael legfelsőbb bírói grémiuma felülbírálta, több vádlott esetében enyhítette egy körzeti bíróság nyolc közhivatalnok és üzletember ügyében 2014 márciusában hozott ítéleteit.

Olmert ügyében a Holyland elnevezésű ingatlanpanamában a testvérének, Joszi Olmertnek átadott félmillió sékeles (mintegy 35 millió forint) kenőpénz elfogadását a bírók többsége nem látta megfelelően bizonyítottnak, így végül csak egy csekélyebb jelentőségű, hatvanezer sékeles (mintegy 4 millió forint), Morris (Móse) Talansky amerikai üzletembertől törvénytelenül kapott pénzösszeg ügyében találták egyértelműen bűnösnek, és ezért letöltendő börtönbüntetését és a rá kiszabott bírság összegét csökkentették.

Az ítélethirdetést minden izraeli tévé- és rádiócsatorna élő adásban közvetítette. Az akkor még kormányfőként az országot vezető politikus korrupciós ügyének kirobbanásakor a helyi televíziók nyilvánossága előtt kijelentette, hogy soha nem tett zsebre semmiféle kenőpénzt, és az őt másfél év börtönre ítélő legfelsőbb bírósági döntés dacára ezt a kijelentését hétfőn is megismételte az izraeli médiának adott nyilatkozatában, amelyben központi és lényegi ügynek nevezte a felmentésével záruló vádpontot. Olmert korrupciós ügyében a nagyközönség bizalmának elvesztése szempontjából az hozott fordulatot, amikor Sula Zaken, Ehud Olmert titkárnője nyilvánosságra hozta és a tévénézők elé tárta beszélgetéseik általa titokban rögzített hangfelvételeit. Ekkor alapvetően megdőlt Olmert védekezése, mely szerint nem tudott a titkárnője által végrehajtott ügyletekről.

A legnagyobb változás Uri Lopoljanszki volt jeruzsálemi polgármesterrel kapcsolatban történt a fellebbezés nyomán: eredetileg őt is hat évre ítélték csúszópénz elfogadásáért, de a legfelsőbb bírói grémium féléves közmunkára módosította büntetését, vagyis neki egyáltalán nem kell börtönbe mennie. Lopoljanszki a többi vádlottól elérően nem saját céljaira, hanem egy szegényeket és betegeket segítő jótékonysági alapítvány számára kérte a törvénytelen juttatást.

A jelenleg hetvenéves Ehud Olmert még jeruzsálemi polgármestersége és gazdasági miniszteri hivatala idején követte el az ellene felhozott korrupciós vétségeket. A börtönben még találkozhat Móse Kacav volt államelnökkel, aki 2011 végén kezdte meg szexuális zaklatásokért kapott hétéves büntetésének letöltését. Olmert az első, korrupcióért elítélt izraeli miniszterelnök, de nem ő az első efféle vétségen kapott magas rangú politikus Izraelben: legutóbb Avráhám Hirszon egykori izraeli pénzügyminiszter töltött négy évet börtönben korrupcióért 2009-től.

A közszolgálati rádió beszámolója szerint a fehérgalléros bűnözőket fogadó börtönben felújításokkal és átépítésekkel készülnek a volt kormányfő fogadására. Rendkívüli biztonsági intézkedéseket is bevezetnek az őt elszállásoló börtönszárnyban, mivel Olmert különleges államtitkok ismerője, és ennek megfelelő védelemben kell részesíteni. A börtönben szabadon látogathatják majd ügyvédei, de számára is kötelező lesz a reggel fél hatos ébresztő, és saját mobiltelefonja sem lehet. Az idő eltöltését a börtön klubhelyiségében teheti kellemesebbé, és számára is rendelkezésre állnak majd az intézményben dolgozó orvosok és szociális munkások.

Szerző

Robbanás okozott riadalmat Isztambulban (videó)

Publikálás dátuma
2015.12.29. 11:37
Isztambul/Thinkstock
Több nagy robbanás rázta meg az éjszaka folyamán a legnagyobb török város egyik vonatállomását - írja a Vs.hu orosz forrásokra hivatkozva. 

A helyi média jelentése szerint a szemtanúk négy nagyobb robbanásról számoltak be, de volt aki ötről adott hírt. A tűz akkor keletkezett, amikor egy kamion üzemanyagtartálya felrobbant. A lángok ezután hamar átterjedtek a szomszédos járművekre is, végül a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tüzet.

A jelenlegi információk szerint a riadalmat okozó robbanásban egy gyümölcsszállító kamion semmisült meg, sofőrje megsebesült, de nem életveszélyesen. 

Szerző

Brüsszelben csaptak volna le - Őrizetbe vették a terroristákat

Publikálás dátuma
2015.12.29. 10:16
Fokozott biztonsági intézkedések Brüsszelben. Illusztráció: Ben Pruchnie/Getty Images
Merényletekre készülő terroristákat fogtak el Belgiumban, a gyanúsítottak az ünnepek alatt terveztek lecsapni Brüsszel több jelképes helyszínén - közölte kedden a belga szövetségi ügyészség.

A Le Soir című francia nyelvű belga napilap arról számolt be keddi számában, hogy a rendőrség terrorizmussal kapcsolatos ügyekben december 27-én és 28-án több házkutatást tartott a brüsszeli régióban, illetve a flamand Brabant és a vallon Liége tartományban. A vádhatóság tájékoztatása szerint hat embert bevittek kihallgatásra, és közülük kettőt letartóztattak. Őket azzal gyanúsítják, hogy súlyos terrorcselekményeket készültek végrehajtani az év végén Brüsszelben.
A gyanúsítottak kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit tudni róluk, hogy egyikük állítólag egy terrorcsoport vezetője, és embereket toborzott terrorcselekmények végrehajtására, és a másik letartóztatott személy is fontos szerepet töltött be a szervezetben.

A szövetségi ügyészség szerint a házkutatások során katonai egyenruhákat és az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrormilíciától származó propagandaanyagokat találtak, fegyvereket vagy robbanószert azonban nem.A belga titkosszolgálatok hétfő este arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a "következő napokban, az ünnepek alatt" támadás érheti a brüsszeli főteret, a rendőrkapitányságokat és a biztonsági erők tagjait.

Ugyan a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget nem rendelték el, mert a szakhatóságok úgy látják, egyelőre nem áll fenn "közvetlen veszély", azonban fokozták a biztonsági intézkedéseket a rendőrőrsökön, és különleges óvintézkedéseket vezettek be az utcákon járőröző rendőrök és katonák védelmére - közölte a belga nemzeti válságközpont szóvivője.

Az eddigi információk szerint a most őrizetbe vett gyanúsítottaknak nincs köze a november 13-ai párizsi merényletekhez, amelyekben százharminc ember vesztette életét.

Az Euronews tudósítása itt megnézhető 

Szerző
Frissítve: 2015.12.29. 20:57