Terrortámadásra készültek - Életfogytiglant kapott a házaspár

Életfogytig tartó börtönre ítélt a londoni központi büntetőbíróság szerdán egy házaspárt terrortámadás előkészítéséért.

A 25 éves Mohammed Rehman és 24 éves felesége, Sana Ahmed Khan a 2005-ben Londonban elkövetett öngyilkos merényletsorozat tizedik évfordulóján akart újabb pokolgépes merényletet végrehajtani a brit fővárosban.

A londoni büntetőbíróság - utcájáról kapott, közismert nevén az Old Bailey - szerdai ítélete alapján Rehmannak legalább 27, feleségének minimum 25 évet kell rács mögött töltenie, mielőtt feltételes szabadlábra helyezésük szóba kerülhetne.

Az eljáró bíró az ítélet indoklásában kiemelte, hogy a házaspár az Iszlám Állam nevű terrorszervezet "dzsihádra szólító felhívásának" akart eleget tenni.

A brit biztonsági szolgálatok azután figyeltek fel a merénylet előkészületeire, hogy Mohammed Rehman a Twitter üzenőportálon részleteket tett közzé a tervezett akcióról, abban a hiedelemben, hogy üzeneteit csak Twitter-profiljának követői látják. Rehman még javaslatokat is kért arra, hogy a merényletet a hatalmas nyugat-londoni Westfield bevásárlóközpontban, vagy a londoni metróban hajtsa-e végre.

A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának egységei május 28-án vették őrizetbe a házaspárt lakhelyén, a Londontól nyugatra fekvő Reading kisvárosban, de az ügyről csak a bírósági eljárás végén tettek közzé részleteket.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a rendőrök a lakásban hatalmas mennyiségű, robbanószerkezet készítésére is alkalmas vegyszert találtak, amelyet Rehman az eBay online kereskedési portálon vett. A merényletre készülő terroristajelölt még próbarobbantásokat is végrehajtott kertjében, és ezekről videofelvételeket is készített, amelyeket a rendőrök szintén megtaláltak.

Az előkészületeket a vád szerint Rehman jómódú családból származó felesége finanszírozta.

A tíz évvel ezelőtti londoni robbantássorozatot, amelynek évfordulójára Rehman az újabb merényletet tervezte, 2005. július 7-én négy brit állampolgárságú muszlim merénylő követte el. Az öngyilkos terroristák három metrószerelvényt és egy városi buszt robbantottak fel, saját magukon kívül 52 utast megölve. A súlyos sérültek száma meghaladta a hétszázat.

Ez volt az 1988 karácsonya előtt Skócia légterében elkövetett, 270 emberéletet kioltó repülőgéprobbantás óta a legvéresebb nagy-britanniai terrorcselekmény.

Szerző

Öltözzön fel, nagyon hideg lesz!

Publikálás dátuma
2015.12.30. 20:26
Fotó: Thinkstock
Az év utolsó napján ragyogó napsütés várható, általában mérsékelt légmozgással. Hajnalban -5, -10, északkeleten helyenként -12, -13 fokos fagy is lehet. Napközben -2 és +1 fok közé melegszik a levegő - írja az Időkép. 

A 2016-os év első napján keleten marad a napos idő, a Dunántúl fölé ugyanakkor nedvesebb levegő áramlik, így főként nyugaton kisebb havazás is kialakulhat. Hajnalban többfelé -10 fok alá süllyedhet a hőmérséklet, délután 0, -3 fok várható.

Szombaton is a nyugati, délnyugati határszélen szállingózhat a hó, kelet felé haladva kevesebb lesz a felhő, több a napsütés. Helyenként megélénkülhet a keleties szél. Hajnalban továbbra is kemény fagyok lehetnek, napközben 0, -4 fokra számíthatunk. 

Szerző

Ismét a haveroknak osztogat a kormány

Publikálás dátuma
2015.12.30. 19:45
Sokan leszünk a sok pénzért? FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
A kormány szerint legalább 200 ezer család megfelel a három gyermekeseknek kínált 10+10 millió forintos állami lakásépítési vagy vásárlási támogatás héten megjelent feltételeinek, a segélyen élőket és a közmunkásokat kizárják a lehetőségből. Az ellenzék szerint a Fidesz megint a haveroknak osztogat, de társadalomkutatók is óriási pazarlásnak tartják a tervet, ami keveset javít a születések számán, és nem enyhít a meglévő lakáséhségen.

