Terrorriadó Belgiumban

Publikálás dátuma
2015.12.30. 06:32
Megszigorították a rendőri készültséget Brüsszelben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BEN PRUCHNIE
Két embert vettek őrizetbe Belgiumban, azzal gyanúsítják őket, hogy terrortámadásokra készültek Brüsszelben az év végi ünnepek idején.

A belga hatóságok vasárnap és hétfőn több razziát hajtottak végre Wallónia délkeleti részén, Liege környékén, illetve Brüsszeltől északra, Flamand-Brabant térségében, összesen hat embert vittek be kihallgatásra, közülük négyet elengedtek. A nyomozás komoly terrorveszélyt tárt fel, a két letartóztatott személy állítólag több brüsszeli nevezetesség ellen tervezett merényletet a karácsonyi-újévi ünnepek idején. Az őrizetbevételekről a belga főügyészi iroda adott hírt, az őrizetbe vettek nemét nem tették közzé.

Egyiküket azzal gyanúsítják, hogy egy szélsőséges csoport vezetője, s embereket toborzott terrortámadások elkövetésére, a másik letartóztatott ellen az a vád, hogy egy terrorcsoport tagja, s aktív szerepet vállalt volna merényletek elkövetésében. A két gyanúsítottat az Iszlám Állam inspirálta a tájékoztatás szerint. A házkutatások során katonai jellegű egyenruhákat, az Iszlám Államot dicsőítő propagandaanyagokat, számítógépes anyagokat foglaltak le, a kompjuterek tartalmát még vizsgálják. Fegyvereket vagy robbanószereket ugyanakkor nem találtak.

Az ügyészségi közlemény világossá tette, hogy a mostani letartóztatások nem hozhatók összefüggésbe a november 13-i párizsi terrortámadásokkal, amelyeket jórészt Belgiumban terveltek ki, s több elkövető is Brüsszelben élt, köztük a Bataclan klub elleni támadás feltételezett vezetője, Abdelhamid Abaaoud, illetve a továbbra is szökésben lévő Salah Abdeslam. A párizsi terrortámadások után átmenetileg a belga fővárosban is a legmagasabbra emelték a terrorkészültség szintjét, leállították a metrót, bezártak az iskolák. Megszigorították a NATO-központ, az Európai Unió épületei, a diplomáciai képviseletek, a kormányhivatalok őrzését.

Itthon nincs fokozott készültség

Magyarország titkosszolgálatai nem kaptak olyan jelzéseket a partner hatóságoktól, hogy itthon szilveszterkor terrorcselekményekre készülnének - mondta Bakondi György a köztelevízióban. A miniszterelnöki főtanácsadó szerint nincs olyan információ, amely miatt itthon növelni kellene a terrorveszély jelenlegi, közepes szintjét, a jelenlegi rendőri erő biztosítani tudja a közterületek biztonságát.

Belgiumban az OCAM válságközpont hétfőn estétől ismét riadókészültségbe helyezte a rendőrséget és a csendőrséget, a fegyveres erők tagjai ugyanis az indokolás szerint célkeresztbe kerülhetnek. Az AFP hírügynökség úgy értesült, hogy a belga főváros mindig zsúfolt főtere, a Grand Place lett volna az egyik kiszemelt célpont, illetve a tér közelében, a rendőrség központi főhadiszállása ellen terveztek támadást. A biztonsági erők folyamatosan egyeztetnek Charles Michel belga kormányfővel.

A belga hatóságok továbbra is körözik a párizsi vérengzés elkövetésével gyanúsított személyeket, mindenekelőtt a 26 éves Salah Abdeslamot, aki a merényleteket követően visszatért Brüsszelbe. Kilenc embert vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy segítették Abdeslam szökését. Tavaly november vége óta hármas szintű terrorkészültség volt érvényben Belgiumban (egy fokozattal a legmagasabb szint alatt).

Célzott légicsapások IS-vezetők ellen

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció az Iszlám Állam terrorszervezet tíz vezetője ellen intézett légicsapást az elmúlt hónapban - jelentette be tegnap a koalíciós erők egyik szóvivője. A megölt vezetők közül többen kapcsolatba hozhatók a novemberi párizsi terrortámadásokkal - közölte Steve Warren szóvivő, az amerikai hadsereg ezredese. Egyikük, Abdul Kader Hakim az Iszlám Állam külföldi műveleteit szervezte, s kapcsolatban állt a párizsi terrortámadásokat végrehajtó csoporttal. A terroristát december 26-án, Moszul közelében ölték meg célzott légicsapásban.  December 24-én vesztette életét a 27 éves, francia Charaff e al-Mouadan, aki a Bataclan klubban magát felrobbantó egyik öngyilkos merénylő, Samy Amomour barátja volt, kapcsolatot tartott Abdelhamid Abaaouddal is.Szerző

Véget ért Kínában az egykepolitika

Kínában hivatalosan is véget ért az egyke politika. Az új, októberben bejelentett törvény aláírásával január 1-től második gyermeket is vállalhatnak a kínai párok. Igaz, csak a házas kapcsolatban élő párok számára teszik lehetővé második gyermek felnevelését.

