Előfizetés

Simicskó alaptörvényt módosítana?

A megváltozott biztonságpolitikai kihívások megvitatására jövő keddre ötpárti egyeztetést hívott össze Simicskó István honvédelmi miniszter a HM-be - közölte a tárca kedden.

A közleményben felidézték, a tárcavezető korábban már utalt arra: "gyors döntésekre, hatékony végrehajtásra van szükség", hogy fenntartsuk és tovább erősítsük az ország biztonságát. Mindezekért időszerű áttekinteni, hogy a Magyar Honvédség feladatrendszerére vonatkozó - jelenleg hatályos - jogszabályi keretek megfelelő lehetőséget biztosítanak-e a megváltozott biztonságpolitikai kihívások hatékony kezelésére. Simicskó a múlt héten az MTI-nek adott interjújában beszélt arról, hogy több fontos honvédelmi kérdésben, például a különleges jogrendi szabályozás áttekintésében és az önkéntes tartalékos rendszer továbbépítéséről ötpárti egyeztetéseket tartana a jövőben. A miniszter szerint át kell tekinteni, hogy az alaptörvény különleges jogrendi része kellő mozgásteret és lehetőséget ad-e arra, hogy a biztonságot növelni tudják. Úgy véli, érdemes elgondolkodni azon, hogy terrorveszély elhárításában milyen jogszabályi keretek között segíthet a Magyar Honvédség, és milyen jogszabályi módosítások szükségesek, amelyek feljogosítják a katonákat a terrorhelyzet kezelésére békeidőszakban is.

Harangozó Tamás, a honvédelmi bizottság szocialista alelnöke a Népszava kérdésére, elfogadják-e a meghívást, azt mondta: hivatalos megkeresést még nem kaptunk. Mindazokat a kérdéseket, amiket most Simicskó úr felvetett, talán szeptemberben, a menekültkérdés tetőzésekor kellett volna az ellenzékkel együtt végig gondolni. Amúgy az ésszerű, európai megoldásokat kereső, alkotmányos párbeszéd hívei vagyunk, de ha a Fidesz megint máson töri a fejét, ha valami puccsszerű trükkre készül, más pártot kell keresnie hozzá.

Állóháború a Mahir oszlopainál

Publikálás dátuma
2016.01.05. 15:56
Szombaton a XI. kerületben bontották a Mahir oszlopait. Fotó: Molnár Ádám
Információink szerint farkasszemet néztek egymással a Budapest Közút szakemberei és a Mahir Cityposter Kft. által megbízott védelmi cég emberei a Bazilikánál. Az ok igen egyszerű: a fővárosi cég le akarta bontani Simicskáék hirdetőoszlopait. Úgy tudjuk, a Budapest Közút négy helyszínen bontja az Andrássy úton a Mahir oszlopokat. 

A Mahir biztonsági emberei a testükkel védték a hirdetőoszlopot. A rendőrség is a helyszínen volt, de csak akkor avatkozhatnak közbe, ha szabálysértést is tapasztalnak. Az oszlopbontók végül meghátráltak a Bazilikánál, továbbmentek a Podmaniczky utcához, ahol megpróbáltak lebontani egy másik oszlopot is, de valami gikszer csúszott a műveletbe, mert egyelőre nem tudták azt leemelni. Eközben megérkeztek a Mahir biztonsági emberei, akik vissza akarják állítani az oszlopot. A vs.hu tudósítója szerint az volt a probléma, hogy nem vették le az oszlop tetejét, ami össze van kötve az aljával, a tető így behorpadt, de az oszlop maradt. A helyszínen az terjedt el, hogy a közgépesek ígértek segítséget, mert „ők értenek hozzá”.

