Előfizetés

"Padlássöprés" az OEP-nél - Hétmilliárdot kap az egészségügy

Hétmilliárd forintot biztosít a kormány az egészségügyi intézményeknek a betegek ellátásában nyújtott többletteljesítményükért az E-alap maradványából - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

A tájékoztatás szerint a forrást ma átutalta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a Magyar Államkincstárnak, és az hamarosan az intézmények számlájára kerül. A járóbeteg-szakellátás ösztönzésére 4,7 milliárd forintot, a várólista-csökkentésben való aktív részvételért 1 milliárd forintot, az onkológiai diagnosztikában vállalt többlettevékenységért 800 millió forintot, míg az egynapos ellátások ösztönzésére 500 millió forintot kapnak az intézmények.

Januártól megjelennek az elektronikus, többfunkciós igazolványok

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala tájékoztatása szerint az igazolvány a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja majd, az abba épített, magas biztonságú tárolóelemnek köszönhetően 2016-tól egy biztonságosabb és korszerűbb okmánnyal lehet ügyeket intézni.

A januártól kibocsátott igazolvány amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely tárolja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is. Egyszerre csak egy funkciót lehet használni, megakadályozva ezzel, hogy több adat is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára. A kártyán elektronikusan tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség. Az új személyazonosító igazolvány használatára történő átállás fokozatos lesz, január 1-jét követően, ha az állampolgár személyazonosító igazolványt igényel, akkor számára már az újfajta okmányt állítja ki a hivatal.

A Társaság a Szabadságjogokért szerint aggasztóan nagy hatalom kerülhet az állam kezébe, az adatok összekapcsolásával az állampolgárokról teljes profilt is kialakíthatnak a hatóságok. A TASZ szerint az e-igazolvány szembemegy az adatvédelem egyik legfontosabb alapelvével, a célhoz kötöttséggel, relativizálja a személyes adatok továbbításának és a különböző célú adatkezelések összekapcsolásának főszabályszerű tilalmát, és áttöri az univerzális azonosító tilalmát, mindezzel pedig megkérdőjelezi az osztott információs rendszerek doktrínáját. Ami pedig a polgárok információs autonómiájának fontos garanciája, amit jelenleg éppen erősíteni, mint megszüntetni kellene.

De mi is a virsli? - Meglepő teszt szilveszterre időzítve

Publikálás dátuma
2015.12.29. 13:15
Illusztráció/Getty Images
Sokan talán épp a mai napra tartogatják a szilveszteri virsli beszerzést, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk le a polcról. A témában a Pénzcentrum.hu kérdezte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét, mire érdemes figyelni.

Nos, a meghatározás szerint a virsli a húskészítményeken belül a vörösáru kategóriába tartozik, amely a nevét jellegzetes színéről kapta. Ezeknek a termékeknek az alapanyaga a húspép, amihez szalonnát, fűszereket, ízesítő anyagokat adnak, majd bélbe töltik és füstölés, hőkezelés után érik el végleges formájukat. Vásárlásakor az elsődleges szempont, hogy magas legyen a hústartalma, lehetőség szerint legalább 80 százalék.

Az olcsóbb kategóriákba tartozókban nagyobb mennyiségben található hús helyett szója és különböző aromák, fűszerek. A Pénzcentrum.hu-n olvasható tanácsok szerint törekedjünk arra, hogy ne műbeles, füstaromás, javarészt szóját és szeparált húspépet tartalmazó terméket vásároljunk, hanem bélbe töltött, fűszerekkel ízesített, magas hústartalmút.

A virsliben fellelhetők különböző adalékanyagok, amelyek a hús rózsaszínűségét biztosítják (nitrites pácsó), részt vesznek a virsli nedvességtartalmának szabályozásában, a termék idő előtti bebarnulását segítenek megakadályozni, továbbá megőrzik a roppanósságot és a főzés során sem engedik megráncosodni a virslit. Ezek az adalékanyagok - átlagos fogyasztás mellett - nem jelentenek kockázatot az egészségünkre nézve, hiszen az élelmiszerekben felhasználható mennyiségük szigorúan szabályozva van.

Ám a virsli sótartalma sem elhanyagolható, egy kiegyensúlyozott étrendbe azonban mértékkel beilleszthető. Zsírtartalma alapján középutat képez a sovány és zsíros húskészítmények között - informálta a portált  a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. 

További részleteket, illetve az izgalmas virslitesztet itt találja. Annyit előre elárulunk, hogy a közkedvelt, és minőséginek vélt Pick nem szerepelt túl jól.