MSZP: Budapest az elmúlt 25 év legmélyebb válságát éli

Horváth Csaba, fővárosi szocialista képviselő budapesti sajtótájékoztatóján a fentieket igazolva kijelentette, hogy veszélyben vannak az alapszolgáltatások. Amikor Tarlós István további közel 20 milliárd forint takarékosságról beszél, akkor ennek hátrányait a budapestiek szenvedik majd el, például a közvilágításnál, a takarításnál, a színházaknál, parkfenntartásnál és közlekedésnél - így reagált a szocialista képviselő, a főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Horváth szerint Tarlós István azt próbálta bebizonyítani, hogy szinte jó is, hogy Budapest kevesebb pénzt kap a kormánytól. A főpolgármester kétségbeesetten vagdalkozott, és láthatóan be van pánikolva - fogalmazott a szocialista politikus, hozzátéve: szeretnék, ha a rendkívüli közgyűlésen foglalkoznának a problémákkal, így a BKV és a közlekedés finanszírozásával, az alapszolgáltatások meglétével és minőségével, valamint a HÉV államosításával.

Kérdésre válaszolva közölte: ez utóbbit úgy, hogy semmit nem tudnak róla, nem támogatnák, viszont egy egységes közlekedési struktúráról érdemes lenne tárgyalni. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy - eddigi államosítások kudarcait látva - a Hév államosításával végül a budapestiek és agglomerációban lakók járnának rosszul. A Mahír-oszlopok ügyében azt mondta: jobb lett volna, ha a főváros a napokban inkább havat takarított volna, oszlopbontás helyett.

Szerző

A nemek között bérkülönbség megszüntetését követeli az LMP

Az LMP felszólította a kormányt, hogy tegyen intézkedéseket a nemek közötti bérkülönbség, legalább csökkentésére. 

Az ellenzéki párt társelnöke kiemelte: miközben Európa több országában csökken a nők és férfiak bérei közötti szakadék, addig Magyarországon ezzel ellentétes tendencia figyelhető meg.  2009 és 2012 között 3 százalékponttal romlott a helyzet, így a nők átlagosan 18,4 százalékkal vihetnek haza kevesebb pénzt, mint a férfiak. Ez azt jelenti, hogy a magyar nők férfi társaikhoz képest ingyen dolgoztak tavaly november 2. és az év vége között - tette hozzá Szél Bernadett. Az LMP a helyzet javítása érdekében egy országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a parlament elé, amiben felszólítanák a kormányt, hogy kétévente számoljon be, intézkedései milyen hatással voltak a nemek közötti "bérszakadékra". Az ellenzéki párt társelnöke emellett emlékeztetett, az LMP korábban egy olyan 1400 milliárd forintos átrendezést javasolt a költségvetésben, amely tiszteséges bérezést tett volna lehetővé például az egészségügyi és a bölcsődei dolgozóknak, valamint a közszféra alkalmazottjainak, ami összességében rendkívül kedvezően hatott volna a nők fizetésére is.

Szerző
Témák
LMP bérek nemek

Megnevezte salgótarjáni jelöltjét a Fidesz (fotók)

Publikálás dátuma
2016.01.08. 15:04
MTI Fotó: Komka Péter
Simon Tibor pedagógust, korábbi önkormányzati képviselőt indítja a Fidesz-KDNP Salgótarjánban a február 28-i időközi polgármester-választáson - jelentették be pénteken sajtótájékoztatón a városban.

Simon Tibor kifejtette, hogy programjának fontos részét képezi a város gazdasági életének megújítása, a helyi vállalkozások megerősítésével, a 2020-ig a város rendelkezésére álló, 9,2 milliárd forint uniós forráskeret hosszú távú érdekeket szolgáló felhasználásával. Utóbbi célra vállalkozási iroda alapítását is tervezik. A 21-es főút újabb szakaszainak négysávúvá bővítése szintén szerepel programjában.

MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

A várospolitikáról elmondta, hogy olyan vezetést szeretne, amely a helyi polgároktól a kormányzatig együttműködik mindazokkal, akik tenni szeretnének Salgótarjánért. Hozzátette, hogy ebben Fekete Zsolt MSZP-s alpolgármester - baloldali polgármesterjelölt - munkájára is számítana a jövőben.

Szerző