Hétfőn a Mahir Cityposter megbízásából Magyar György elindította azt a pert, amelyben 600 milliós, letétbe helyezendő kárbiztosítékot követelnek a fővárostól az okozott kár miatt, illetve a cég nevében azt is kéri, hogy a bíróság tiltsa el a károkozót a veszélyeztető magatartástól. Továbbá oszloponként egy-egy birtokháborítás miatti kártérítési pert is kezdeményeztek. (A most bontott Andrássy úti oszlopok műemlékvédelem alatt állnak, így azokért magasabb kártérítést kérhetnek.) Mivel a Mahir Cityposter Kft. 50 százalékban német világcég tulajdona, a washingtoni választott bírósághoz fordulnak, és ezen túlmenően, a magyar per közepette, előzetes döntéshozatalt kérnek a luxemburgi uniós bíróságtól is. Magyar úgy látja, az ügy Strasbourgban fog végződni.

Simicskáék még szombaton az egyik védelmi cég embereivel igyekeztek gátolni a bontási munkálatokat, ám így is egy tucat oszlopot távolítottak el a főváros megbízásából. Kocsis másnap a Mahir által felkért őrző-védő céget azzal fenyegette meg, hogy az elveszítheti a tevékenységére vonatkozó engedélyét, ha a bontást akadályozza. Az önkormányzati és rendészeti tanácsnok arra figyelmeztetett, a Mahirnek semmilyen jogi alapja nincs új oszlopok felállítására, hiszen sem érvényes szerződéssel, sem közterület-használati engedéllyel nem rendelkezik.

Megírtuk: szeptember 30-án kezdődött az oszlopháború. A fővárosi közgyűlés akkor döntött arról, hogy szerződést bontanak a Mahir Cityposter Kft.-vel. A szerződést október 31-ével mondták fel, egyben felszólították a céget, hogy a rendkívüli felmondást tartalmazó értesítésben megjelölt időponttól számított hatvan napon belül távolítsa el a szerződés keretében telepített hirdetőoszlopokat. Az egyoldalú szerződésbontást a kormányoldal azzal indokolta, hogy a megállapodás súlyosan aránytalanul határozza meg a főváros jogait és kötelezettségeit, ezért felmerül a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség. Pedig 2006-ban még a Fidesz segédletével írták alá a szerződést, amelynek értelmében a cég 25 éven át üzemeltetheti az oszlopokat. A Mahir már ősszel sem törődött bele, hogy rácsapták az ajtót: megtámadták a közgyűlés döntését. A per első tárgyalása január 11-én lesz.

Kapcsolódó
Háborúban az oszlopokkalSimicskáék Strasbourgig is elmennek

Lázár félretájékoztatott a Századvég-ügyben?

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) azt követeli, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága következő ülésén hozza nyilvánosságra annak a 21 embernek a nevét, akik a Századvég-csoport cégeinek vezetőiként államtitkokhoz hozzáférve segítik a kormány döntéseit - közölte Fodor Gábor, az ellenzéki párt elnöke kedden sajtótájékoztatón.

A független országgyűlési képviselő azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter személyiségi jogokra hivatkozva megtagadta az érdemi válaszadást arra a kérdésükre, hogy a Strategopolis Kft. vezetői is kaptak-e felhatalmazást az államtitkokhoz történő hozzáféréshez.

Az ellenzéki politikus szerint ez különösen ellentmondásos annak tudatában, hogy a tárcavezető novemberben még nem hivatkozott hasonlóra és az érintettek közül megnevezte például G. Fodor Gábort.

A Liberálisok vezetője követelte azt is, hogy a Miniszterelnökség a jogerős bírósági döntés alapján és a korábbi ígéretéhez híven hozza nyilvánosságra a Századvég tanulmányait. Fodor Gábor megjegyezte továbbá, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János korábbi tájékoztatásával ellentétben az Orbán-kormány eddig nem 5 milliárd forintot, hanem 16 milliárd forintot költött hasonló tanulmányokra, a Századvég pedig legutóbb karácsony környékén kapott újabb 600 millió forintos megbízást.