Bíróság előtt a jogvédő aktivisták

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon tárgyalják ma A Város Mindenkié (AVM) csoport azon aktivistáinak ügyét, akik még tavaly októberben élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy Budapest VIII. kerületében, a Magdolna utcából az önkormányzat kilakoltasson egy kétgyermekes családot. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az agydaganattal küzdő asszony és cukorbeteg férje - akik 1984 óta életek a lakásban - a lakbért és a rezsit már egy éve hiánytalanul fizették, s azt is jelezték az önkormányzatnak, hogy fennálló tartozásukat is részletekben ki tudnák fizetni.

Az önkormányzatot azonban ez nem érdekelte, a kilakoltatást megkezdték, az AVM tiltakozó aktivistáit pedig a rendőrök erőszakkal rángatták el a helyszínről, többeket bilincsben vezettek el. Az előállított aktivisták ellen szabálysértési eljárás indult. Az önkormányzat közleményben jelezte: a családnak korábban próbáltak segíteni, ők azonban nem éltek a lehetőséggel, illetve hogy az önkormányzatnak már nem állt módjában leállítani a kilakoltatást. Kocsis Máté polgármester néhány nappal később azonban úgy döntött: a téli moratórium végéig, vagyis márciusig felfüggesztik a kerületi lakáskiürítéseket.

Az aktivisták a szabálysértés megállapítása ellen fellebbeztek és bírósági tárgyalás megtartását kérték - ezt tartják ma. "Fontosnak tartjuk, hogy a kilakoltatások embertelen és fenntarthatatlan gyakorlata folyamatosan nyilvánosságot kapjon, és ezáltal a politikai döntéshozók számára minél gyakrabban felmutassuk egy szociális lakáspolitika szükségességét" - hangsúlyozta a hajléktalan emberek jogait védő csoport.

Szerző

80 millió plusz a fonódó villamosra

Publikálás dátuma
2016.01.05. 06:10
MTI Fotó: Kovács Tamás
Mintegy 80 millió forinttal meg kellett toldani a fonódó villamos költségvetését, nehogy beszakadjon a HÉV alagútja - írta a 444.hu. Az Indóház Online (IHO) közlekedési hírportál szerint azonban szó sincs arról, hogy az alagút beszakadna: a kiegészítő munkákra a HÉV födém felső síkjának geometriai eltérése miatt van szükség.

A megbízást a Swietelsky nyerte el a BKK friss közbeszerzési pályázatán. Az IHO szerint a cég és a BKK között 2014. szeptember 9-én megkötött szerződés után elkezdődött felmérés - a HÉV alagútfödémének alsó síkja - nem mutatott ki komolyabb eltérést, ám az csak az útpálya bontása után derült ki, hogy ami alul sima, az felül egyenetlen. Így a kivitelezőnek plusz munkákat kellett elvégeznie, hogy a villamospálya az előírt, a tervekben szereplő műszaki adatokkal épüljön meg. "Mivel valamennyi szükséges feltétel megvolt, az ajánlatkérő BKK a közbeszerzés hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásának alkalmazását látta jónak, a kivitelező 78,9 millió forint értékű megbízást nyert el a kiegészítő tervezési és kivitelezési munkák fedezésére" - írta a portál.

Szerző
Frissítve: 2016.01.04. 21:31

Nem hagyják békén Iványiékat

Publikálás dátuma
2016.01.05. 06:09
Iványi Gábor FOTÓ: Molnár Ádám
Ismét határozatot küldött a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) arról, hogy a szervezet idén sem fogadhatja az adózók által felajánlott 1 százalékot - írta a 24.hu. 

Ismert, az Iványi Gábor által vezetett MET egyházi jogállását az előző kormányciklusban elsőként elfogadott egyházügyi törvénnyel vette el a Fidesz-KDNP még 2011-ben. A gyülekezet az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult, amely 2013 márciusában ki is mondta, hogy jogszerűtlen az egyházak közötti különbségtétel, az egyházi státuszt pedig nem az addigra parlamenti jóváhagyástól függővé tett nyilvántartásba vétel hozza létre. Ennek ellenére, valamint több bírósági határozattal szemben a MET sem státuszát, sem pedig a felajánlások gyűjtéséhez szükséges nyilvántartási számát nem kapta vissza. Az adóhatóság elölről kezdi azt az eljárást, amelyről korábban kiderült: alkotmánysértő, jogellenes.

Szerző