A pekingi Nemzeti Statisztikai Hivatal már korábban figyelmeztetett arra, hogy az egykepolitika a gazdaságra is negatív hatást gyakorol. A 16 és 59 év közötti munkaképes lakosság száma 2013-ban 2,4 millióval, 920 millióra csökkent. Az ENSZ pedig abból indul ki, hogy ez 2030-ig további 67 millióval apadhat. Mindeközben a nyugdíjas korúak száma megkétszereződik, 2050-ig pedig már a lakosság negyede öregségi járulékra szorulhat.

Bár 2013 végén Peking valamelyest enyhített az egykepolitikán, elmaradtak e lépés kedvező hatásai. A helyi médiumok közlése szerint ugyanis a párok a könnyítések ellenére sem vállaltak annyi gyermeket, mint amennyit a kormányzat remélt. Peking abból indult ki, hogy a fővárosban 55 ezerrel több gyermek születik majd 2015 elejéig, ehhez képest csak 30 ezerrel több gyermeket vállaltak. Az országban összességében egymillióan kérvényezték, hogy második gyermekük születhessen, miközben ennek a duplájára számított Peking. A központosított családtervezés egyre kevésbé működőképes.

A fiatal párok visszafogottságának az az oka, hogy attól tartanak: nem lesz elegendő pénzük gyermekük felnevelésére – idézett a China Youth Daily egy demográfia-szakértőt. Sokan már megkondították a vészharangot, s arra figyelmeztettek, hogy a kormány túl későn kezdte az egykepolitika enyhítését. Kínában ráadásul szintén megfigyelhető az a trend, ami több nyugati országban is: sok pár egyáltalán nem akar gyermeket. Pekingben és Sanghajban a gyermektelen háztartások száma megduplázódott az eltelt egy évtized alatt. Drámai adat az is, hogy Kínában az összes háztartás negyven százaléka gyermektelen.

Szerző

Paul Lendvai: Orbán éve volt 2015

Publikálás dátuma
2015.12.30. 06:01
FOTÓ: Népszava
A menekültügyben több tagállam is ártalmasan önzőnek bizonyult és ez térdre kényszerítette az Európai Uniót - jelentette ki az ENSZ-főtitkár migránsügyi különmegbízottja. Peter Sutherland, aki korábban ír igazságügyi miniszter volt a The Irish Timesnak hozzátette, hogy a politikai bénultság és kettősség az EU jövőjét fenyegeti, továbbá az idegengyűlölő és rasszista pártok megerősödését eredményezi. 

Szerinte simán be lehetett volna fogadni akár egymillió embert is, ha ehhez meg lett volna egyes országok részéről az akarat, leszámítva Angela Merkel német kancellárt. Mint mondta, a szerb határon emelt szögesdrótkerítés nemcsak tragikus, hanem ironikus is, hiszen a magyarok oly sokáig be voltak zárva a vasfüggöny mögé. Nem beszélve a 200 ezer '56-os menekültről. Ehhez képest Orbán Viktor most a kvóta legállhatatosabb és leghangosabb ellenzője. És mivel nincs megállapodás a menekültek áttelepítéséről, a belső határok egyre inkább valósággá válnak. Márpedig ez tragédia - hangsúlyozta Sutherland, aki arra számít, hogy a feszültségek mind jobban éleződni fognak a tagállamok között.

2015 Orbán Viktor éve volt - írta eközben Paul Lendvai a Der Standard című bécsi lapban. A publicista szerint Orbán számítása egyaránt bevált idehaza és a nemzetközi színtéren. A Fidesz uralja a belpolitikát, a viszálykodó fantomellenzék pedig feltartóztathatatlanul pusztul. Lendvai szerint a szélsőjobbos veszély, legalábbis átmenetileg, korlátok közé szorult Magyarországon. Az internetadó visszavonása, a kétharmados többség elvesztése immár tavalyi hó. Orbán a menekültválságban már nyár óta épített a muzulmánokkal szembeni félelemre, ellenszenvre. A menekültek száma novemberben kétezer alá esett, miután megépült a kerítés, könnygázt vetettek be az érkezők tömegei ellen és jól szervezetten továbbszállították őket nyugatra. A magyarok 87 százaléka támogatja a kormány menekültpolitikáját, beleértve Konrád Györgyöt is, 77 százaléka gondolja úgy, hogy a befogadás fokozza a járványok és a terrorizmus veszélyét, hiába ágál közben a nyugat a bezárkózás ellen. Orbán joggal hivatkozhat arra, hogy egyetért vele a szlovák és a lengyel vezetés, Kaczynski Lengyelországa élharcosként és példaképként ünnepli.

Szerző