MAhir;Simicska Lajos;oszlopháború;

2016-01-07 14:02:00

Simicska embereit lakásukról vitték be a rendőrök

A Mahir Cityposter Kft. két oszlopvédő biztonsági őrét is előállították szerda este a rendőrök a Teve utcában, ahol garázdaság gyanújával hallgatták ki, majd elengedték őket - értesült a Népszava. 

Az őröket a lakásukról vitték be, meghallgatásukkor tagadták a vádat. A rendőrök ismerték a két őr lakáscímét, miután az oszlopháborút kísérő egyenruhások mindenkit igazoltatnak, sőt a Mahir őrzővédőinek munkaszerződését le is fotózzák.

Értesülésünk szerint több helyen provokálták a Mahir alkalmazottait, előfordult, hogy a főváros által oszlopbontásra szerződtetett cég emberei úgy próbáltak meg kiemelni a helyéről hirdetőoszlopot, hogy azon az azt védő emberek kapaszkodtak, pedig bontani akkor sem szabadna, ha bárki akár a közelben tartózkodik.

A két férfit a rendőrség garázdaság vétségével gyanúsította meg, a kihallgatáson azonban egyikük sem tett vallomást, viszont mindketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen - mondta az Origónak ügyvédjük, Böröczky Kornélia.

Az ügyvéd elismerte, hogy a büntetlen előéletű személy- és vagyonőrök szerdán a Bartók Béla úton szóváltásba keveredtek a bontóbrigád tagjaival, de azt állította, hogy tettlegesség nem történt, és ilyet a rendőrség sem említett a kihallgatásukkor.

Böröczky szerint csak "szájkarate" zajlott az utcán, ez lehet garázdaság. A bírói gyakorlat szerint ilyesmiért mergrovást, de legfeljebb próbára bocsátást szokott alkalmazni a bíróság, a büntető törvénykönyv szerinti legsúlyosabb büntetést, a két év szabadságvesztést nem.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla:  tettlegességig fajult az oszlopháború szerdán. A főváros darusautói reggel megjelentek a Bartók Béla 44. alatti plakáthelynél, hogy eltávolítsák. Légkalapáccsal estek neki az oszlopnak, mivel az be volt betonozva. Ekkor léptek közbe a Simicska által felbérelt biztonsági emberek, és dulakodás kezdődött, aminek végül a rendőrség vetett véget. 

A Közút Zrt. munkatársainak viselkedése miatt Tényi István bejelentést is tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon  garázdaság vétség gyanúja miatt. Az oszlopot nem sikerült eltávolítani, de a Közút emberei, illetve az alvállalkozók másutt is elkezdtek bontani. Szerdára virradóra a Mahir Cityposter Kft. megduplázta a biztonságiak számát, és a cég azt állítja, ahol az őrző-védők megjelennek, helyükön maradnak a hirdetőoszlopok. Forrásaink szerint Simicska emberei között riadólánc működik, egymást értesítik, hogy éppen hol bontják az oszlopokat. Amikor a vállalkozó emberei körbeállják a plakáthelyeket, a Közút dolgozói általában egy darabig farkasszemet néznek az őrökkel, majd feladják a küzdelmet.

Magyar György, Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője a Fővárosi Törvényszék határozatát, amelyben elutasítják a cég ideiglenes intézkedésre vonatkozó kérelmét, azaz hogy ideiglenesen függesszék fel az oszlopok bontását. Ebből derült ki, hogy ez a határozat december 14-én született és december 22-én postáztak, azon a napon, amikor Fővárosi Közgyűlés a tavalyi év utolsó, rendkívüli ülését tartották. A határozat azonban az ünnepek miatt csak január 5-én érkezett meg Magyar Györgyhöz.

Szeptember 30-án kezdődött az oszlopháború. A fővárosi közgyűlés akkor döntött arról, hogy szerződést bontanak a Mahir Cityposter Kft.-vel. A szerződést október 31-vel mondták fel, egyben felszólították a céget, hogy év végéig távolítsák el a hirdetőoszlopokat. Az egyoldalú szerződésbontást a kormányoldal azzal indokolta, hogy a megállapodás súlyosan aránytalanul határozza meg a főváros jogait és kötelezettségeit, ezért felmerül a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség. Pedig 2006-ban - Demszky Gábor főpolgármestersége idején - még a Fidesz segédletével írták alá a szerződést, amelynek értelmében a cég 25 éven át üzemeltetheti az oszlopokat. A Mahir már ősszel sem törődött bele, hogy rácsapták az ajtót: megtámadták a közgyűlés döntését.