Alig valamivel a demográfiai és gazdaságélénkítő csodafegyverként beharangozott legújabb állami lakásvásárlási és építési támogatás bejelentése után Rétvári Bence a részletszabályokat rögzítő rendelet keddi ismertetésén már azt is meg tudta mondani, hogy több mint 200 ezer olyan család megfelel a feltételeknek, ahol három vagy több gyermek él. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára bejelentette azt is, hogy szokatlan módon felülről nyitott az otthonteremtési program kasszája, vagyis minden jelentkező megkapja a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, a 10 millió forintos, állami kamattámogatással segített hitelt, és ha építkezik, akkor 5 millió forintig csak 5 százalékos áfát kell megfizetnie a 27 százalékos általános adó helyett, ha a Magyar Közlönyben közreadott lista valamennyi feltételének eleget tesz. Azt azonban nem árulta el, valójában mennyit szán a programra a kormány.

Ellenzéki politikusok és társadalomkutatók megkérdőjelezik, hogy meg lehet-e pontosan határozni az érintettek körét. Korózs Lajos szerint csak akkor, ha pont rájuk szabták a feltételeket. A szocialista politikusnál megengedőbb Krémer Balázs és Szikra Dorottya: mindkét kutató úgy fogalmaz, a kormány képes lehet összefésülni demográfiai és foglalkoztatási adatokat az államkincstár családtámogatási nyilvántartásával, vagy az egészségpénztár biztosítási rendszerével. A szupertámogatást ugyanis azok a fiatalnak tekintett házaspárok és csakis ők igényelhetik, ahol legalább egyikük 40 év alatti és a már meglévőkkel együtt, vagy a nulláról indulva 10 év alatt legalább 3 gyerek megszületését vállalják, legalább egyikük két éves folyamatos egészségbiztosítást és az igénylést megelőzően 180 nap belföldi vagy külföldi munkaviszonyt tud igazolni. Az emberminisztériumi vezető nem hangsúlyozta, de a rendelet szövege egyértelművé teszi, hogy holmi laza élettársi kapcsolattal nem érdemes próbálkozni. 2014-ben a gyermekek 48 százaléka, az első gyerekek többsége itthon házasságon kívül született. Majd eldől, a milliók reményében hányan futnak oltárhoz 2016-ban, de az biztos, hogy aki segélyen él vagy közmunkás, az kimarad a jóból.

Megint csak a jómódúaknak kínál segítséget a kormány a mi adóforintjainkból – értékeli a rendeletet a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke. Korózs Lajos szerint a terv onnan indult, hogy a fideszes haverok nem tudják eladni a drága lakóparkokban megépített lakásokat, így leboltolták a döntéshozó cimborákkal, ha kitalálnak egy olyan konstrukciót, amivel fizetőképes keresletet teremtenek, a hasznon meg tudnak osztozni. Akiknek tényleg segítség kellene, azokat kizárták a programból – hangzik az ellenzéki kritika.

A Szociális Szakmai Szövetség elnöke szerint a szociológusok nem látják azokat a tízezreket, akik sok gyereket és építkezést akarnának vállalni. Krémer Balázs hiányolja, hogy nem látni, mekkora saját erőt kell felmutatni a pároknak, csak annyit tudni, a már meglévő lakás nem kizáró ok. A szociológus és Szikra Dorottya is megerősíti, az egyébként is jobb helyzetben lévőket akarja támogatni a kormány, hogy minőségi lakásokat építhessenek. Az Akadémia tudományos főmunkatársa azonban figyelmeztet, milyen katasztrofális körülmények között élnek ma százezrek, főleg a vidéki kistelepüléseken. Rajtuk az új lakástámogatási program nem segít. A II. világháború idején bevezetett ONCSA (Országos Nép és Családvédelmi Alap) program házépítési akcióira utalva mondja, hogy a típustervekre alapozó, demográfiai célú házépítési rohamok többnyire csekély eredménnyel zárulnak. A társadalomkutató az ilyen pénzpocsékoló ötletek helyett a meglévő lakásállomány felújítására és bérlakás-építési programra biztatná a döntéshozókat, ami millióknak hozhatna érdemi javulást.