Kevesebb hosszú hétvége lesz 2016-ban

2015-ben nagyon szerencsésen estek a különböző ünnepek, így összesen 3 négynapos, és 4 háromnapos hosszú hétvégénk kerekedett. Jövőre ennél jóval kevesebbel kell beérnünk, és ráadásul ledolgozós szombatból is lesz kettő. Négynapos hétvégéből is kettőt élvezhetünk (a szombat ledolgozása mellett), háromnaposból pedig négyet. És lesznek olyan ünnepnapok is (kettő is), amelyek eleve hétvégére esnek, vagyis ugrik a hétköznapi szabadnap.

A négynapos hosszú hétvégék március 15-éhez és november 1-jéhez kötődnek. A háromnaposak pedig január elsejéhez, húsvéthoz és pünkösdhöz (mint mindig), valamint a karácsonyhoz. Augusztus 20-a szombatra esik, október 23-a pedig vasárnapra, amikor egyébként is szabadnapunk van. 2017 január elseje is vasárnapra esik.

Hosszú hétvégék 2016-ban:

Január 1-3. (péntek+ szombat és vasárnap)

Március 12-15. (kedd + a március 5-én, szombaton ledolgozott hétfő, előtte szombat és vasárnap)

Március 26-28. (húsvét; szombat, vasárnap, hétfő)

Május 14-16 (pünkösd: szombat, vasárnap, hétfő)

Október 29-november 1. (kedd + az október 15-én szombaton ledolgozott hétfő, előtte szombat és vasárnap)

December 24-26. (karácsony; szombat, vasárnap, hétfő)

Szerző
Frissítve: 2016.01.03. 21:59

Télen is Balaton

Publikálás dátuma
2016.01.04. 06:12

A Balaton igazi hangulatát talán nem is lehet megismerni máskor, mint télen. A párás levegőben a tó ezüstje még gyönyörűbb, mint nyáron. Ha az idő is kegyes, talán még jég is lesz.

Aki járt már a téli Balatonnál, annak biztosan nem kell sokat mesélni a világító hóban ropogó lépések zajáról, a tökéletes csendről. Néhány éve sok ezren autóztak el Siófokig, hogy láthassák a szél által alkotott jégcsodákat a parton és a mólókon. Még régebben egy-egy havas, napos hétvégén pedig szinte olyan zsúfolt volt a part, mint nyáron. Persze a levegőnek ilyenkor forraltbor és kürtőskalács illata volt. Az éttermek többsége bezárt szeptemberben, és március–áprilisig nem volt túl nagy a választék jó vendéglátó helyekből. A jó hír az, hogy az északi parton is érezhető a változás. Néhány étterem, cukrászda és pincészet úgy döntött, hogy mostantól nem áll meg az élet augusztus végén. Mert a vendéglátás fontos.

Ebben segít az a térkép is, mely a Balaton északi partjának télen is nyitva tartó vendéglátóhelyeit ajánlja a kirándulóknak, fakutyázóknak vagy egyszerűen csak az éhes vándoroknak. Olyan helyeken várják a vendégeket, mint a Balaton egyik legszebb panorámájával rendelkező csopaki Márga Bisztró. A Sáfránkert Paloznakon épp oly vendégmarasztaló, mint Füreden és környékén a Söptei pince és étterem, vagy a Sparhelt Bisztró. Ha tovább autózunk, Keszthelyen a Télikert vár, ahova nemcsak ebédelni, hanem bulizni is lehet. És akkor a csopaki, füredin vagy éppen badacsonyi borozókról még nem is beszéltünk.

A téli Balatonon napnyugta után is van élet. Mert a vendég ott marad, ahol nyitott vendéglőt, hangulatos cukrászdát és meleg közösségi teret talál. Ahol télen is érdemes megállni: Baricska Csárda, Bergmann Cukrászdák, Carpaccio (Alsóörs), Chianti Étterem (Veszprém), Ferenc Pince Csárda, Homola Pincészet és Borterasz, Horváth Ház – Borpince, Jásdi Pince és Borterasz, Karolina Fűszerkertje, Karolina Kávéház & Koktélbár, Kredenc Borbisztró, MÁRGA bisztró, Petrányi Pince, Sparhelt Bistro, Szent Donát Pince, Sáfránkert Vendéglő, Söptei Pince és Étterem, Vígmolnár Csárda.

Szerző

Orbán bizalmasáé a Kopaszi-gát (is)

Nyílt levelet írt Újbuda fideszes polgármesteréhez a Párbeszéd Magyarországért (PM) képviselője annak apropóján, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja, Garancsi István vette meg a Kopaszi-gátat. Az ellenzéki politikus azt kéri, hogy Hoffmann Tamás polgármester ne hagyja veszni a területet.

Csaknem egyéves tárgyalássorozatot követően ugyanis megvásárolta a Kopaszi Gát Kft.-t a Garancsi Istvánhoz köthető Market Asset Management Kft. és a River Dunainvest Kft. Budapest egyik legnépszerűbb parkja, a Kopaszi-gátat is magában foglaló 56 hektáros, XI. kerületi ingatlanterület ezzel ismét hazai tulajdonba került - közölte a Market az MTI-vel szombaton. A terület korábbi tulajdonosa a Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoport volt. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra. Az új tulajdonos ugyanakkor a Kopaszi-gát parkot változatlan feltételekkel üzemelteti: a terület a továbbiakban is a fővárosi lakosság kikapcsolódását szolgálja majd, az eddig használaton kívüli területeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik.

Az ingatlanfejlesztésre a Market Építő Zrt. saját, a kivitelezéssel foglalkozó anyavállalattól elkülönült, önálló működésű leányvállalatot hozott létre 2015 májusában, Property Market Kft. néven. Árendás Gergely, e cég ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy "a Kopaszi-gát Budapest egyik legkedveltebb rekreációs célpontja, Dél-Buda pedig a lakás- és irodakeresők között egyaránt rendkívül népszerű". Állítása szerint a Property Market Kft. már dolgozik a fejlesztés előkészítésén, amelynek részleteiről, ütemezéséről és fázisairól a társaság a tervek szerint 2016 első negyedévében közöl majd részleteket.

Megírtuk, a Forbes magazin listáján az előkelő 20. helyét mondhatja magáénak Orbán Viktor egyik bizalmasa, a Videoton-tulajdonos Garancsi István, akinek 44,3 milliárdos vagyona van. Garancsi 2014-ben 37. volt 19 milliárddal, főként az építőiparban és ingatlanokban utazik, legendás barátsága a kormányfővel még 2009-re nyúlik vissza. Legutóbb 2014. szeptemberben szerzett többségi tulajdonrészt Magyarország egyik legnagyobb építőipari cégében, a Ferencváros stadionját is kivitelező Market Építő Zrt.-ben. Garancsi hobbija a túrázás, ő a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, az előző ciklusban "a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti" tisztséget is betöltötte. Az érdekeltségébe tartozó Duna Takarék 2012-ben 600 millió forintra emelte a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány hitelkeretét. A Népszabadság ebből arra következtetett, hogy Orbán csapata e hitelből finanszírozta a 3500 fős felcsúti Pancho Aréna építési költségeinek rájutó részét. 2014 nyarán többségi tulajdonos lett a NAV-hoz bekötött pénztárgépekhez szükséges SIM-chipeket forgalmazó Mobil Adat Kft.-ben is. Az online pénztárgépek bevezetése nagy hasznot hozott a Mobil Adatnak, a vállalat 2014-es árbevétele több mint 1,5 milliárd forint volt. Garancsi emellett a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-ben is érdekelt.

Szerző