Előfizetés

MSZP: eredménytelen volt a Cameron-Orbán megbeszélés

Az MSZP szerint eredménytelen volt Orbán Viktor magyar és David Cameron brit miniszterelnök csütörtöki budapesti megbeszélése. Az ellenzéki párt bátrabb fellépést várt volna el a magyar miniszterelnöktől a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók érdekében.

Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista tagja szerint a brit kormányfő kampánykörútja keretében járt Magyarországon, az útját a Nagy-Britannián belüli események vezérelték és ehhez a magyar miniszterelnök csak asszisztált. Hozzátette: Orbán Viktor otthon hagyta a konfliktusvállaló énjét.

A szocialista politikus értékelése szerint  a két miniszterelnök az Angliában dolgozó magyarok helyzetét tekintve elbeszélt egymás mellett, David Cameron továbbra is migránsként tekint a magyar munkavállalókra. A brit politikus nem tesz különbséget az uniós állampolgárok, a bevándorlók, a menekültek között. Az 50-60 ezer külföldi magyar munkavállaló ügyében keményebb kiállást vártak Orbán Viktortól - tette hozzá Mesterházy.

A politikus  azzal egyetértett, hogy reformra szorul az Európai Unió, mert egy erős, versenyképes, valamint hatékony unióra van szükség. Meglátása szerint azonban miközben a két miniszterelnök szavakban erősebb Európát akar, cselekedeteikkel egy sokkal gyengébb EU-t hoznak létre.

Havazás - Már van áram Tolna megyében

Helyreállt az áramszolgáltatás Tolna megye három településén, ahol a havazás miatt történt üzemzavar - közölte az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs referense.

Varga Ivett elmondta: Dombóváron már délre, Pörbölyön és Szálkán délután befejeződött a helyreállítás, jelenleg a gemenci erdő néhány vadászháza van áram nélkül. A három településen több mint ezerötszáz fogyasztót érintett az áramszünet. Az üzemzavarokat a havazás miatt elektromos vezetékekre dőlt fák okozták, a helyreállításban az E.ON munkatársait a katasztrófavédelem és az erdészetek dolgozói segítették - tette hozzá.

Juncker:"nem a határok lezárása a helyes válasz"

Az Európába érkező menekültek számának jelentős csökkentése az egyik legfőbb célkitűzése a január elsején kezdődő holland soros uniós elnökségnek - közölte csütörtökön Mark Rutte holland miniszterelnök.

A kormányfő erről a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt az uniós elnökség amszterdami nyitórendezvényén.

A menekültek számának sokkal alacsonyabbnak kell lennie - hangsúlyozta Mark Rutte. Hozzátette, Hollandia emellett biztosítani kívánja az uniós tagállamok közötti méltányos tehermegosztást a menekültválság kezelése terén és azt is, hogy minden tagországban elegendő befogadóközpont működjön.

A sajtóértekezleten Jean-Claude Juncker abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a holland elnökség alatt hatékony európai határőrséget és parti őrséget fognak létrehozni. "A migrációs válságra nem a határok lezárása a helyes válasz" - szögezte le az Európai Bizottság elnöke.

A soros elnökségnek három másik fő prioritása van: a munkahelyteremtés és innováció, a pénzügyi stabilitás, valamint a jövőbe tekintő klíma- és energiapolitika.

Az Európai Bizottság tagjai a nyitórendezvény alkalmából csütörtökön mindannyian Amszterdamba látogattak, ahol délelőtt a holland kormány tagjaival egyeztettek. A biztosok ezt követően Vilmos Sándor holland királlyal és Máxima királynéval találkoznak, majd délután Hágába utaznak, hogy parlamenti képviselőkkel és szenátorokkal folytassanak megbeszélést.