Előfizetés

Összeomlik a Palesztin Hatóság? Reagált Abbász

Publikálás dátuma
2016.01.07. 09:41
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Nem fog összeomlani a Ciszjordániát igazgató Palesztin Hatóság, biztosított mindenkit Mahmúd Abbász palesztin elnök. A 80 éves vezető tegnap Bethlehemben jelent meg a nagyközönség előtt mintegy cáfolva az utóbbi időben szárnyra kapott híreket miszerint egészségi állapota megrendült. A palesztin vezetőség az ortodox Szentestén vett részt Bethlehemben. 

A Palesztin Hatóság már korábban is cáfolta vezetője betegségét, Abbász pedig tegnapi sajtótájékoztatója során nem is tett említést róla, írta az AFP hírügynökség.

A Palesztin Hatóság valóban számtalan problémával küzd, az izraeli média szerdán már arról írt, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök el is készíttette a vésztervet arra az esetre, ha a Palesztin Hatóság nem képes ellátni feladatát. Abbász viszont úgy nyilatkozott, hogy a Palesztin Hatóság az egyik legnagyobb megvalósításuk, amiről soha nem fognak lemondani. „Ne álmodjanak az összeomlásáról!”, tette hozzá a palesztin elnök.

A Palesztin Hatóság az oslói megállapodás nyomán 1993-ban jött létre ideiglenes szervként, amely az önálló palesztin állam megalakulásáig látja el a hatósági feladatot. A hatóság komoly anyagi gondokkal küszködik. Az elmúlt negyedév késes intifádája, a felerősödött erőszakhullám a Palesztin Hatóságba vetett lakossági bizalmat is megrendítette. Egy felmérés szerint a palesztin lakosság kétharmada véli úgy, hogy egy fegyveres felkelés inkább szolgálná a nemzeti célokat, mint az Abbász által képviselt tárgyalásos stratégia Izraellel. 

A britek többsége távozna az Unióból

Publikálás dátuma
2016.01.07. 09:34
Illusztráció: Ian Gavan/Getty Images
Nagy-Britannia a legeuroszkeptikusabb ország az Európai Unióban, derült ki egy ma nyilvánosságra hozott felmérésből. 

Az Opinion Research Business (ORB) által végzett és a Reuters hírügynökség által ismertetett közvélemény kutatás szerint a brit euroszkepticizmus folyamatosan növekedik, miközben David Cameron kormányfő arra törekszik, hogy valamiféle kompromisszumot érjen el a tagállamok vezetőinél, aminek segítségével benntarthatja országát az EU-ban. A  Reuters úgy tudja, a brit uniós referendumot akár ez év júniusában is megtarthatják (Cameron kormányának vállalása szerint 2017 végéig kell megrendezni a brit népszavazást az uniós tagság kérdésében.)

Az ORB felmérés szerint a britek 43 százaléka voksolna arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, 21 százalék bizonytalan és csupán 36 százalék maradna a közösségben. A biztos választók körében 54 százalék voksolna a Brexitre, 46 százalék pedig ellene. Egy éve még 51 – 49 volt az arány.

Johnny Heald az ORB ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy ha Cameron miniszterelnök el akarja kerülni a katasztrófát, mármint a Brexitet, akkor valakinek sürgősen el kellene kezdenie meggyőzni a lakosságot arról, miért is kellene az Európai Unióban maradni.

A felmérés azt jelzi, hogy a referendum kimenetele a lakosság öt százalékát kitevő bizonytalanokon múlik majd. A 14 államban elvégzett kutatás során minden háromból két személy, azaz 64 százalék az uniós tagság mellett tette le a voksát.

A tagállamok közül  Nagy-Britanniában a legmagasabb azok aránya, akik távoznának az Unióból, az ellenpólus pedig Románia, ahol 85 százalékos az EU támogatottsága. Második helyen Németország áll, itt 72 százalék az EU híve, Finnországban 71, Spanyolországban pedig 68 százalék.

Jelentős változás történt az utóbbi évben Olaszországban és Görögországban ilyen téren.

Olaszországban jelenleg a lakosság 42 százaléka kilépéspárti, miközben egy évvel korábban csupán 25 százalék volt az euroszkeptikusok aránya. Görögországban fordított a folyamat, itt tavaly ilyenkor még nagyon szűk, 53 százalékos volt az uniópártiak aránya, mára a görögök 62 százaléka képzeli el jövőjét az EU-ban. Növekedett az EU-ellenesség Belgiumban is, 25-ről 33 százalékra.  

Trump bosszút forral Nagy-Britannia ellen

Publikálás dátuma
2016.01.07. 09:25
FOTÓ: Getty Images
Miután az Egyesült Királyság parlamentje napirendre vette Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns esetleges kitiltását az országból, Trump cége bejelentette: amennyiben a parlament megszavazza a kitiltást, annak következményei lesznek.

Donald Trump cég-konglomerátumának vezérigazgató-helyettese, George Sorial közleményben jelentette be, hogy amennyiben a londoni parlamentben a kitiltás mellett határoznának, a milliárdos leállíthatja folyamatban lévő, nagy értékű beruházásait Skóciában.

"A Westminster veszedelmes precedenst teremtene, és azt a rossz üzenetet küldené a világnak, hogy az Egyesült Királyság ellenzi a szólásszabadságot" - fogalmazott Sorial a Fox televíziónak adott nyilatkozatában. Hozzátette: egy ilyen döntés elidegenítene Nagy-Britanniától sok olyan amerikai állampolgárt is, aki Donald Trump híve és támogatója.

A republikánus elnökjelölt-jelölt muszlimokkal kapcsolatos néhány megjegyzése keltett felháborodást, s emiatt a szigetországban két petíciót is kezdeményeztek, mindkettőben az amerikai milliárdos kitiltását szorgalmazzák. A petíciókat eddig több mint ötszázezren írták alá.  Donald Trumpnak golfpályái vannak Skóciában, és cége további beruházásokat tervez skót földön.

Kapcsolódó
Napirendre vették Trump kitiltását