Előfizetés

Krumplit termesztene a Marson a NASA

Publikálás dátuma
2015.12.29. 16:25
Egyelőre a Földön kísérleteznek vele. Illusztráció: Thinkstock
Burgonyát termesztene a NASA és a Nemzetközi Burgonya Központ a Marson - olvasható a CNBC-n.

A kísérlet első fázisában egy laboratóriumot építenek a perui Pampas de La Joya sivatagban, ahol az atmoszférikus körülmények (föld és levegő összetétel) nagyban hasonlítanak a vörös bolygóéhoz. A tudósok optimisták, szerintük a magas szén-dioxid tartalom akár négyszeres terményhozamot is biztosíthat. Chris McKay a NASA űrtudósa szerint, ha a kísérlet sikeres lesz, akkor a Mars után a Holdon is hasonló vállalkozásba kezdenek. Joel Ranck a Potato Centre szóvivője pedig elmondta: a kísérlet remek példa arra, hogyan tud az ember a klímaváltozáshoz alkalmazkodni.

Halálos is lehet az energiaital - Ezeket tudnia kell, ha fogyasztja!

Publikálás dátuma
2015.12.29. 16:04
FOTÓ: Thinkstock
Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolása azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegséggel élő felnőtteknél életveszélyes ritmuszavart okozhat. Alkohollal és egyéb drogokkal történő együttes fogyasztása pedig mindenképpen kockázatos és akár halálos kimenetelű is lehet – figyelmeztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Napjainkban az energiaitalok – különösen a fiatalok körében – igen nagy népszerűségre tettek szert. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2011-es 16 országra kiterjedő tanulmánya szerint a 10-18 éves korosztály 68%-a, a felnőttek 30%-a, míg a 10 év alatti gyermekek 18 %-a fogyaszt energiaitalt. 
Az EFSA 2015-ös állásfoglalása szerint egészséges felnőttek esetében napi 400 mg koffein, illetve – egyszeri adagban fogyasztva – 200 mg koffein nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekek esetében ez az érték maximum 3 mg/testsúlykilogramm naponta.

A koffein érzékenység egyénileg igen eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni. A koffein-túladagolás tünetei: erős hányinger és hányás, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, nyugtalanság, álmatlanság, esetenként pánikroham.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2011. novemberétől 2015. szeptemberéig 379 olyan viselkedési zavart, megbetegedést, rosszullétet regisztrált, amelyek energiaital fogyasztással függtek össze, ezek 75 %-ában 18 év alatti fiatalok voltak az érintettek. A rosszullétek többségénél a problémát elsősorban az okozza, hogy sok fiatal az energiaitalt együtt fogyasztja különböző tudatmódosító szerekkel, például alkohollal, altatóval, nyugtatóval, esetleg kábítószerrel. Érdemes továbbá arra is felhívni a fiatalok figyelmét, hogy a vizsgaidőszakban sem ajánlatos a tanulást energiaitalokkal vagy kávéval éjszakába nyúlóan meghosszabbítani. Az így szerzett pluszenergia ugyanis hamar kiapad. A szervezettel nem lehet ily módon visszaélni a végtelenségig, regenerációra van szüksége.

Az energiaitalok egyéb nem kívánt hatásai:

  • Egyes energiaitalok cukortartalma meglehetősen magas, egy adag akár 11 kockacukornyi mennyiséget is tartalmazhat, amely növeli az elhízás kockázatát és fogszuvasodást is okozhat. 

  • Az intenzív fizikai aktivitás alatt fogyasztott energiaital - különösen melegben - súlyos folyadékhiányos állapothoz és következményes szívritmuszavarhoz vezethet. Az energiaitalok nem keverendők össze a sportitalokkal, amelyek fogyasztása a fizikai igénybevételt követően pótolja a szervezet számára az energiát, a vizet és az eletrolitokat.

  • Az energiaital nem helyettesíti a napi folyadékbevitelt, ezért ne fogyassza azt üdítőital folyadékpótlásra vagy víz helyett!

  • Várandós nők és szoptató anyák ne fogyasszanak energiaitalt! A túlzott koffeinbevitel a magzat, vagy a csecsemő szervezetébe jutva az egészségre káros hatású. 

  • Ne fogyassza együtt az energiaitalokat alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel, egyéb tudatmódosító szerekkel! Ez kiszámíthatatlan, előre nem látható következményekkel járhat. 

  • Az interneten keresztül rendelt energiaitalok tekintetében legyen nagyon körültekintő! A világhálón forgalomba kerülhetnek illegális energiaitalok, amelyek félrevezető jelöléssel lehetnek ellátva, illetve a magas koffeintartalmon túl egyéb, egészségre káros összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek súlyos megbetegedéshez, akár halálhoz is vezethetnek.

Ne feledje!

  • Az energiaital által előidézett mesterséges pörgés megterheli a szervezetet, felborítja a normál életritmust, ami újabb és újabb energiaital fogyasztására ösztönözhet. Ráadásul ez nem is esik nehezünkre, hiszen édes íze miatt csakúgy itatja magát. Az ördögi kör vége egy kimerült, energiáját vesztett szervezet lesz, amely egészségkárosodáshoz vezet.

  • Az egészséges életmód, a rendszeres fizikai aktivitás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű alvás biztosítja az igazi energiát és jelenti az egészség megőrzését!

Az energiaitalok koffeint, cukrot vagy édesítőszert, taurint, glükuronolaktont, B-vitaminokat, esetenként különböző növényi kivonatokat változó mennyiségben és kombinációban tartalmazó szénsavas, alkoholmentes italok. Az energiaitalt élénkítő hatása, illetve szellemi és fizikai teljesítmény-növelő hatása miatt fogyasztják. Táplálkozás-élettani szempontból azonban a szervezetnek nincs rá szüksége, az energiaital fogyasztását táplálkozási cél nem indokolja. Az energiaitalok fogyasztásával összefüggő egészségügyi kockázatok elsősorban azok koffeintartalmából adódnak. E szempontból az energiaitalok igen eltérőek lehetnek, egy átlagos 250 ml-es doboz koffeintartalma 64 mg, de vannak olyan változatok, melyek 100 mg-ot is tartalmaznak. A 1,5-2 literes kiszerelésben kapható energiaital! ok koffeintartalma elérheti akár az 1200 mg-ot is. Összehasonlításképpen, egy csésze átlagos kávé koffeintartalma 40-90 mg, míg egy csésze tea, illetve egy pohár kóla 20-40 mg koffeint tartalmaz.

Kapcsolódó
Az energiát nem pótolja az energiaital

Tengeri régészet - Zseniális robotteknőst fejlesztettek ki

Publikálás dátuma
2015.12.29. 14:42
Illusztráció/Thinkstock
A U-CAT névre keresztelt vízalatti robot, amelyet a Tallinni Műszaki Egyetem mérnökcsapata fejlesztett ki, új távlatokat nyit a tengeri régészetben - tudósít a hírről az Euronews.

Propellerek helyett uszonyok segítségével mozog, aminek köszönhetően könnyebben irányítható. Az archeológusok örülnek, így ugyanis várakozásaik szerint  a Balti-tengerben elsüllyedt, nehezen megközelíthető második világháborús hajóroncsokat is meg tudják vizsgálni. Jelenleg nincs ehhez hasonló szerkezet. A meglévő robotok túl nagyok és rendkívül drágák, és nem a vízalatti régészet számára tervezték őket – magyarázza Taavi Salumae, a Tallinni Műszaki Egyetem mérnöke. A U-CAT könnyedén mozog, nem lógnak ki belőle mindenféle kábelek, aminek köszönhetően csökken az érzékeny vízalatti tárgyak sérülésének kockázata. Abban is más, mint a többi tengeri robot, hogy mozgását a teknősök inspirálták: a négy szilikon uszony révén gyorsan tud irányt változtatni. A hagyományos propellerekhez képest az uszonyoknak több előnyük is van. A legfontosabb az, hogy nem kavarják fel a tengeri üledéket – mondja a tervező.

A Balti-tenger egyébként tökéletes adottságokkal rendelkezik a vízalatti kutatások tekintetében, ugyanis kiváló állapotban megmaradtak a hajók.

A videó itt megnézhető